Notre Dame yangını, katedralin mimarisindeki sırrı ortaya çıkardı
Fransa'da insanların günden güne daha fazla butik üretim biraya yönelmesi, şaraba olan talebi azaltırken, bu hayat pahalılığı ve aşırı üretimle bir araya gelirken ülkede üretim fazlası şarap kaldı. Devlet 200 milyon euro harcayarak şarapları satın alacak ve başka ürünlerin alkolü olarak kullanacak.
Fransa’da talebin düşmesi nedeniyle üretilen şarapların bir kısmı elde kalınca devlet duruma el attı. İnsanların git gide daha fazla butik biralara yöneldiği ülkede şaraba olan talep azaldı ve bunun üzerine aşırı üretim ile hayat pahalılığı da eklenince bu tablo kaçınılmaz oldu.
Devletin el atmasıysa şöyle: 200 milyon euro’luk bir fon ayrıldı, bu fonun büyük kısmı fazla stoğu satın almada kullanılacak.
Alınan şaraplar ise el dezenfektanı, temizlik ürünleri ve parfüm gibi ürünlerdeki alkol için kullanılacak.
Aşırı üretimi azaltmak için de şarap üreticilerine alternatif alanlara yönelmeleri için teşvik verilecek. Mesela zeytin üretimine yönelene para verilecek.
The Guardian’ın haberine göre Avrupa en son 2000’li yılların ortalarında buna benzer bir durum yaşamış, bu da AB’yi kendi sübvansiyonlarıyla teşvik edilen aşırı şarap üretimini azaltmak için tarım politikasında reform yapmaya zorlamıştı.
BBC’nin haberine göreyse Tarım Bakanı Marc Fesnau bu hamleyle fiyatların düşüşünü durdurmayı, şarap üreticilerin yeniden gelir kaynağı bulmasını hedeflediklerini söylüyor. Bakan ayrıca şarap endüstrisine de tavsiyede bulunarak, geleceğe yönelmeleri, tüketim alışkanlıkları değişikliklerini değerlendirmeleri ve uyum sağlamalarını söyledi.
Avrupa Komisyonu’nun bu yılın haziran ayına kadar olan verilerine göre, şarap tüketimi düşerken üretim artıyor. Düşüş, İtalya’da yüzde 7, İspanya’da yüzde 10, Fransa’da yüzde 15, Almanya’da yüzde 22 ve Portekiz’de yüzde 34. Buna karşın dünyanın en büyük şarap üretim alanı olan AB genelinde şarap üretimindeki artış yüzde 4.