Neydi, ne oldu: Ukrayna savaşı Mariupol’u bu hale getirdi
Rusya 2022'nin Şubat ayında başlayan savaşta Kiev'e yönelik en büyük insansız hava aracı (İHA) saldırısını düzenledi, Zelenski zamanlamaya dikkat çekerek saldırıyı "kasıtlı terör eylemi" olarak nitelendirdi.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nda gerilim daha da tırmanırken Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko savaşın başladığı 2022 Şubatı’ndan bu yana Rusya’nın kente en büyük İHA saldırısını düzenlediğini açıkladı.
Başkanın aktardığına göre bölge sakinleri cumartesi günü şafak vaktinden önce patlamalarla uyandı ve altı saati aşkın bir süre boyunca Kiev’in hava savunmasının gümbürtüleri bütün şehirde yankılandı. Saldırılar kentin kuzeyinden güneyine çok yoğun şekilde hissedildi.
Yetkililere göre saldırıda Kiev hava savunması üstün başarı gösterdi, başkenti hedef alan İran yapımı 75 Şahid İHA’sından 74’ü düşürüldü.
Ukraine war: Kyiv hit by biggest drone attack since war began https://t.co/rCB99NkryT
— BBC News (UK) (@BBCNews) November 25, 2023
Muhtemelen savaşın bu kadar uzun süreceğini tahmin etmeyen Moskova’nın füze stokları iyice azaldı. Bu yüzden Şahid İHA’ları ucuz ve kullanışlı bir alternatif olarak görülüyor. Ancak balistik füzelere kıyasla oldukça yavaş kalan İHA’lar belirgin bir kanat açıklığına sahip olmaları nedeniyle de uzak mesafelerden rahatlıkla tespit edilebiliyor.
Ukraynalı yetkililer Rusya’nın hava savunmasını alt etmek için insansız hava aracı dalgaları kullanma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Üst düzey bir Ukraynalı güvenlik yetkilisine göre Rusya geçen yıl Şahid insansız hava araçları konusunda İran’a bağımlıydı, ancak şu anda kendi fabrikasında bunlardan ayda yaklaşık 1000 adet üretebiliyor.
Fakat hava savunma sistemlerinin kalitesinin yanı sıra bunlar bu yapısıyla balistik füzelere kıyasla rahat atlatılabilecek saldırılar da olsa, düşen dron enkazları ve şarapnel parçaları da bazen can alıyor.
Russia Targets Ukrainian Cities with Waves of Explosive Drones https://t.co/AwJrFAOjCL via @NewsNowUK
— Pocket News (@PocketNews62) November 25, 2023
Klitschko bu saldırıda can kaybı olmadığını ancak aralarında 11 yaşında bir çocuğun da olduğu en az beş kişinin yaralandığını söyledi.
Hasar gören binalar arasında bir de anaokulu var.
Birkaç haftadır füze stokladığından şüphelenilen Moskova’nın sessizliği bu saldırılarla sona ermiş oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski saldırıları “kasıtlı terör eylemi” olarak nitelendirdi ve “dünyayı Rus terörüne karşı savunmada birleştirmek için çalışmaya devam edeceklerini” söyledi.
Saldırının tarihine de dikkat çeken Zelenski, bunun Sovyet Rusya (SSCB) lideri Josef Stalin döneminde yaşanan Holodomor Kıtlığı’nın yıl dönümünde gerçekleştiğine vurgu yaptı. Holodomor kurbanları Ukrayna’da her yıl kasım ayının son cumartesi günü anılıyor. Zelenski “Çünkü Rusya için öldürmek bir gurur kaynağı” dedi.
Öte yandan Batı’nın desteğini sürdürmesinin yanı sıra Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyesi olma girişimi de güçleniyor.
Savaşın tüm hızıyla sürdüğü bu atmosferde başta Baltık ülkeleri olmak üzere bölge de gerilimden nasibini alıyor.
24 Kasım’da Çekya’nın başkenti Prag’da mevkidaşı Petr Fiala ile bir araya gelen Slovakya’nın yeni Başbakanı Robert Fico Kiev’e silah tedarikinin Ukrayna’daki krize çözüm olmadığını savunarak “Silah tedariki hariç savaşta pozisyonumuz Çekya ile neredeyse aynı” dedi.
Slovakia’s new prime minister, Robert Fico, said on Friday he considers the war between Ukraine and Russia a frozen conflict that cannot be solved by sending arms to the Ukrainian armed forces. https://t.co/mCni6ydHi6 #RussiaisATerroistState #Ukraine #RussianWarCrimes #Slovakia… pic.twitter.com/4TRWDEB5Fz
— 𝕄𝕚𝕔𝕙𝕒𝕖𝕝 ℂ𝕙𝕣𝕚𝕤𝕥𝕖𝕟𝕤𝕖𝕟 (@MrLachris) November 25, 2023
Fico’dan önce Ukrayna’ya silah tedarikini kesintisiz sürdüren Slovakya Sovyet yapımı 13 Mic-29 tipi savaş uçağı dahil birçok hava aracını Kiev’e göndermiş, savaşta Ukrayna’yı en çok besleyen ülkelerden olmuştu.
2 Ekim’de parlamento seçimlerinden zaferle çıkan ve Rusya yanlısı politikalar izleyen Fico 10 Ekim’de Ukrayna’ya silah göndermeyi kesmişti.