Patlayan Titan’ın sahibinin hedefi petrol şirketleriyle anlaşma imzalamakmış

Titanik keşfine çıktığı sırada patlayan Titan denizaltısını işleten OceanGate Expeditions'ın CEO'su Stockton Rush, 2017 yılında yaptığı açıklamada, bu deniz aracı sayesinde okyanustan petrol ve gaz çıkaran şirketlerle işbirliği yapmayı hedeflediğini söylemiş.

Dünya 26 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Stockton Rush, 2018'de denizaltı Titan'ın içindeyken. Fotoğraf: Becky Kagan Schott

1912 yılında batan ancak 111 yıl sonra bile unutulmayan Titanik gemisini keşfe çıkan Titan denizaltısının patlaması, içerisinde beş milyarderin olmasının da etkisiyle bu haftanın en çok konuşulan konusu oldu. Dört gün süren aramalar sonucunda Titan’ın parçaları Titanik’in 1600 fit yakınlarında bulundu.

Turistik geziyi düzenleyen şirketin CEO’su olan ve patlayan Titan’ın içinde olduğu bilinen Stockton Rush’ın daha önce verdiği röportajlarda tehlikenin farkında olduğu görülmüştü. Şirketin eski çalışanlarından birinin de Titan’daki güvenlik açıklarını birçok kez dile getirdiği ancak bunun sonucunda işten çıkarıldığı ortaya çıkmıştı.

İş dünyası dergisi Fast Company’ye verdiği bir röportajda Rush, zengin maceracıların derin deniz dalışlarına başlamasıyla OceanGate turlarına olan talebin zamanla azalmasını beklediğini söylemiş. Titanik’e yapılacak ilk dalışların yüksek gelir getireceğini belirten Rush, enkazı görmek yaygın bir hale geldikçe müşterilerin daha az ödeme yapmak isteyeceğini sözlerine ekledi.

Titanik turlarına 2021 yılında başlayan OceanGate, enkazı görmek için Titan ile yolculuğa çıkacak turistlerden kişi başı 250 bin dolar talep ediyordu. Rush, turistlerin Titan ile macera dalışlarına ilgileri azaldıktan sonra, 13 bin fit derine kadar inebilen deniz yolculuklarının petrol ve gaz şirketlerine dalgıç teknolojisinin güvenliğini kanıtlayabileceğini umuyordu.

“En büyük enerji kaynağı petrol ve gaz. Bu şirketler petrol ve gaz platformlarına hizmet verecek robotlara yılda yaklaşık 16 milyar dolar harcıyor” diyen Rush, bu parayı alan şirketlerin yeni teknolojileri benimsemekten kaçındıklarını, dolayısıyla ekipmanın güvenilirliğini kanıtlaması gerektiğini söyledi.

FastCompany’nin haberine göre petrol ve gaz devi Ralph Davies’in torunu olan Rush, derin denizlerdeki petrol ve gaz rezervleri, elmaslar ve nadir görülen minerallerle ilgileniyordu. Dergiye, “Keşfedilecek bunca kaynak varken neden hiç insanlı denizaltımız olmadığını anlamıyordum” diyen Rush, “Bunun nedenlerinden birinin insanların insanlı denizaltı işletmenin ticari yönünü görmediklerini anladım. Faaliyetler hükümetler tarafından araştırma amacıyla finanse ediliyordu. Kimse maliyeti ya da geliri düşünmüyordu” diye devam etti.

Rush, bu noktada OceanGate’in değerli kaynakları çıkaramayacağını ancak denetim, onarım ve bakım konularında yardım sağlayabileceğini söyledi. Ancak yaşanan son kazanın ardından petrol şirketlerinin insanlı denizaltı yolculuklarına nasıl bakacağı muamma.

Titan faciasında baba-oğul hikâyesi: Süleyman korkmasına rağmen babası sevinsin diye yolculuğa katılmışTitan faciasında baba-oğul hikâyesi: Süleyman korkmasına rağmen babası sevinsin diye yolculuğa katılmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.