BM’den ‘Gazze en az 15 yıl harabe kalacak’ raporu
Ürdün ordusu kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne hava operasyonuyla insani yardım malzemesi ve gıda sevkiyatı yaptı. Yardımın ulaştırılmasında paraşütler kullanıldı.
İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda 29 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti, harabeye dönen Gazze Şeridi İsrail ordusunun kuşatma ve işgali altında. İsrail ordusu insani yardımlara sınırlı şekilde izin veriyor.
Ve komşu Ürdün bu ablukayı havadan düzenlediği yardım harekatıyla aşmayı başardı. Daha önce birçok kez bu yola başvuran Ürdün ordusu Amman güçlerinin Kral 2. Abdullah’ın direktifiyle Gazze halkı için yardım taşıyan dört hava seferi düzenlediğini açıkladı.
A large amount of aid airdropped earlier today fell into the sea in the central #Gaza Strip.
The Jordanian Air Force claimed that it carried out drops with four airplanes, one of them French. Contrary to Jordan’s claim, no aid was dropped in the northern Gaza Strip. pic.twitter.com/1PF4nRmrsm
— The Resistance (@TopGResistance) February 26, 2024
Operasyon iki insan hakları grubunun İsrail’i Birleşmiş Milletler’in (BM) kıtlık uyarısı yaptığı Gazze’ye insani yardımı Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararına rağmen kısıtlamakla suçladığı gün gerçekleşti.
Basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Ürdün’ün havadan dört uçakla indirdiği yardımların denize düştüğü görüldü. Uçaklardan paraşütle indirilen yardımların denize düşmesi nedeniyle Gazze’nin güneyinde binlerce Filistinli sahillere akın etti. İsrail’in dayattığı açlık ve imkansızlıklar pençesindeki bazı Filistinliler ufak balıkçı tekneleriyle, bazıları ise yüzerek yardımlara ulaşmaya çalıştı.
Ürdün, Gazze’de İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana toplam 16 havadan yardım operasyonu yaptı. Hollanda ile ortak düzenlenen operasyon dahil daha önceki hava yardım operasyonlarında Gazze’nin kuzeyindeki Ürdün Sahra Hastanesi’ne tıbbi yardım da gönderilmişti.
Ürdün ordusundan yapılan açıklamada son operasyonun amacının “yardımları doğrudan halka ulaştırmak ve Gazze Şeridi kıyısı boyunca kuzeyden güneye, Refah ve Han Yunus bölgelerine atmak” olduğu belirtildi. Açıklamada yardımların “Gazze Şeridi halkının acılarını hafifletmek için besin değeri yüksek hazır yemekler dahil yardım ve gıda malzemeleri” içerdiği söylendi.
Teslimatlar ise biri Fransız silahlı kuvvetlerine ait olmak üzere dört adet C-130 uçağıyla yapıldı. Yardımlar nakliye uçaklarından paraşütlerle yaklaşık 1.4 milyon Gazzelinin toplandığı şeridin güneyine indirildi.
7 Ekim sonrası yaşananlar
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.
Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.