RAF üyesinin 30 yıllık firarı sona ermişti: Evinden patlayıcı çıktı

Almanya'nın en çok arananlar listesinde Daniella Klette, Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun son üyelerinden. Klette'nin yaklaşık 30 yıllık firari hayatı pazartesi günü son bulmuştu. Klette'nin yakalandığı evde patlayıcı bulunduğu açıklandı.

Dünya 29 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Terör örgütü listesinde olan ve 1998 yılında dağıldığını duyuran Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun (RAF) 30 yılı aşkındır firari üyesi Daniella Klette’nin yakalandığı apartmanda patlayıcı madde de ele geçirildi. The Guardian’ın aktardığına göre Klette’nin yakalandığı gün evinden çıkan mühimmatın ayrıntısı belli oldu. Daha önce mermi ve şarjör bulunan Klette’nin yakalandığı evden patlayıcı da çıktığı belirtildi.

Evin tahliye edilmesi kararının ardından polisin araştırması devam etti. Berlin polisi Pazartesi günü RAF firarisinin tutuklandığı apartman bloğunun boşaltılmasını emretti ve bina sakinlerine binada şüpheli patlayıcılar bulunduğu bilgisi verildi. RAF’ın hayattaki son kadın üyesi Daniela Klette’nin tutuklanmasıyla sarsılan Berlin’deki apartman sakinlerine çarşamba günü evlerini terk etmeleri söylenirken polis ve itfaiye takviyesi de yakındaki binalara sevk edildi. Klette’nin üst katında yaşayan komşusu 67 yaşındaki Lutz Nietet “Şok içindeyiz. Patlayıcı bulduklarını söylüyorlar. Hızlı şekilde evlerimizi terk etmek zorunda kaldık” dedi. Yine Guardian’da yer alan habere göre  bomba imha görevlilerinin yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda tanımlanamayan bir mühimmat taşırken görüldüğünü yazdı. Bunun Klette ve iki örgüt üyesinin 2019 yılında Aşağı Saksonya’nın Cremlingen kentinde bir nakil aracını soyarken taşıdığı bazukaya ait bir mermi olduğu tahmin ediliyor. Üçlü 2015 yılında Aşağı Saksonya’nın Stuhr kentinde bir süpermarketi soyma girişimi sırasında da bazuka ve Kalaşnikof kullanmıştı.

Çarşamba gecesi polis tarafından yapılan açıklamada “Uzmanlarımız Kreuzberg Sebastianstrasse’deki daireden şu ana kadar bir el bombası çıkardı ve güvenli şekilde etkisiz hale getirdi. Diğer nesneler halen inceleniyor” dendi.

Adını kurucu üyelerinden alan ve genellikle “Baader-Meinhof Çetesi” olarak anılan RAF 1970’li ve 1980’li yıllarda bombalama, adam kaçırma, cinayet ve silahlı soygun eylemleriyle Almanya’yı kasıp kavurmuştu. Genellikle eski Nazileri ve bağlantılı sağ görüşlüleri hedef alan örgütün aktif yılları “Alman Sonbaharı” diye adlandırılmıştı. Grup 1998 yılında resmen dağıldı ve Klette, RAF’ın üçüncü kuşağına mensup Ernst-Volker Staub ve Burkhard Garweg ile firar etti. Firarilerin 1990’lardan 2016’ya kadar banka ve süpermarket soygunlarıyla finanse ettiklerine inanılıyor. Bu üçlünün soygunlardan iki milyon euro civarında para elde ettiği ediliyor.

Klette’nin 30 yılı aşkındır devam ettirdiği firari yaşamı pazartesi akşamı polisin kapısına dayanmasıyla son buldu. 65 yaşındaki Klette’nin tutuklanmaya direnmediği söylendi. Örgütün üçüncü kuşağının aranan diğer iki ismi Staub ve Garweg’den henüz haber alınamasa da polisin bu ikisini yakalamaya yakın olduğu açıklandı.

Klette’nin son halini gösteren fotoğraf polis tarafından yayımlandı

Klette, Staub ve Garweg’in de dahil olduğuna inanılan 2016 yılında karıştığı silahlı bir soygunda bıraktığı parmak izinden tespit edilmişti. Der Spiegel’in haberine göre İtalyan Claudia Ivone kimliği ile yaşıyordu ve İtalyan pasaportu taşıyordu. Facebook sayfasında Berlin’in göllerine yaptığı geziler sırasında arkadan çekilmiş fotoğraflarının yanı sıra Berlin’de bir Brezilya kültür kulübünde yaptığı Afrika-Brezilya dansı capoiera’nın videoları da vardı. Polis bir capoiera etkinliğinde çekilen ve gri saçlarıyla gülümserken görüntülenen Klette’nin yaklaşık 30 yıl sonraki halini kamuoyuna böyle yayımladı.

Süreç kasım ayında bir ihbarla başladı

30 yıldan uzun süredir polisten saklanarak yaşayan Klette için çanlar kasım ayında bir ihbarla çalmaya başladı. Polis operasyon başlattı. Klette’nin sahte kimlikle yaşadığını açıklayan polis fazla ayrıntı vermedi.

Savcı Clemens Eimterbäumer yetkililerin Klette’nin yakalanmasının ardından Staub ve Garweg’i aramaya devam edeceğini söyledi. Polis ve özel kuvvetler bu ayın başlarında Almanya’nın Wuppertal şehrinde tren istasyonuna operasyon düzenlemişti. Kaçak Staub’un istasyonda olduğu, buradan trene bindiği ihbar edilmişti. O operasyon başarısız olmuş; ne ihbar doğrulanmış ne de Staub bulunabilmişti.

Almanya ceza soruşturmaları dairesi kısa süre önce eski RAF üyelerinin aile bireylerinin vicdanlarına seslenmiş ve RAF üyelerinin nerede olabileceğine dair isimsiz ihbarda bulunmalarını istemişti. Klette’nin 1991 yılında Bonn’daki ABD elçiliğine düzenlenen silahlı saldırıya ve 1993 yılında Weiterstadt’taki bombalı saldırıya karıştığından şüpheleniliyor. Klette’nin 1993 yılında Mecklenburg Bad Kleinen’de polis memuru Michael Newrzella ile RAF üyesi Wolfgang Grams’ın öldüğü ve eski RAF üyesi Birgit Hogefeld’in tutuklandığı terörle mücadele operasyonu sırasında da olay yerinde olduğunu gösteren kanıtlar olduğu iddia ediliyor.

RAF ve Alman Sonbaharı

Kurucu üyeleri Andreas Baader ve Ulrike Meinhof’a atfen Baader-Meinhof çetesi olarak da anılan RAF 1970’ler ve 1980’lerde o zamanki Batı Almanya’daki saldırı, kaçırma eylemi ve cinayetlerden sorumlu tutuluyor. Yaklaşık 30 cinayet ve 200 kişinin yaralanmasından sorumlu olduklarına inanılıyor. Saldırılar 1977’de “Alman Sonbaharı” olarak adlandırılan dönemde zirveye ulaşmış, grup üyelerinin bulunması için ülke çapında alarma geçilmişti.

RAF ve üyeleri birçok filme ve kitaba konu olmuştu. Grubun esas motivasyonu olarak “kendi jenerasyonlarının bir öncesine denk gelen aile üyelerinin Nazi dönemindeki suç ortaklığına yönelik öfkeleri” gösterilmişti. Nazi Almanyası’nda çoğu ülke vatandaşı ekonomik krizin etkilerini azalttığı için Adolf Hitler’i ve yönetimini destekliyordu. Nitekim Holokost sürerken çoğu kişi normal hayatına devam etmişti.

O dönemin “intikamı” olarak yorumlanan RAF’ın kurbanları arasında Dresdner Bank patronu Jürgen Ponto, Deutsche Bank başkanı Alfred Herrhausen, eski komünist Doğu Almanya’nın devlete ait mülklerini denetleyen kurumun başkanı Detlev Rohwedder, Batı Almanya başsavcısı Siegfried Buback, Nazi Almanyası’nın paramiliter örgütü SS’in eski subayı Hans Martin Schleyer ve üst düzey Batı Alman diplomat Gerold von Braunmühl vardı. RAF’ın son kurbanı olarak bilinen Herrhausen ve Rohwedder cinayetleri Klette’nin de aralarında olduğuna inanılan üçüncü kuşağa atfediliyor.

Grup 1998 yılında Almanca kaleme alınan sekiz sayfalık bir mektupla dağıldığını bildirmişti. Mektupta “RAF 28 yıl önce 14 Mayıs 1970’te kurtuluş hareketi başlatmıştı. Bugün bunu sona erdiriyoruz. RAF’ın şehir gerillası artık tarih oldu” deniyordu.

30 yıldır firariydi: Eski Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun kilit ismi yakalandı30 yıldır firariydi: Eski Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun kilit ismi yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.