SYRIZA’nın görevden alınan ilk eşcinsel başkanı partiden ayrıldı, kendi hareketini kuracak
Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRIZA'da istifa dalgası sürüyor. İstifa eden 9 vekilin önce meclis grubu, sonra da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi yeni parti kurma ihtimali gündemde.
Yunanistan’ın ana muhalefet partisi SYRIZA Nazım Hikmet dizeleriyle veda eden Aleksis Çipras’ın ardından belini doğrultamadı. Çipras “En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır” dizeleriyle veda edip başka ufuklara yelken açarken, Stefanos Kasselakis’in önderliğindeki SYRIZA ise su almaya başladı.
ABD ile olan bağları, politikadaki tecrübesizliği ve partiyi soldan uzaklaştıracağı eleştirileri nedeniyle “SYRIZA’yı bitirecek” denen Kasselakis istifa tufanına göğüs germeye çalışırken partiden dokuz vekil daha istifa etti. Çiçeği burnunda genel başkan Kasselakis’i sol ilkelerden uzaklaşmakla suçlayan vekiller meclis grubu ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi yeni parti kurabilir.
SYRIZA’da Çipras’ın istifasıyla sonuçlanan ağır genel seçim yenilgisi şimdi de parti içi bölünmeyi doğurdu. Çipras’ın istifasının ardından genel başkanlık seçimlerinde Kasselakis en yakın rakibi Ahçioğlu’nu geride bırakarak liderlik koltuğuna oturmuştu. Ancak o daha koltuğa oturmadan kendisiyle ilgili tartışmalar başlamıştı bile. Geçmişte ABD’de yaşamış olması, eski bir Goldman Sachs çalışanı ve gemi sahibi olması, ayrıca ideolojisinin genel olarak “belirsiz” bulunması Kasselakis’i eleştiri oklarının hedefi yapmıştı. İstifa dalgası da eski Maliye Bakanı Öklid Çakalotos’un liderliğindeki ‘Şemsiye’ grubunun Kasselakis’i sağ eğilimli popülizmle suçlamasıyla başlamıştı.
Çakalatos’un bu suçlamayla SYRIZA’dan istifasının ardından dokuz vekil daha partiden ayrılma kararı aldı. Partinin iktidarda olduğu 2015-2019 yılları arasında bakanlık görevi de yürütmüş olan isimler parti sekreterliğine gönderdikleri mektupla istifa kararını açıkladı.
İstifa eden isimler şunlar: Efi Ahçioğlu, Sia Anagnostopulu, Nasos İliopulos, Dimitris Canakopulos, Meropi Cufi, Theano Fotiu, Aleksis Hariçis’in yanı sıra Hüseyin Zeybek ve Özgür Ferhat.
Partiden istifa eden vekiller tarafından yapılan açıklamada partide ve ülkede siyaset ekseninin gittikçe sağa kaydığı belirtilerek “SYRIZA bir parçalanma krizi yaşıyor” dendi. Açıklamada Kasselakis’in çelişkili tutumlar sergilediği ve sol ilkelerden ideolojik olarak uzaklaştığı da vurgulandı. “Partinin yeni lideri ve lider kadrosu sorunun siyasi özünü kavrayıp tartışmayı reddediyor” denen açıklamanın devamında da şu söylendi: “Demokratik yolla seçildi, ama antidemokratik şekilde yoluna devam ediyor. Partiyi parçalıyor.”
Dokuz vekilin istifası ardından SYRIZA’dan da açıklama geldi. Açıklamada vekillerin Kasselakis’in liderliğini kabul etmemesine tepki gösterildi ve “Onları tarih yargılayacak” dendi.
İstifaların ardından Kasselakis partisiyle toplantı düzenledi. Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’de yer alan habere göre Kasselakis toplantıda birlik vurgusu yaptı. Yeni Genel Başkan “Bugün içe dönüklük döngüsü kapanıyor. Birlik olarak toplum için siyasi çözümler üretmeye odaklanacağız” dedi.
Aslında bu kavga Kasselakis’in genel başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana devam ediyor, ancak esas büyük kopuş on gün önce Merkez Komitesi toplantısında yaşanmıştı. Eski Maliye Bakanı Çakalotos liderliğindeki “Şemsiye” grubu Kasselakis’i “Trumpist uygulamalar ve sağa kayan popülist politikalar üretmekle” suçlayınca genel başkan da kendisini “sağcı” olarak niteleyenleri partiden istifaya çağırmıştı. SYRIZA’nın olaylı Merkez Komite toplantısı ardından istifa eden 53 üye ortak açıklamalarında “Kasselakis liderliğindeki SYRIZA’nın sol ile ilgisi kalmamıştır” demişti.
Temmuz 2019’daki genel seçimde yüzde 31,53 oyla ana muhalefete yerleşen SYRIZA ana muhalefette kalmayı sürdürse de oy oranlarında ciddi bir düşüş yaşamıştı. Mayıs 2023 genel seçiminde yüzde 20,07 olan oy oranı 25 Haziran’daki sonuçlarla yüzde 18’in altına düşmüştü.
SYRIZA’daki gerileme anketlere göre partiyi PASOK’un da gerisine düşürdü. SYRIZA son kamuoyu yoklamalarına göre şu anda ülke genelinde üçüncü sırada.
Siyasi analistlere göre istifaların sürmesinin beklendiği SYRIZA’dan ayrılanlar Öklid Çakalotos liderliğinde yeni bir parti kurabilir. SYRIZA’nın bölünmesi Yunanistan Parlamentosu’nda üç ve dördüncü parti konumundaki muhalefet partileri sosyalist PASOK ile Komünist Parti’ye (KKE) yarayabilir.
Eski lider Çipras ise sessizliğini koruyor.