Gazprom uyardı: Doğalgaz ve LNG fiyatları daha da artabilir
Ukrayna müttefiklerini "hayal kırıklığına" uğratan geçen yılki karşı saldırısından sonra Kursk operasyonuyla cephede dengeleri değiştiriyor. Ukrayna Kursk ilerleyişini sürdürürken Rusların saldırıları püskürtmekte zorlandığı belirtiliyor.
Rusya ve Ukrayna arasında 2022’den bu yana devam savaşta Kursk cephesi işleri Moskova’nın aleyhine çevirdi. Ukrayna kuvvetlerinin Rusya sınırındaki Kursk bölgesinin bin kilometrekaresini ele geçirdiğini söylerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırıya “layıkıyla karşılık verme” sözüyle birlikte birliklerine “düşmanı topraklarımızdan çıkarın” emri verdi.
Ukrayna’nın Rusya için adeta bir sürpriz olan saldırısına karşılık Moskova ülke topraklarındaki Kiev güçlerini püskürtme konusunda zorluk yaşıyor. Ukrayna’nın en üst düzey komutanı Oleksandr Syrskyi Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye bilgi verdi ve Rus topraklarında ilerlemenin devam ettiğini söyledi. Zelenski de Syrskyi’nin söz konusu videosunu kendi Telegram hesabından yayımladı. Videoda Syrskyi’nin şöyle dediği duyuluyor: “Kursk bölgesine yönelik saldırılarımıza devam ediyoruz. Şu anda Rusya Federasyonu topraklarının bin kilometrekaresini kontrol altına almış durumdayız. ”
Syrskyi operasyona dair başka detay paylaşmadı. Syrskyi’nin bu açıklamaları Kursk Bölge Valisinin demecinden saatler sonra geldi. Vali Alekesey Smirnov Ukrayna’nın yaklaşık 240 kilometrekarelik bir alanda 28 bölgeyi kontrol altına aldığını belirtmişti. Syrkyi’nin Ukrayna’nın kazanımlarına ilişkin tahmininin yarısından az olsa da Smirnov’un açıklamaları Rusya’nın işgalinden yaklaşık 29 ay sonra büyük gerileme yaşadığının “çarpıcı bir itirafı” olarak yorumlandı.
Ne Rusya ne de Ukrayna’nın ne kadar bir alanın Kiev kontrolüne geçtiği konusunda verdiği rakamlar bağımsız olarak doğrulanabiliyor. Rus televizyonlarının yayınladığı Putin ve Smirnov görüşmesinde Kursk Valisi’nin 12 sivilin öldüğü, 121’den fazlasının yaralandığı 121 bin kişinin de bölgeden tahliye edildiği bilgisi paylaşılmıştı.
Putin Rusya’nın zor durumda olan herkese destek göstereceğini ve düşmana karşılık verileceğini söyledi. Rus lider gönüllü asker sayısındaki artışa da değinerek halkın “yüreğine su serpmek” istedi. Putin “Düşman layık olduğu cevabı alacaktır” dedi.
Zelenski ise pazartesi günkü konuşmasında Ukraynalılara operasyonun Ukrayna’nın güvenliği ile ilgili bir mesele olduğunu ve Kursk bölgesinin Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı birçok saldırı düzenlemek için kullanıldığını söyledi. Kursk bölgesinin karşısında yer alan Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Sumy bölgesinin 1 Haziran’dan bu yana Rusya tarafından neredeyse 2 bin 100 kez vurulduğunu da sözlerine ekledi. Zelenski “Putin savaşmayı bu kadar çok istiyorsa Rusya barış yapmaya zorlanmalı. Rusya başkalarına getirdiği savaşıyla şimdi evine dönüyor” dedi.
Ukrayna’nın saldırısı Rus güçlerinin doğuda aylardır yavaş ama istikrarlı bir şekilde ilerlemesinin ardından geldi ve Ukrayna birlikleri Rusya’nın yoğun bir şekilde kullandığı süzülen bombalara ve saldırı birliklerine karşı koymaya çalışırken geri adım atmak zorunda kaldı. Eski Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Zagorodnyuk Reuters’a yaptığı açıklamada Kursk operasyonunun Rus güçlerinin dikkatini doğu cephelerinden uzaklaştırmayı amaçladığını söyledi. Zagorodnyuk “Görünürdeki amaç Rusya için bir sorun alanı yaratmak, bu da güçlerinin dikkatini ve kaynaklarını şu anda başarılı olmaya çalıştıkları yerden uzaklaştıracak” dedi.
Ancak bu hedef Rusya açısından gerçekleşiyor mu, belirsiz. Çünkü Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada birliklerinin Donetsk bölgesinde “ilerleyiş hızının arttığını” ve Pokrovsk şehrine doğru ilerlerken Lysychne mezrasını ele geçirdiğini söyledi.
Bu arada AFP’ye konuşan Ukraynalı bir güvenlik yetkilisi Kiev’in “[Donetsk] bölgesinden askerlerini geri çekmediğini” ve “Rus saldırılarının yoğunluğunun biraz azaldığını” söyledi.
Pazartesi günü Kiev’i ziyaret eden ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ABD yönetimini Ukrayna’ya ihtiyaç duyduğu silahları sağlamaya çağırdı: “Kursk hakkında ne düşünüyorum? Cesur ve güzel. Böyle devam edin.”
Rusya içindeki çatışmalar Ukrayna’nın NATO üyeleri tarafından sağlanan silahları kullanıp kullanmadığına ilişkin soruları da yeniden gündeme getirdi. Bazı Batılı ülkeler, Rusya ve NATO’yu savaşa sürükleyebilecek bir gerilimi körükleyeceği endişesiyle, Ukrayna’nın askeri yardımlarını Rus topraklarını vurmak için kullanmasına izin vermekten kaçınıyor.
Ukrayna’nın sınır ötesinde hangi silahları kullandığı net olmamakla birlikte, Rus medyası Amerikan Bradley ve Alman Marder zırhlı piyade araçlarının orada olduğunu bildiriyor.