Nijerya’da ilginç yasak: Bakanlar yurtdışına çıkamayacak

Nijerya ekonomik gerekçelerle, resmi ziyaret için bile olsa hükümet yetkililerinin yurtdışı seyahatlerini yasaklama kararı aldı. Nisan ayında yürürlüğe girecek yasağın ülke ekonomisine nefes aldıracağı ileri sürüldü.

Dünya 21 Mart 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Nijerya Cumhurbaşkanı Tinubu partisinin seçim kutlamasında. / Fotoğraf: AA

Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Tinubu bakanlar ve diğer hükümet yetkililerinin kamu tarafından finanse edilen yurtdışı seyahatlerine üç aylık yasak getiriyor. Tinubu’nun özel kalem müdürü kararın Başkan’ın kamu görevlilerinin “artan seyahat masraflarından duyduğu endişe” nedeniyle alındığını söyledi. Yasak 1 Nisan’da yürürlüğe girecek.

Başkan Tinubu ve yönetimi sık sık yurtdışına yaptıkları ziyaretler nedeniyle bazı kesimler tarafından eleştiriliyor.
Tinubu geçen Kasım ayında Dubai’de düzenlenen COP28 iklim konferansına katılacak 400’den fazla kişiye sponsor olmasının ardından özellikle sosyal medyada lince uğramıştı.

Buna ek olarak Mayıs 2023’te göreve başlamasından bu yana Tinubu 15’ten fazla yurtdışı gezisi yaptı.

Nijerya’da yayınlanan Punch gazetesinin Ocak ayında hükümet harcamalarını takip eden sivil teknoloji platformu GovSpend’e dayandırdığı haberine göre Tinubu’nun başkanlığının ilk altı ayında yurt içi ve yurt dışı seyahatler için en az 3.4 milyar naira (2.2 milyon dolar) harcadığı söyleniyor. Bu 2023 yılı için ayrılan bütçeden yüzde 36 daha fazla.

Tinubu’nun özel kalem müdürü Femi Gbajabiamila seyahat yasağının Nijerya’nın “mevcut ekonomik zorlukları ve sorumlu mali yönetim ihtiyacı” nedeniyle maliyetleri azaltacağını söyledi.

Hayat pahalılığı halkın öfkesini tetikliyor

Batı Afrika ülkesi son yılların en kötü hayat pahalılığı krizlerinden biriyle boğuşuyor ve bu durum yaygın bir sıkıntı ve öfkeye yol açıyor.

Hükümet yetkililerinin resmi seyahatlerinin üç ay süreyle engellenmesi Tinubu’nun halkın tepkisini hafifletmeye yönelik son girişimi.

Ocak ayında Nijerya Cumhurbaşkanı resmi seyahat heyetinin büyüklüğünü kendi maiyetindeki kesintiler dahil yaklaşık yüzde 60 oranında azalttığını duyurmuştu.

Yasak Nisan ayında yürürlüğe girdiğinde hükümet yetkilileri sadece “kesinlikle gerekli görülen” yurtdışı seyahatlerine çıkabilecek. Ayrıca seyahatlerinden en az iki hafta önce Başkan Tinubu’dan onay almaları gerekecek.

Gbajabiamila seyahatlerin durdurulmasının hükümet yetkililerinin “etkin hizmet sunumu için işlerine odaklanmalarını” sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Hükümet yetkililerinin seyahatlerinin kısıtlanmasına rağmen Başkan Tinubu kendi seyahatlerini azaltıp azaltmayacağını söylemedi.

Başkan ve temsilcileri daha önce seyahatlerinin görmezden gelmekle suçlandıkları ekonomik sorunların üstesinden gelmede hayati öneme sahip olduğunu savunmuştu.

Nijerya’da okul baskınları ve öğrenci kaçırma olayları

Görsel: AA

Ülkeyi saran İslami terör

Nijerya’da ekonomiyi sallantıya sokan en önemli faktörlerden biri de radikal İslamcı terör örgütleri ve bu örgütlerin düzenlediği saldırılar.

Hükümet farklı bölgelerde silahlı çetelerin yanı sıra terör örgütleri Boko Haram ve IŞİD’in Batı Afrika kolu ISWAP’ın saldırılarıyla mücadele ediyor.

Ülkede bu ayın başlarında çoğunluğu öğrenci olan 500’den fazla sivil, terör örgütleri ya da silahlı gruplarca kaçırılırken hükümet güvenlik sorunlarına çözüm bulamıyor.

Öte yandan Nijerya’da geçen ay yapılan operasyonlarda 974 terörist etkisiz hale getirildi. Enformasyon Bakanı Mohammed İdris Malagi gazetecilere hükümetin Nijeryalıların ve ülkeye gelen ziyaretçilerin güvenliğini ve refahını sağlamaya kararlı olduğunu söyledi. Operasyonlarda teröristlerce rehin alınan 466 kişinin kurtarıldığını aktaran Malagi teröristlere ait 1573 silah ve mühimmatın ele geçirildiğini bildirdi.

Fakat Nijerya petrol ülkesi…

Nijerya dünyanın en büyük sekizinci petrol rezervine sahip ülkesi ve yaklaşık 37 milyar varil petrol rezervine sahip. Bu miktar dünyadaki rezervlerin yüzde 3.1’ini oluşturuyor. Dünyanın en büyük 15 petrol üreticisi ülkesi arasındaki ülkede günde yaklaşık iki milyon varil petrol üretiliyor. Dünyanın en büyük altıncı petrol ihracatçısı olan Nijerya bu ihracattan önemli miktarda gelir elde ediyor.

Ülkenin petrol endüstrisi ülkenin ekonomisine önemli katkılar sağlıyor ancak Nijerya’nın petrol endüstrisinin ekonomiye olan bu katkılarına rağmen sektördeki belirsizlikler, fiyat dalgalanmaları ve yolsuzluk gibi sorunlar ülkenin karşılaştığı zorluklar arasında yer almakta. Bu nedenle Nijerya ekonomisinin çeşitlendirilmesi ve petrol dışı sektörlere yatırım yapılması önemli bir hedef olarak öne çıkıyor.

Tüm bunların yanında Nijerya ekonomisini vuran bir diğer önemli etken de petrol hırsızlığı. Petrol yataklarının bulunduğu Delta bölgesinde, silahlı grupların petrol alanlarındaki sabotajları, bölgedeki çatışmalar ve adam kaçırma gibi olaylar yaşanıyor. Ayrıca ülkede 200’den fazla yasa dışı petrol rafinerisi faaliyet gösteriyor.

Nijeryalı senatör Ned Nwoko artan petrol hırsızlığı ve boru hattı saldırıları nedeniyle 2023 yılında üç milyar dolardan fazla zararın oluştuğunu söylemişti.

Ülkede petrol hırsızlığı vakalarının devam ettiği ve günde yaklaşık 700 bin varil ham petrolün hırsızlar tarafından çalındığı belirtiliyor. Bu durum hükümetin petrol ihracatından elde ettiği gelirlere önemli ölçüde köstek oluyor.

Nijerya 3 gündür silahlı saldırılarla sarsılıyor: 130'dan fazla kişi öldüNijerya 3 gündür silahlı saldırılarla sarsılıyor: 130’dan fazla kişi öldü

Nijerya ve Kazakistan gaza bastı, küresel petrol üretimi kımıldadıNijerya ve Kazakistan gaza bastı, küresel petrol üretimi kımıldadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.