Rusya bunu da yaptı: Muhalefet lideri Navalni’nin duruşmasına gazeteciler alınmamış

Rusya'nın hapisteki ana muhalefet lideri Aleksey Navalni, 'aşırılık yanlısı faaliyetler yürütme' suçlamasıyla mahkeme karşısına çıktı. Hapishanede yapılan duruşmaya gazeteciler alınmadı. Basın çalışanları duruşmayı başka bir odadan verilen yayın ile takip etmek zorunda kaldı.

Dünya 21 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Aleksey Navalni'nin duruşmasından bir kare. Fotoğraf: Reuters

Rusya’da Kremlin karşıtı kitlesel protestoları harekete geçirmeyi başarmış ana muhalefet lideri Aleksey Navalni, destekçileri tarafından siyasi eylemlerinin bir cezası olarak değerlendirilen ‘zimmete para geçirme’ suçlamasıyla 11 yıllık hapis cezasını çekiyor.

Kremlin tarafından zehirlendiğini iddia ettiği olayın ardından tedavi gördüğü Almanya’dan Moskova’ya gelir gelmez 2021 yılında tutuklanan  ana muhalefet lideri bu sefer ise cezasına bir 30 yıl daha ekleyebilecek ‘aşırılık yanlısı faaliyetler yürüttüğü’ suçlamasıyla karşı karşıya.

Navalni, Moskova’nın yaklaşık 235 km doğusundaki Melekhovo’daki hapishanesinde duruşmaya çıktı. Ne var ki duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler mahkeme salonuna alınmadı. Gazetecilere duruşmayı takip edebilmeleri için başka bir odadan görüntülü yayın açılsa da İngiliz haber ajansı Reuters’a göre yayın daha sonra durduruldu ve mahkeme sözcüsü, medyanın duruşmaya daha fazla erişiminin olmayacağını söyledi. 

Navalni’nin sözcüsü Kira Yarmycsh, “Kimsenin salona bile alınmadığı katı rejimli bir ceza kolonisinden daha güvenli ne olabilir?” diye tweet attı. Navalni, ailesinin de duruşmaya katılması için talepte bulunmuş ve Moskova Şehir Mahkemesi’nin kendisini başkentten uzaktaki bir ceza kolonisinde yargılamasına itiraz etmişti. Ne var ki talebi karşılık bulmadı.

Normal şartlarda meşruluğunu sağlamak için mahkemenin herkese açık olarak yapılması gerekiyor. Bunun engellendiği durumlar genel bir güvenlik tehlikesinin var olduğu durumlar oluyor. Bu durumda da mahkeme salona kimsenin alınmamasını Navalni destekçilerinin bir eylem hazırlığında olduğu iddiasını gerekçe gösterdi. Navalni destekçileri ise bu iddiaları kabul etmedi.

Navalni’nin babası Anatoly Navalni, cezaevinden ayrılırken, “Ne utanç var ne vicdan ne de onur” diyerek tepkisini gösterdi. Navalni’nin destekçileri de Putin’in muhalefet liderini susturmak için hapiste tuttuğunu belirtirken, Kremlin davanın ‘tamamen adli bir mesele olduğunu dile getirdi. Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere verdiği demeçte, “Biz bu davayı takip etmiyoruz” dedi.

Öte yandan duruşmanın başında basına sunulan video yayınında hapishane üniforması giymiş Navalni’nin saçlarının kırpılmış olduğu ve kilo verdiği görüldü. Navalni savcıların cezaevindeyken işlediğini belirttiği 3 bin 828 sayfalık bir iddianame sunduklarını söyleyerek, “Kitapların büyüklüğünden sofistike ve inatçı bir suçlu olduğum ortada olsa da neyle suçlandığımı anlamak imkansız” dedi.

Seçim kampanyası için destek istedi

Avukatları aracılığıyla sosyal medyadan destekçileriyle iletişime geçen Navalni, Rusları ‘Putin’in yalanlarına ve Kremlin’in ikiyüzlülüğüne karşı mücadelede güçlerini birleştirmek’ için yeni bir kampanyaya davet etti.

Pazarlama ve bilişim uzmanlarından, sosyologlardan, siyaset bilimcilerden, bağışçılardan ve gönüllülerden gelecek sene düzenlenecek başkanlık seçimlerine destek çıkmalarını isteyerek, “Savaşa karşı bir seçim kampanyası yürüteceğiz. Ve Putin’e karşı. Hepsi bu. İnsanları savaş karşıtlığına teşvik edeceğimiz uzun, inatçı, yorucu ama temelde önemli bir kampanya” dedi.

“Faaliyetlerimiz elbette iktidar tarafından yasa dışı ve yıkıcı olarak görülecektir. Devlet aygıtının tüm güçleri bize karşı mücadeleye atılacak” diyen Navalni, “Olsun, biz de tüm gücümüzle savaş, yolsuzluk ve aptallık aygıtına karşı mücadele edeceğiz” sözlerini dile getirdi.

Çin ve Rusya'dan petrol ödemesinde ulusal para hamlesiÇin ve Rusya’dan petrol ödemesinde ulusal para hamlesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.