İstanbul ‘riskli alan’ raporu: Acilen dönüştürülmesi gereken yedi ilçe
Rusya'nın doğusundaki Kamçatka Yarımadası açıklarında meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremin ardından yanardağ patladı. Tsunami uyarısı yapılmadı.
Ukrayna ile üçüncü yılına giren savaşta batı sınırını korumak için soğuk terler döken Rusya hiç beklemediği yerden, doğudan, doğal afetlerle vuruldu. Rusya’nın resmi haber ajansı Tass’a göre ülkenin doğu kıyılarında önce 7,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, sonra da volkan patladı. Havaya yüksek miktarda kül saçıldı.
Depremden hemen sonra patlayan yanardağın adı Shiveluch. Rusya’nın doğusundaki Kamçatka’da yaklaşık 180 bin kişinin yaşadığı kıyı kenti Petropavlovsk-Kamçatski’den yaklaşık 450 kilometre uzakta. Tass ilk değerlendirmelere göre küllerin deniz seviyesinden sekiz kilometre kadar yükseldiğini ve yanardağın lav püskürdüğünü söylüyor.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu da depremin merkez üssünün Petropavlovsk-Kamçatski’den 88 kilometre kadar uzakta ve 48 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı. Tass depremin büyük bir hasara yol açmadığını ancak binaların olası hasar bakımından incelendiğini ve bu konuda sosyal tesislere öncelik verildiğini yazdı. Her iki olayda da herhangi bir can kaybı olup olmadığına dair bilgi verilmedi.
#Volcano erupts after 7.0 magnitude earthquake strikes off eastern Russian coast Kamchatka Peninsula.
7.0 magnitude #earthquake near #Kamchatka, #Russia.
Locals report the ground moving like it’s alive.
Shiveluch volcano ERUPTS, spewing an 8km-high dust column pic.twitter.com/f9tdcHH7JG
— ⚡️🌎 World News 🌐⚡️ (@ferozwala) August 18, 2024
Ayrıca Rusya Acil Durumlar Bakanlığı henüz tsunami alarmı da vermedi. Tsunami tehdidi olmadığını söyleyen bakanlık depremden sonra görülen artçıların büyüklüklerinin 3,9 ile 5,0 arasında değiştiğini söyledi. Bölgedeki acil durum yetkilileri Telegram’dan yaptıkları açıklamada artçı sarsıntıların çoğunun şu anda algılanamaz durumda olduğunu söyledi. Öncesinde ABD Tsunami Uyarı Sistemi deprem kaynaklı tsunami dalgalarının Rusya kıyılarında oluşma ihtimalinden bahsetmişti.
Kamçatka bölgesinde daha önce de birçok büyük deprem meydana gelmişti. 1923 ve 1952 depremleri tsunamilere neden olmuştu.
Bu arada sadece günler önce Japonya’nın güneybatısındaki Kyuşu Adası’ndaki Miyazaki şehri yakınlarında 7,1 büyüklüğünde deprem olmuştu. Japonya Meteoroloji Ajansı tsunami tehlikesinden bahsederek Japon halkından uyarılar kaldırılana kadar denize girmemelerini ve kıyıya yaklaşmamalarını istemişti.