Pandemiden bu yana ilk: Çin ve Rus delegeleri Kuzey Kore’ye geliyor
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Afrikalı ülkelerin Nijer'de anayasal düzenin tekrar tesis edilmesine yönelik çabalarını desteklediğini belirtirken Rusya karşı çıkıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bir askeri müdahalenin, Sahel-Sahra bölgesindeki durumu istikrarsızlaştırabileceği görüşünde.
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulması ve askerin yönetime el koyduğunu duyurmasıyla başlayan süreçte uluslararası boyutta tepkilerde atılacak adımlar tartışılıyor.
Nijer’deki askeri darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 30 Temmuz’da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyursa da süre bitiminde askeri operasyon başlatmamıştı.
Şimdi ECOWAS, Nijerya’da önceki gün düzenlediği zirvede, Nijer’deki krizin çözümünde müzakere yolunun hâlâ açık olduğunu vurgularken güç kullanımının da son çare olarak masada durduğuna dikkat çekti.
ECOWAS’ın olası müdahalesinie ilişkin topa Almanya ve Rusya da girdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ECOWAS ile Afrika Birliği’nin birlikte hareket etmelerinin demokrasiye destek verilmesi konusunda Nijer ve ötesi için bir sinyal olduğunu ifade ederken, “Afrikalı ülkelerin, Nijer’de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesine yönelik çabalarını destekliyoruz ve bölge devletlerinin bu konuda tüm diplomatik yolları tüketmek istemelerini takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı. Baerbock ayrıca darbecilere, Nijer’in ve tüm bölgenin çıkarı için arabulucu çabalara cevap vermeleri çağrısında bulundu. Baerbock, darbecilerin demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ve ailesini rehin tutmaya devam etmelerini kınayarak, “Onlar derhal serbest bırakılmalı. Darbeciler, onların başlarına bir şey gelmesi halinde çok ağır sonuçlarla karşılaşacaklarını bilmelidir” dedi.
Almanya’nın bu çıkışına karşın Rusya tam tersi bir açıklamayla oyuna dahil oldu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, Nijer’deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilirken, ECOWAS’ın krizin çözümüne yönelik arabuluculuk girişimlerinin desteklendiği vurgulandı. Ancak, Nijer’e silahlı işgal gerçekleştirebilecek bir ECOWAS gücünün hazırlandığına yönelik raporlar da bulunduğuna işaret edilerek, “Nijer ordusu herhangi bir dış müdahaleyi püskürtmeye hazır olduğunu ilan etti. Ayrıca, sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı bir geçiş hükümeti kurulduğunu duyurdular. Nijer’deki krizi askeri yöntemle çözmenin, söz konusu Afrika ülkesinde uzun süreli bir çatışmaya ve ayrıca bir bütün olarak Sahel-Sahra bölgesindeki durumun keskin bir şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabileceğine inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.