Rusya, Batı’ya gözdağı verdi, Ukrayna’ya uzun menzilli silah izni çıkmadı

İngiltere Başbakanı Starmer ile ABD Başkanı Biden buluştu ama Ukrayna'ya çok istediği uzun menzilli silah kullanma izni çıkmadı. Bunda Rusya'nın günlerdir Batı ittifakına yönelik tehditleri etkili olmuş olabilir. Moskova'dan dün de bir tehdit geldi.

Dünya 15 Eylül 2024
Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Ukrayna ve Rusya 2022 yılından beri soluksuz devam eden bir savaşın içinde. Bu savaşın bir tarafı NATO destekli Ukrayna, bir diğer tarafı ise dostları Çin ve İran’ın desteğiyle savaşan Rusya.

Ukrayna, bugünlerde savaştaki pozisyonunu değiştirecek bir iznin peşinde. Kiev yönetimi, İngiltere’nin ürettiği Storm Shadow isimli uzun menzilli füzeleri Rusya’ya karşı ve Rusya topraklarının içinde kullanabilmek istiyor.

Son günlerde hem Ukrayna’da hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) gerçekleşen görüşmelerin sonuçları da bu ölçüde oldukça kritik. İngiltere ve ABD’nin çeşitli kademelerinden yetkililer bir süredir savaşın talihini değiştirecek bir gündemle bir araya gelseler de Washington’dan yalnızca ‘gözdağı’ çıktı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Joe Biden’la görüştü ama bu görüşmeden Ukrayna’nın çok istediği o uzun menzilli silahlara izin çıkmadı.

Bu iznin hiç değilse dün çıkmamasında Rusya’nın günlerdir savurduğu tehditler önemli rol oynamış olabilir. Önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın savaşta uzun menzilli silahlar kullanıp Rusya içini vurmaya başlaması ihtimalini ‘NATO’nun Rusya’ya savaş ilanı’ olarak göreceğini ilan etti. Ardından başka tehditler geldi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen BRICS Medya Zirvesi’nde gazetecilere gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundu.

Batı’nın Ukrayna’ya Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırmasına izin vermesi ihtimalini değerlendiren Ryabkov, ilgili kararın aslında bir süre önce alındığını ve bu konudaki sinyallerin Kiev’e iletildiğini iddia etti.

Ryabkov, “Bu nedenle buna yeterli şekilde tepki vereceğiz. Burada ciddi risk söz konusu. Çünkü Washington ve Londra’da ve diğer yerlerdeki düşmanlar, başlattıkları oyunun tehlike seviyesini hafife alıyorlar. İlk önce bu yönde adım atsınlar da askeri anlamda da kapsamlı yanıt alacaklar” dedi.

“ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’daki gerginliği kontrol edilemez seviyeye çıkarmaya çalıştığını” ileri süren Ryabkov, ABD ile büyükelçilikler düzeyinde yürüttükleri temaslarda bundan vazgeçilmesini belirttiklerini ancak bunun etkili olmadığını kaydetti.

‘ABD’ye uranyum ihracatını yasaklayabiliriz’

ABD’nin Rusya’ya karşı saldırgan siyaset izlediğini söyleyen Ryabkov, ülkesine yönelik uygulanan yaptırımlara karşı ABD’ye uranyum ihracatını yasaklayabileceklerini dile getirdi.

Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD’nin Rusya ile İran arasında askeri teknik alanındaki işbirliğini engellemeye çalıştığını söyledi: “Amerika, Rusya ile İran’ın arasını bozmak, başkasının sahasında kendi çıkarları doğrultusunda oynamak istiyor ancak bu konuda başarılı olamayacaklar. ABD, başkalarının işlerine burnunu sokamaz. Onlar (Amerikalılar), kendi sorunlarıyla uğraşmalı. Kuzey Amerika’da, kendi sınırları içinde pek çok sorun var.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.