Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ateşkes için öne sürdüğü şartların üzerine bir de barış masası kurulması için şart ekledi: Ukrayna'da demokratik seçimler yapılana kadar Zelenski'nin yerine başka birinin gelmesi...
Rusya ile Ukrayna arasında bir barış olacak mı? Amerikan Başkanı Donald Trump’a göre bu mümkün. Ama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin her açıklamasıyla bu barışı biraz daha imkansız hale getiriyor.
Putin önceki gün Rusya’nın Murmansk şehrindeki limanda türlü çeşitli konularda konuştu. Bu konulardan biri de, Ukrayna ile barış ihtimaliydi.
Rusya Devlet Başkanına göre Ukrayna’da savaşı Rusya başlatmadı. Putin savaşın başlangıcını 2014’e, o yıl Ukrayna’da yaşanan Maidan olayları sonrası Ukrayna’nın Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeden kaçmak zorunda kaldığı bir dizi gelişmeye götürüyor. Putin’e göre bu bir darbe. Oysa seçilirken ülkesini Avrupa Birliği’ne üye yapmayı vaat eden Yanukoviç bu sözünden geri adım atınca gençler Kiev’deki Maidan Meydanında gösteriler düzenlemeye başlamış, bu gösterilerin bir aşamasında Yanukoviç’den emir alan güvenlik güçleri kalabalığın üzerine ateş açmış, çıkan olaylarda 18’i polis 130 vatandaş ölmüştü. Bu ölümlerin ardından Yanukoviç çareyi Ukrayna’dan kaçmakta bulmuş, onun kaçması üzerine Ukrayna parlamentosu Yanukoviç’i görevden almıştı.
Putin, Ukraynalıların “Onur devrimi” dediği bu olayı “darbe” olarak niteliyor. Ukrayna’da Yanukoviç’in görevden uzaklaştırılması sonrası Rus ordusu destekli Rus milisler Ukrayna’da iç savaş çıkardı, bu arada Rusya da Kırım yarımadasını işgal edip sonra da ilhak etmişti.
Putin, önceki gün Murmansk’ta “Çatışmalar, Ukrayna’da Batılı ülkelerin desteklediği 2014 darbesiyle başladı” dedi.
2022 yılında Rusya bu kez kendisi olarak rejim değiştirmek için Ukrayna’ya ordusuyla girdi. İlk gün Putin hedefi söylemişti: Zelenski rejimine son vermek.
Fakat bu savaşta Ukrayna dişli çıktı, Batınında desteğini alınca Rus ordusu Kiev önlerinden çekilmek zorunda kaldı. Son bir yıldır Ukrayna’nın doğusunda Rusa ve Ukrayna orduları arasındaki savaş büyük ölçüde donmuş ve bir siper savaşına dönüşmüş durumda.
Şimdi barış arayışları başladığında Putin, Zelenski’nin görev süresinin dolmasını ve buna rağmen Ukrayna’da seçim yapılmamış olmasını öne sürerek Zelenski için “diktatör” dedi, onun Ukrayna halkını temsil etmediğini öne sürdü. İlginç biçimde Amerikan Başkanı Donald Trump ve Amerikan devleti mekanizmasından başka isimler de Putin’in bu argümanıyla Zelenski’ye saldırdı.
Şimdi Putin, Ukrayna ile müzakerelerin yapılabilmesi için “meşru bir yönetim olması gerektiğini” söylüyor, adını kullanmadan Zelenski’nin gitmesi gerektiğini belirterek, “Prensip olarak, Ukrayna’da Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Avrupa ülkeleri ve ortaklarımızın himayesinde geçici bir yönetim getirilebilir” diyor.
Ukrayna’da böylelikle “halkın desteklediği bir yönetimin” göreve gelebileceğini anlatan Putin, “Böylelikle demokratik seçimler yaparak, halkın güvenine sahip, yetenekli ve güvenilir bir hükümeti iktidara getirmek ve ardından onlarla barış anlaşması müzakerelerine başlanabilir” ifadelerini kullandı.
Yani Ukrayna’da Zelenski’nin gitmesi, Rusya’nın barış masasına oturmasının ön şartı artık.
BM’nin daha önce Yugoslavya ve Papua Yeni Gine’de benzer çalışmalar yaptığına işaret eden Putin, “Bu da Ukrayna’da seçeneklerden birisi olabilir. Böylelikle dünya çapında tanınacak ve güvenilir olacak meşru belgeler imzalamak mümkün olabilecektir” diyor.