Savaş diplomasisi: İsrail, hafif de olsa baskıyı hissetmeye başladı
Belarus'u askeri araçlarıyla hava sahasını ihlal etmekle suçlayan Polonya, doğu sınırına asker yığdığını bildirdi. Polonya ve Belarus arasında Wagner sebebiyle baş gösteren sınır sorununun son örneği bu hava sahası ihlali oldu.
Polonya Savunma Bakanlığı, Belarus’a ait bir helikopterin eğitim tatbikatı sırasında hava sahasını ihlal etmekle suçlamasının ardından Belarus sınırına daha fazla asker konuşlandıracağını bildirdi. Uzmanlar bu hamlenin, Avrupa’da giderek artan güvenlik sorununun ortasında bir NATO üyesi olan Polonya ile Rusya’nın Ukrayna savaşının başından bu yana önde gelen müttefiki Belarus arasındaki gerilimi artıracağını söylüyor.
Belarus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Minsk’in Varşova’yı tatbikat hakkında bilgilendirdiği ancak sınır geçişinin doğudaki Bialowieza bölgesinde ‘radar sistemleri tarafından tespit edilmesini zorlaştıran çok düşük bir irtifada’ gerçekleştiği belirtildi.
Açıklamanın devamında Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak’ın sınır hattına daha fazla asker ve savaş helikopteri konuşlandırılması talimatı verdiğini ve konu hakkında NATO’yu bilgilendirdiği de ifade edildi.
Belarus Savunma Bakanlığı, Polonya’nın iddialarını reddederek, bunun ‘zorlama’ bir iddia olduğunu dile getirdi. Bakanlığın açıklamasında, “Belarus Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma Kuvvetleri’ne ait Mi-24 ve Mi-8 helikopterlerinin Polonya sınırını ihlal ettiği yönündeki suçlamalar gerçek dışıdır ve Polonya askeri-siyasi liderliği tarafından Belarus sınırı yakınlarına kuvvet ve araç yığılmasını haklı göstermek için yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.
İhlalin gerçekleştiğinin iddia edildiği 60 millik bir hat olan Suwalki, bir yandan Rusya’nın Kaliningrad bölgesini Belarus’a bağlarken, Baltık ülkeleri ile AB’nin geri kalanı arasındaki tek karayolu bağlantısı olmasıyla da önem taşıyor.
İki hafta önce Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde Rus paralı asker grubu Wagner’in Polonya sınırından geçmesini ‘zor bela engellediğini’ belirtmişti.
Bu sözlerin ardından Polonya Devlet Başkanı Mateusz Morawiecki, Wagner’in Avrupa Birliği’ne istikrarsızlık getirmeyi amaçladığını belirtmiş, Litvanya ise söz konusu paralı asker grubunun mülteci kılığında Avrupa Birliği ülkeleri içine sızabileceğini öne sürmüştü.
Morawiecki, Wagner’in Belarus’un batısındaki Grodno kenti üzerinden Suwalki koridoruna doğru ilerlediğini ve Belarus’un NATO sınırı yakınlarında varlığını artırmaya çalışmasıyla ‘durumun daha tehlikeli bir hal aldığını’ söyledi. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pawel Jablonski salı günü yerel radyo istasyonu RMF.FM’e verdiği demeçte, gelecekte Belarus ve Rus güçlerinden ‘daha fazla provokasyon eylemleri’ gelebileceğini belirtti.
Lancaster Üniversitesi’nde uluslararası siyaset alanında öğretim görevlisi olan Barbara Yoxon CNN’e verdiği demeçte, “Suwalki’ye asker konuşlandırmak Rusya ile Kaliningrad arasında doğrudan bir bağlantı sağlayacaktır ki bu da burayı Putin rejimi için hayati derecede önemli bir hedef haline getiriyor” dedi.
“Rusya hem batıdan (Kaliningrad) hem de doğudan (Belarus) asker konuşlandırarak Baltık Devletleri’ni Orta ve Batı Avrupa’daki NATO müttefiklerinden etkili bir şekilde koparabilir” diyen Yoxon, “Bu da Putin’in Litvanya, Letonya ya da Estonya gibi ülkeleri potansiyel olarak işgal etmesine olanak sağlayacaktır” diye ekledi.
Yoxon sözlerine, “Eğer Rusya Suwalki’ye asker konuşlandırırsa, NATO’nun bunu üye ülkelerine doğrudan saldırı olarak görerek askeri tepki vermesi muhtemeldir. Böyle bir hareket Rusya’nın NATO ile çatışmasını tam teşekküllü bir savaşa dönüştürmeye ve her iki taraf için de nükleer tırmanma riskini almaya hazır olduğu sinyalini verecektir” diyerek devam etti.