Reisi ve Abdullahiyan uğurlandı
İran'ın reformist duruşuyla dikkatleri üzerine çeken, Amini protestolarındaki tavrıyla bilinen Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın kabine listesi eleştirilere neden oldu. Pezeşkiyan'ı destekleyenler listenin ılımlı olmanın çok uzağında olduğunu söylüyor.
İran’da eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin öldüğü helikopter kazasının ardından gidilen erken seçimlerle makama layık görülen reformist Mesud Pezeşkiyan’ın kabine listesi rahatsızlık yarattı. Pezeşkiyan kabine için listesini duyurdu duyurmasına ama beklentileri karşılayamadı. Çünkü kabine için duyurulan isimler İranlıların tabiriyle “ılımlı olmanın yanından dahi geçmiyor.” Reform Cephesi Sözcüsü Cevad İmam “Bunlardan bazılarının reformla hiçbir ilişkisi yoktur ve ılımlı yaklaşıma bile yakın değildir” dedi.
Pezeşkiyan’ı destekleyen Reform Cephesi Sözcüsü İmam X platformundan paylaştığı açıklamasında reformist kanadın cumhurbaşkanı seçiminde desteklediği Pezeşkiyan’ın sunacağı kabine listesine itiraz etti. İmam “Bunlardan bazılarının reformla hiçbir ilişkisi yoktur ve ılımlı yaklaşıma bile yakın değildir. Diğerlerinin ise temelde her türlü değişime ve reforma karşı oldukları biliniyor” ifadelerini kullandı.
Kabineye itirazını dile getiren İmam “hiçbir değişiklik olmayacaksa seçim yapmaya ne gerek vardı” diyerek şöyle devam etti: “Siyaset ordu ve milisler tarafından kontrol edilecekse ve sistem içindeki siyasi aktivistlere yönelik güvenlik yaklaşımı değiştirilmeyecekse seçim yapıp bu kadar maliyeti ülkeye dayatmaya, halkın, özellikle de gençlerin duygularıyla oynamaya ne gerek vardı? Son olarak, kabineden Cumhurbaşkanı sorumludur ve hiçbir lobici ya da dayatmacı unsur hükümetin sorumluluğunu kabul etmeyecektir. O yüzden henüz vaktiniz varken tekrar düşünün.”
Reformist kimliğiyle bilinen İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan seçim sürecinde reformist kanadın tam desteğini almıştı.
Pezeşkiyan’ın eleştirilere maruz kalan listesini yarın Meclis’e sunması bekleniyor. Meclis tarafından incelenecek kabine listesindeki isimler için daha sonra milletvekilleri tarafından ayrı ayrı güven oylaması yapılacak.
Pezeşkiyan daha ılımlı olmasıyla bilinen bir siyasetçiydi. Haliyle vaatleri de seçimlere inanmayan çoğu kişinin aksine İran’ın bazı kesimlerinden “umut” yaratmıştı. Batı ile daha ılımlı bir yaklaşımla ilişkileri rayına sokmayı hedefleyen Pezeşkiyan İran İslam Devrimi tarihinin en büyük kırılma noktası Mahsa Amini protestolarındaki duruşuyla da dikkat çekmişti. Pezeşkiyan kadınlara zorunlu başörtüsü yasasından kaynaklı müdahalelerin durumu kötüleştirdiğini ve sona erdirilmesi gerektiğini söylemişti. Pezeşkiyan “Biz çocuklarımızın iffetli olmasını istiyoruz ancak bu davranışlar onları dinden uzaklaştırıyorsa bu yöntemi sürdürmemeliyiz” ifadeleriyle de dikkat çekmişti. Haliyle hayal kırıklığı yaratan kabine listesine dair yaşanan hayal kırıklıkları normal görünebilir. Yansımalarının ne olacağını ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanılan erken seçimlerde Pezeşkiyan 16 milyon 384 bin 403 oy almıştı. Buna göre Pezeşkiyan’ın oy oranı yüzde 53,7 olarak kayıtlara geçmişti. Muhafazakar Said Celili ise oyların 13 milyon 538 bin 179’unu alarak yüzde 44,4’te kalmıştı.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49,8 olmuştu.