Putin’in Üçüncü Dünya Savaşı imasına Polonya’dan yanıt: Ciddiye almıyoruz

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta uzun menzilli silah tartışmaları, nabzı yükseltiyor. Rusya'nın Üçüncü Dünya Savaşı imasına ilk cevap, Polonya'dan geldi. Polonya, Putin'in açıklamalarını ciddiye almadığını belirtti.

Dünya 13 Eylül 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna Savaşı son günlerde uzun menzilli silah tartışmalarıyla farklı bir boyuta taşınmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) daha evvel “kırmızı çizgi” olarak belirlediği ve “Üçüncü Dünya Savaşı’nın tetikleyicisi olur” diyerek yanaşmadığı uzun menzilli silah izni hiç olmadığı kadar yakın. Bu da haliyle savaşın gerilimini üç yıldır çıkamadığı bir noktaya taşıdı.

ABD’nin Rusya’nın derinlerini hedef alabilecek kapasiteye sahip silahlarının kullanımı için Ukrayna’ya izin imasında bulunması, Rusya’nın söylemlerini de başka bir boyuta taşıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, söz konusu adımın açıkça bir Üçüncü Dünya Savaşı ilanı olabileceğine vurgu yaptı. Rus liderin, “Ukrayna’nın Rus topraklarına saldırması yalnızca Kiev yönetiminin bir eylemi olmaz, ABD, İngiltere ve diğer NATO ülkelerinin savaşın içine çekilmesi anlamına da gelir” sözlerine ilk cevap da Polonya’dan geldi.

NATO üyesi olan Polonya, savaşın henüz uğramadığı en kritik bölgelerden. Doğuda savaşın merkezi olan Ukrayna ile sınırı bulunan Polonya, yine aynı yönde Rusya’nın en büyük müttefiklerinden Belarus ile de komşu. Aynı zamanda, kuzeydoğuda Rusya’nın Kaliningrad Oblastı ile sınır paylaşıyor. Zaten Ukrayna Savaşının başlamasından bu yana, Polonya’nın Rus uçaklarınca ihlal edilen hava sınırları manşetlerde de çokça yer almıştı. Haliyle Putin’in büyük savaş söylemlerine ilk tepki veren NATO üyesi de Polonya oldu. Ancak Varşova, bu büyük tehditi kendince ti’ye alarak absorbe etmeyi tercih etti.

 Tusk: Putin’in sözleri zor durumda olduğunun kanıtı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Putin’den gelen uzun menzilli silah yorumlarına cevap verdi. Tusk, Rus liderin yaptığı açıklamaların aslında Moskova’nın içinde bulunduğu zor durumun göstergesi olduğunu iddia etti. Tusk, Putin’in, Ukrayna’nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için NATO tarafından tedarik edilen uzun menzilli silahları kullanmasına izin verilmesi halinde gerilimin tırmanma riskine ilişkin yorumlarını reddetti.

Reuters’in haberine göre Cuma sabahı basına konuşan Tusk şunları söyledi: “Ukrayna’daki ve Ukrayna-Rusya cephesindeki tüm olayları çok ciddiye almak gerekir, ancak Başkan Putin’in son açıklamalarına aşırı önem veremem. Bunlar daha ziyade Rusların cephede içinde bulunduğu zor durumu gösteriyor.”

Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’ya uygulanan uzun menzilli füze kısıtlamalarının kaldırılmasının NATO ülkelerinin Rusya ile savaşa girmesi anlamına geleceğini söylemişti. Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, “Eğer bu karar alınırsa, NATO ülkelerinin, ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’daki savaşa doğrudan katılmasından başka bir anlama gelmeyecektir” ifadelerini kullanmıştı. Cuma sabahı erken saatlerde de Putin’in önemli bir müttefiki olan Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin de bu sözleri yineleyerek “ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa, ülkemiz topraklarında uzun menzilli silahlarla saldırı olasılığını tartışıyor. Bu, askeri harekata doğrudan katılımlarını kamufle etme ve gizleme girişiminden başka bir şey değildir.”

İngiltere Başbakanı Keir Starmer bugün Washington’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek. Görüşmede Starmer’ın Ukrayna’nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için İngiliz “Storm Shadow” füzesini kullanmasına izin verecek bir plan için ABD’nin onayını alması bekleniyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.