TikTok’u yasaklama kervanına NATO da katıldı
İsrail Başbakanı Netanyahu hafta başında yayınladığı "ABD'nin yolladığı silahlar azaldı" serzenişlerini bir kez daha yinelerken, Gazze'deki savaşın şiddetinin azalacağını ve Lübnan sınırına odaklanacaklarını söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington ile kamuoyu önünde yaşadığı tartışmayı savundu. Netanyahu salı günü sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda Biden yönetiminin “silahları sakladığını” iddia ederek “Dışişleri Bakanı Antony Blinken yönetimdeki bu darboğazları ortadan kaldırmak için gece gündüz çalıştıklarına dair bana güvence verdi” dedi. Ancak bu yorum hoş karşılanmadı, Biden’ın kıdemli danışmanlarından Amos Hochstein Netanyahu’nun yorumlarının “faydasız olduğunu” ve “gerçeği yansıtmadığını” söyledi. Söylemlerinin arkasında duran Netanyahu, kamuoyu önünde konuşursa sözlerinin karşılık bulacağını söyledi.
Netanyahu’nun gün içindeki tek çıkışı bu değildi. Kanal 14’e yaptığı açıklamada savaşın bitmeyeceğini ama hiç olmazsa şiddetli çatışma döneminin son bulacağını söyleyen Netanyahu, bundan sonra dikkatlerinin Lübnan ile olan kuzey sınırına çevireceklerini açıkadı.
Netanyahu Kanal 14’e verdiği demeçle 7 Ekim’den bu yana ilk kez İsrail basınına bire bir konuşmuş oldu. Netanyahu’nun açıklamaları ateşkes için umut vericiydi. “Bu savaşın sona ereceği anlamına gelmiyor ama savaş şu anki haliyle Refah’ta son bulacak. Olacağı bu. Çimleri biçmeye sonra devam edeceğiz” dedi.
Bazı rehinelerin iadesi için Hamas ile kısmi anlaşmaya varmaya hazır olduklarını söyleyen Netanyahu, “Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine” ateşkesten sonra da devam edebileceklerini belirtti ve “Bundan vzgeçmeye hazır değilim” vurgusu yaptı. Savaşın şiddetli aşamasının biteceği vurgusunu ABD’ye giden İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da dile getirdi.
İsrail ordusuna göre savaşın ilk aşaması Gazze’ye kara harekatına başlamak için yapılan hazırlıktı. İkinci aşama ise Hamas savaşçılarını ve askeri altyapısını dağıttıkları, Gazze’nin yönetilemez duruma gelmesini amaçladıkları kara operasyonuydu. Üçüncü aşama ise daha küçük çaplı baskın ve saldırılarla Hamas’ın hayattaki liderlerini ve savaşçılarını hedef alacakları kontrgerilla tarzı operasyonlar olacak.
İsrailli liderin bu adımı, 37 bin Filistinlinin ölümüne karşı uluslararası toplumun yaptığı baskıdan ziyade Lübnan sınırında gerginliğin yükselmesi oldu. Zira konuşmasının devamında buna işaret ediyor. “Savaşın şiddetli aşamasının sona ermesinin ardından gücün bir kısmını kuzeye kaydırma imkanımız olacak ve öyle de yapacağız” diyen Netanyahu, “İlk önceliğimiz koruma amaçlı, ikincisi de bölge sakinlerinin evlerine dönebilmesi. Bunu diplomatik yollarla yapabilirsek harika olur. Yok yapamazsak başka şekilde yaparız. Ama herkesi evlerine ulaştıracağız” diye belirtti.
Mülakat sırasında Netanyahu’ya Hizbullah ile çatışmayı sona erdirmek için çözümün anlaşma mı yoksa savaş mı olacağı da soruldu. Netanyahu bu soruya, “Bakın eğer bir anlaşma olacaksa bu bizim şartlarımıza uygun bir anlaşma olacak. Bizim şartlarımız savaşı bitirmek, Gazze’yi terk etmek ve Hamas’a dokunmamak olamaz. Hamas’ı kendi haline bırakmayı reddediyorum. Onları ortadan kaldırmamız gerekiyor” diye yanıt verdi.
Bu arada Netanyahu’nun hafta başındaki videosunda ABD’yi kötülemesi, iki ülkenin güvenlik yetkilileri arasındaki görüşmelerin iptal edilmesine neden olmuştu. Daha doğrusu yetkililer böyle bir durumun ortaya çıktığını söylemişti. Ancak Gallant bugün ABD’ye doğru yola çıktı. Netanyahu ise sözlerinin sonuçlarından ders çıkarmamış olacak ki bir kez daha Biden yönetimine yüklendi. İsrailli lider bugünkü kabine toplantısında aylardır devam eden görüşmelerin sonuç vermediğini söyleyerek “Durumda aylardır değişiklik olmadığı için kamuoyuna açıklama yapmaya karar verdim. Bunu yılların tecrübesine dayanarak ve sözlerimin tıkanıklığı gidermek için gerekli olduğunu bilerek yaptım” dedi.
Netanyahu Gazze savaşının başından bu yana Biden yönetimini birçok kez eleştirmiş olsa da yeni eleştiri Gazze’deki savaşın çıkmaza girdiği ve İsrail ile Hizbullah arasında yeni bir çatışmanın başlama endişesinin doğduğu bir döneme denk geliyor. Biden yönetimi geçen ayın başlarında Refah’ta kullanılacağı endişesiyle 900 ve 226 kiloluk bombalardan oluşan sevkiyatını beklettiğini teyit etmişti. Ancak askeri yardımların bunun dışında sekteye uğramadığı konusunda da açıklama yapılmıştı.
ABD İsrail’in müttefikleri arasında ilk sırada ve en büyük silah tedarikçisi olmaya devam ediyor. Ancak Gazze’de 37 bini aşan sivil kayıplar ABD’de Biden yönetimine karşı tepkilerin büyümesine neden oldu. Netanyahu bugünkü konuşmasında “Yaklaşık dört ay önce ABD’den İsrail’e gelen silah tedarikinde büyük bir düşüş yaşandı. Haftalar boyunca Amerikalı dostlarımızdan sevkiyatları hızlandırmalarını istedik. Defalarca bunun üstüne parmak bastık. Bunu kapalı kapılar ardında konuştuk. Türlü türlü açıklamalar duyduk ama elde edemediğimiz bir şey vardı: Mevcut durum değişmedi” dedi.
Netanyahu sözlerine “Son duyduklarım ışığında umuyorum ve inanıyorum ki yakın gelecekte bu sorun çözülecek” diye devam etti.
Netanyahu’nun Biden yönetimine diklenmesinin ortasında İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant; Blinken, ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ve diğer üst düzey ABD’li yetkililerle bir araya gelmek için ABD’ye gitti ve İsrail’in Washington ile ilişkilerinin önemini vurguladı.
Gazetecilere konuşan Gallant “ABD bizim en önemli ve esas müttefikimizdir. İlişkilerimiz belki de her zamankinden çok daha önemli bir noktada” dedi. Açıklamaya göre Gallant ABD’li yetkililerle hem Gazze’deki savaşı hem de rehinelerin evlerine döndürülmesine yönelik devam eden çabaları görüşecek. Konulardan bir diğeri de Lübnan Hizbullahı ile artan gerilim olacak.
Gallant’ın konuşması Netanyahu ile yaşadığı çatışmanın örneklerinden biri. Emekli bir general olan Gallant bu yılın başlarında yaptığı açıklamada savaş sonrası Gazze’de İsrail askerlerinin kalmaması gerektiğini savunmuştu. Kabinenin aşırı sağcı üyeleriyle Netanyahu ise Gazze’nin yönetiminin Filistinlilere bırakılmasına karşı çıkıyor.