Philadelphia tartışmalarına Dışişleri de eklendi: Mısır’ı destekliyoruz

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru'na ilişkin son açıklamaları bölgedeki gerilimi yeniden tırmandırdı. Netanyahu'nun Mısır'a ilişkin açıklamalarına Sisi'nin Ankara'da olduğu esnada Dışişlerinden yanıt geldi.

Dünya 4 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Dışişleri Bakanlığı. Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Philadelphia (Selahaddin) Koridoru’na ilişkin açıklamalarına bir tepki de Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Mısır, Netanyahu’nun Philadelphia Koridoru’na ilişkin açıklamalarını reddettiğini duyurmuş, birçok Ortadoğu ülkesinden de destek görmüştü. Bugün Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk kez Türkiye’ye gelen Abdülfettah es-Sisi Beştepe’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile temaslarını sürdürürken bir destek de Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “İsrail Başbakanı Netanyahu Gazze’de işlediği suçları örtbas etmek ve ateşkes görüşmelerinin sonuca ulaşmasını engellemek amacıyla kamuoyunu manipüle etmeye yönelik yalanlarını sürdürmektedir. Netanyahu’nun son olarak Philadelphia koridorundaki İsrail askeri mevcudiyetini sürdürmek amacıyla Mısır Arap Cumhuriyeti’ne yönelik iddiaları kabul edilemezdir. Mısır Arap Cumhuriyeti’nin, Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi ve milyonlarca Filistinli kardeşimize yardım eli uzatılabilmesi için sürdürdüğü arabuluculuk çabalarını destekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Mısır reddetmişti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu işgal ettikleri Gazze-Mısır sınır hattındaki Philadelphia Koridoru’ndan 42 yıl da geçse çekilmeyeceklerini söylemişti. Mısır Dışişleri Bakanlığı açıklama yaparak İsrailli yetkililerin Philadelphi Koridoru’na ilişkin tüm iddialarını reddettiklerini belirtmişti. Netanyahu’nun Philadelphia Koridoru’na ilişkin açıklamalarının ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen arabuluculuk çabalarını sekteye uğratmayı ve Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası anlaşmasını engellenmeyi amaçladığı ifade edilmişti. Ayrıca Netanyahu’nun Mısır’ı da gündeme getirerek İsrail kamuoyunun dikkatini başka yöne çekmeyi hedeflediğine dikkat çekilmişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı “İsrail hükümetinin mevcut durumu daha da kötüleştiren, saldırgan ve kışkırtıcı politikalarını meşrulaştırmayı amaçlayan bu tür açıklamalar yapmasının sonuçları var, bu durum bölgede gerginliğin daha da artmasına yol açıyor” demişti. Mısır’ın bölgedeki önemine işaret edilen açıklamada Kahire’nin bölgedeki barış süreci, bölgesel barış ve güvenliğin korunması ve istikrarı konusunda tarihi rolünü oynamaktaki kararlılığı vurgulanmıştı.

Ürdün ile Katar da Netanyahu’nun Philadelphia Koridoru’na ilişkin iddialarına karşı Mısır’a destek vermişti. Ürdün ve Katar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mısır’ın Philadelphia Koridoru’ndan Gazze Şeridi’ne silah geçişine göz yumduğuna ilişkin açıklamaların “yalan iddialar” olduğunu bildirmiş ve Netanyahu’nun açıklamalarının asılsız iddialar olduğu kaydedilmişti.

Ayrıca Suudi Arabistan ve Kuveyt’ten de Mısır’a destek açıklamaları gelmişti.

Washington da eleştirmişti

ABD Başkanı Joe Biden Netanyahu’nun açıklamalarından önce İsrail Başbakanı’nı ateşkes anlaşması için yeterince çaba göstermemekle eleştirmişti. Beyaz Saray’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Biden, ateşkes için nihai bir teklif sunmaya “çok yakın” olduğunu dile getirmişti.  Gazetecilerin Netanyahu’nun bu tip bir anlaşmayı güvence altına almak için yeterince çaba gösterip göstermediği sorusuna Biden “Hayır” cevabı vermişti.

Netanyahu ne demişti?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze Şeridi ile Mısır arasında bulunan Philadelphia Koridoru’nda kalma konusundaki ısrarına gerekçe olarak Hamas Hareketi’nin silahlanmasının Mısır sınırı üzerinden gerçekleştiği imasında bulunmuştu. İsrail’in Kanal 12 televizyonu da Netanyahu’nun kabine toplantısında, “Philadelphia Koridoru’ndan ne 42 gün sonra ne de 42 yıl sonra çekileceğiz” dediğini belirtmişti.

Philadelphia Koridoru neden önemli?

İsrailli yetkililerin, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır hattı ve sığınmacıların kaldığı çadırların olduğu “Philadelphia Koridoru”nu (Selahaddin Koridoru) kontrolüne ilişkin açıklamalarından endişe duyuluyor
( Omar Zaghloul – Anadolu Ajansı )

Philadelphia Koridoru Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır boyunca yer alan 14 km uzunluğunda dar bir kara şeridi. Hamas ve Mısır İsrail’in bu sınır koridorundan çekilmesini talep ediyor. Netanyahu ise İsrail askerlerinin bölgeyi kontrol etmeye devam edeceğini söylüyor.

Bu alan aslında 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla İsrail güçlerinin kontrol ettiği ve devriye gezdiği bir tampon bölge oldu. Bu koridorun bir amacı da Mısır ile Gazze arasında insan hareketini ve silah ve mühimmat gibi yasa dışı malzemelerin geçişini önlemekti. İsrail güçleri 2005’te Gazze’yi terk edinceye kadar bölgenin kontrolü İsrail’deydi. İsrail Gazze’den çekilince bölgeyi Filistin yönetimine teslim etti. 2007’de Hamas Gazze’de başa gelince Philadelphia Koridoru’nda da denetimi ele aldı. Ablukanın yıllarca devam etmesi üzerine ise Filistinliler Philadelphia Koridoru’nun altından Mısır’a çıkan çok sayıda tünel inşa ettiler ve 2014 yılına kadar temel ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladılar. Sonrasında Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze’ye resmi olarak erzak ve yardım girişi başladı.

Netanyahu ateşkesi zora sokuyor: 'Sunduğumuz şartlarda ısrarcıyız'Netanyahu ateşkesi zora sokuyor: ‘Sunduğumuz şartlarda ısrarcıyız’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.