Timur Cihantimur cezaevindeki telefon hakkını tek bir kişi için kullanmış
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ABD'nin Ortadoğu bölgesine yönelik siyasetinin Gazze Şeridi'nde gerginliğe yol açtığını söyledi. Lavrov "Şiddet döngüsünün durdurulması, Filistinlilere acı çektiren adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.
Gazze’deki savaşta üçüncü aya yaklaşılırken İsrail’in 7 Ekim saldırılarının ardından başlattığı işgal harekatında ölü sayısı 21 bini geçti. Ateşkes çağrılarına rağmen saldırılarını sürdüren İsrail işgali kentteki üç büyük mülteci kampının içlerine doğru genişletti. Kente insani yardım girişleri ise sınırlı bir şekilde yapılıyor. Savaş giderek kızışırken ABD’nin Tel Aviv’e sarsılmaz desteği de olası bir çözümü sürüncemeye sokuyor.
Rus haber ajansı Tass’a röporaj veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundu. Lavrov ABD’nin Ortadoğu bölgesine yönelik siyasetini değerlendirerek “ABD’nin Ortadoğu’da perde arkasında diplomasi oynamaya yönelik girişimlerinin sonuçlarından herkesin bir ders çıkarması zamanı geldi. Washington’un arabuluculuk çabaları tekelleştirmeye ve meselenin (Filistin) uluslararası hukuk temelini baltalamaya yönelik yaklaşımı mevcut gerginliğe yol açtı” dedi.
West to blame for world turmoil, says Russia’s Lavrov https://t.co/IUCme0S3xd pic.twitter.com/taNPJSpEmF
— Reuters (@Reuters) December 28, 2023
Rus yaklaşımının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM Genel Kurulu ve Arap Barış Girişimi’ne dayandığına dikkat çeken Lavrov şöyle devam etti:
“Kalıcı barışı tesis edilmesinin formülü iyi biliniyor. Bu formül İsrail ile barış ve güvenlik içinde yaşayacak, başkenti Doğu Kudüs olacak 1967’deki sınırlar içinde bağımsız Filistin devletinin kurulmasını içeriyor. Uluslararası arabulucuların görevi, tarafların tüm tartışmalı konuları çözmeleri için diyalog kurmalarına yardımcı olmaktır. Elbette bu kolay değil.”
Lavrov terör saldırılarına ve bu saldırılara “uluslararası insancıl hukuku açıkça ihlal eden toplu cezalandırma yöntemleriyle” yanıt verilmesine karşı çıktıklarını vurguladı ve ekledi:
“Şiddet döngüsünün durdurulması, Filistinlilere acı çektiren adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerekiyor. Ancak bu şekilde Filistin-İsrail meselesinin bulunduğu bölgede ve Ortadoğu’da istikrar sağlanabilir.”
Ukrayna’daki savaşa ilişkin de açıklamalarda bulunan Lavrov, Ukrayna ordusunun sahada “başarısız olduğunu” ancak buna rağmen Batılı ülkelerin Kiev’e askeri yardım sağlamaya devam ettiğini söyledi.
Lavrov “Zelenskiy (Ukrayna Devlet Başkanı) yönetiminde barışı sağlama iradesi olmadığını görüyoruz. Yönetim temsilcileri savaş bakımından düşünüyor ve agresif söylemler kullanıyor. Çatışmaların durdurulması söz konusu değil. Zelenski’nin 30 Eylül 2022’de imzaladığı Rus yönetimiyle müzakere yasağı geçerliliğini sürdürüyor” diye konuştu.
Ukrainian President Vladimir Zelensky’s regime is operating within war rhetoric, lacking any will for peace, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said in an exclusive interview with TASS on the results of 2023:https://t.co/0Mp1R1o7RQ pic.twitter.com/eyDpv9nhBR
— TASS (@tassagency_en) December 27, 2023
Rus diplomat ayrıca bölgedeki diğer bir gerilim noktası olan Karabağ’a ilişkin de konuştu. Ermenistan mevcut dış siyasetine ilişkin Lavrov “Erivan’ın Batılıların iknalarına boyun eğerek dış siyaset çizgisini değiştirmeye, Rusya’yı Karabağ’ı kaybetmesinde suçlamaya çalıştığını” söyleyerek şunları kaydetti:
“Son zamanlarda Erivan NATO ve bazı NATO üye ülkeleriyle işbirliğini geliştiriyor. Ermenistan bu yıl NATO’nun birkaç etkinliğine katıldı. Ermenistan silahlı kuvvetlerini NATO standartlarına göre yenilemeye devam ediyor. Ülkenin askerleri bazı NATO ülkelerinde hazırlık görüyor. Bu bizi endişelendiriyor. NATO’nun asıl hedefi bölgedeki konumlarını güçlendirmek, ‘böl ve yönet’ şemasına göre manipülasyon için koşullar yaratmaktır. Ermeni meslektaşlarımızın dikkatini buna defalarca çektik. Erivan’ın NATO ile etkileşimin derinleşmesinin savunma ve güvenlik alanında egemenlik kaybına yol açtığının farkında olduğunu umuyorum.”
Bakan Lavrov ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) Ermenistan ve Güney Kafkasya bölgesine barış ve istikrarı getirmeye çalışmadığını söyledi.
Silah kontrolü alanındaki duruma da değinen Lavrov “Silah kontrolü alanındaki durum ABD’nin istikrarsızlaştırıcı politikaları ve yıkıcı eylemleri nedeniyle kötüleşiyor” dedi. Lavrov ayrıca “ABD’nin uluslararası güvenlik alanında gerilimi kasıtlı olarak artırdığının” altını çizdi.