Rusya’dan askerlikten kaçmayı zorlaştıracak adım

Ukrayna'da savaş son hızıyla devam ederken, Rusya Parlamentosu askere alımların artık internet üzerinden yapılmasını öngören yasa tasarısı için masaya oturdu. Karara itiraz edenler, bunun 'seferberliği genişletme hamlesi' olduğunu öne sürüyor.

Dünya 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rusya'da celp gönderildikten sonraki 20 gün içinde en yakın askerlik şubesine teslim olunması gerekiyor. Fotoğraf: AA

Rusya’daki pek çok kişi, geçen sene 24 Şubat’ta başlayan ve hâlâ devam eden savaşta bir kez daha seferberlik ilan edilmesinden korkarken, Moskova’daki milletvekilleri insanların askerlikten kaçmasını daha da zorlaştıracak bir yasa için masaya oturdu.

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Devlet Duması’nın aldığı yeni önlemler kapsamında, Ukrayna’da savaşmak üzere askere çağrılanların ülkeyi terk etmesi yasaklanacak. Yeni önlemlerin uygulamaya konması için parlamentonun üst kanadının onayı gerekiyor.

Duma’nın kabul ettiği önlemler arasında elektronik celp döneminin başlaması ve askere alınanların tebligattan kaçınmalarını zorlaştırmak üzere sistemdeki boşlukların kapatılması yer alıyor. Buna göre celp, devlete ait internet sitesinde alıcının genel kutusuna düştüğü anda resmi olarak ‘alındı’ olarak kaydedilecek. Askere çağrılan kişinin bir hesabı olmasa bile celp bildirimi kayıt defterine eklendikten yedi gün sonra resmi olarak ‘alındı’ olarak işaretlenecek.

Celbi aldıktan sonraki 20 gün içinde bölgedeki askerlik şubesine teslim olmamak ehliyetin askıya alınması, gayrimenkul ve diğer mülklerin kayıt altına alınmasının engellenmesi ve kredi kartına el konulması da dahil olmak üzere çeşitli cezalara tabi tutulacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen eylülde kısmi seferberlik ilan ederek orduya 300 bin askerin alınacağını açıkladığında on binlerce kişi sınırlara akın etmiş ve başarılı olanlar çevre ülkelere kaçmıştı. Bu yeni önlemlerin uygulamaya konulması halinde herhangi bir seferberlik ilanında insanların ülkeden kaçması çok daha zorlaşacak.

Rusya'nın Bayraktar iddiası: Ukrayna'ya verilen 100 Bayraktar İHA'yı imha ettikRusya’nın Bayraktar iddiası: Ukrayna’ya verilen 100 Bayraktar İHA’yı imha ettik

Kremlin seferberlik iddialarını reddediyor ama…

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna’daki savaş için daha fazla asker seferber etme planları olmadığını ancak zorunlu askerlik sistemini modernize etmek için önlemler alınması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki manzara ise seferberlik ilan edilmemesinin zor olduğunu gösteriyor. Zira Ukrayna tarafının önümüzdeki haftalarda veya aylarda bir bahar taarruzu yapması bekleniyor. Kremlin’in bu noktada ülke içindeki barışı korumak ile Ukrayna’daki askeri ihtiyaçlarını karşılamak arasında ince bir çizgide yürümesi gerekiyor.

Rusya odaklı bir siyasi analiz firması olan R. Politik’in kurucusu Tatyana Stanovaya, Telegram’dan yaptığı paylaşımlarda, seferberliğin Ukrayna’nın savunma hattını kırıp kırmayacağına bağlı olacağını söylüyor. Stanovaya’ya göre, Ukrayna savunma hattını aşarsa hiçbir siyasi argüman, kamuoyunun görüşü ya da artan endişe seferberliğin önüne geçemez.

Ancak Ukrayna’daki durum da zorda. Zira ülke top mermileri ile hava savunma mühimmatı konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. Ülkenin Başbakanı Denis Şmihal, Kanada’nın Toronto kentine yaptığı ziyarette yeni yardım paketi konusunda söz aldı. Bu kapsamda Kanada, Ukrayna’ya 44 milyon dolar değerinde 21 bin saldırı tüfeği, 38 makineli tüfek ve 2.8 milyon mermi tedarik edeceğini açıkladı.

Rusya ekonomisinde muamma: Savaş zarar mı verdi yoksa güçlendirdi mi?Rusya ekonomisinde muamma: Savaş zarar mı verdi yoksa güçlendirdi mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.