AB göçmen kıskacında: Almanya ve İtalya’nın politika çıkmazı
Son zamanlarda şiddet olaylarının ve terör tehditlerinin baş gösterdiği Almanya sınırlarındaki kontrolü artırma kararı aldı. Karar trafik lambası koalisyonu hükümetinin ciddi bir oy kaybı yaşamaya başlamasını takip etti.
Almanya’da son zamanlarda artan şiddet olayları ve aşırı sağın önlenemez tırmanışı ardından mevcut hükümeti oluşturan trafik lambası koalisyonu bir dizi politika değişikliğine gitmek zorunda kalmıştı. Bu değişikliklerin sonuncusu sınır kontrolünü sağlayacak önlemlerin sıklaştırılması oldu.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser pazartesi günü Almanya’nın tüm sınırlarındaki kontrolleri genişleteceklerini açıkladı. Faeser yasadışı göçü önlemek için alınan bu kararın Almanya’yı tehditlerden koruma amacı taşıdığını söyledi.
Associated Press’in haberine göre İçişleri Bakanlığı Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka ile olan kara sınırlarında altı aylık bir süre için sınır kontrolü yapılması kararını Brüksel’e bildirdiğini açıkladı. 16 Eylül’de başlayacak olan bu kontroller Almanya’nın Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve İsviçre ile olan kara sınırlarında yürürlükte olan kısıtlamalara ek olarak uygulanacak.
Bakan Faeser konuyla ilgili açıklamasının devamında somut eylemlerle iç güvenliklerini güçlendirdiklerini ve düzensiz göçe karşı sert duruşlarını sürdürdüklerini vurguladı. Bakan ayrıca “Yeni Ortak Avrupa İltica Sistemi ile AB’nin dış sınırlarının güçlü bir şekilde korunmasını sağlayana kadar ulusal sınırlarımızdaki kontrolleri daha da arttırmalıyız” dedi.
Almanya’nın düzensiz göçe karşı bu son hamlesi geçen ay Soligen’de üç kişinin ölümüne neden olan bıçaklı saldırının ve Münih’te polisin geçen hafta İsrail konsolosluğu yakınlarında silahlı bir saldırganla çatışmaya girmesinin hemen ardından geldi. Bu karar aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) Thüringen’de yapılan eyalet seçimlerini kazanmasının da sonucu oldu.
AfD’nin yükselişi Sosyal Demokrat Partinin (SPD) liderliğinde Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti’nin içinde bulunduğu Trafik lambası koalisyonu için bir tehdit. Göç konusundan şikayet eden ve ekonomik açıdan dezavantajlı konumda bulunanlar AfD oylarını yükseltirken, mevcut hükümetten memnun olmayanlar da Hristiyan Birlik’e (CDU/CSU) yönelmeye başladı. Haliyle büyük bir oy kaybı yaşayan Trafik lambası koalisyonu yasadışı göçü önlemek amacıyla bir dizi önlem almak zorunda kaldı. Bu önlemlerden biri de geçen aylarda alınan sınırdışı işlemlerinin hızlandırılmasıydı.