Salgın bitti, Türkiye’ye turist yağmuru başladı
Fransa'da erken seçimlerde sandıktan çıkan solun muğlak zaferi ülkedeki kutuplaşmayı artırdı. Bu kutuplaşma ülke tarihinin belki de en karmaşık parlamento düzenini beraberinde getirdi.
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısıyla yapılan erken genel seçimler, ülke tarihinde görülmemiş derecede parçalı bir Ulusal Meclis ortaya çıkardı ve mecliste rekor sayıda siyasi grup oluştu. Macron, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki başarısının ardından Fransız siyasetinde netlik sağlamak amacıyla erken genel seçimlere gitme kararı almıştı. Ancak seçim sonuçları, Fransa’yı daha önce alışık olmadığı bir koalisyon hükümeti sürecine sürükledi.
577 milletvekilinin seçildiği bu seçimlerde solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı en fazla sandalye sayısını elde etti. 18 Temmuz’da yeni vekillerin katılımıyla kapılarını açan Fransız Ulusal Meclisi’nde siyasi grupların dağılımı da netleşti. Ulusal Meclis’te bir siyasi grup oluşturmak için en az 15 milletvekili gerekiyor.
Meclisin yeni tablosundaki bu kutuplaşma o kadar belirginleşti ki, solcu Boyun Eğmeyen Fransa’dan (LFI) milletvekili François Piquemal, Ulusal Birlik’ten yeni milletvekili olan ve en genç vekil sıfatıyla meclise giren 22 yaşındaki Flavien Termet ile el sıkışmaktan taş-kağıt-makas hareketi yaparak kaçındı. Solcu vekillerin kimi tebessüm ederek, kimi ise görmezden gelerek aşırı sağcı Termet’in elini sıkmak istemedi. Bu meydan okuma hareketi, Fransız Ulusal Meclisi’ndeki sol ve sağ gruplar arasındaki gerginliği gözler önüne seriyor.
Meclisin en genç üyesi olan kişi siyasi geleneklere göre oyların atıldığı sandığın başında bekliyor ve diğer milletvekilleriyle tokalaşıyor. İlk kez yeni milletvekillerine kapılarını aralayan Ulusal Meclis’te, başkanlık koltuğuna oturacak isim için perşembe günü oylama yapılmış ve seçimin kaybedeni olarak nitelendirilen Macron ittifakının adayı ve eski Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet yeniden göreve seçilmişti.
Macron’un “netlik” getirme amacıyla yaptığı seçimler Ulusal Meclis’te 11 siyasi grubun oluşmasına yol açarak Fransa siyasetini daha da karmaşık hale getirdi. 2022 genel seçimlerinden sonra 10 olan bu sayı 30 Haziran ve 7 Temmuz seçimlerinde yeni bir rekor kırarak 11’e yükseldi. Bu artışta aşırı sağcılarla ittifak yaparak seçime girmeyi planlayan Cumhuriyetçiler (LR) partisinde yaşanan bölünme etkili oldu.
Yeni mecliste Macron ittifakının dışındaki tüm gruplar muhalefette yer almayı seçti. En fazla milletvekili çıkaran solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı ise, Macron’un kendi gruplarından bir başbakan atamaması halinde muhalefette kalacaklarını belirtti.
Yeni Halk Cephesi ittifakı altındaki solcu partilerin dağılımı şöyle oldu: Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) 72, Sosyalistler ve bağlantılılar 66, Sosyal ve Çevreci grup 38, Cumhuriyetçi Demokrat Sol 17 milletvekili. Bu şekilde Yeni Halk Cephesi ittifakının toplam milletvekili sayısı 193 oldu.
Bu ittifakı, 166 milletvekili ile Macron’un iktidar koalisyonu izledi. Macron ittifakını oluşturan gruplar ise Cumhuriyet için Birlikte’den 99, Ufuklar ve Bağımsızlar’dan 31 ve Demokratlar’dan (MODEM) 36 milletvekili olarak belirlendi.
Meclisin üçüncü büyük siyasi grubu, 142 milletvekili ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortakları oluşturdu. Bu grubun 126 milletvekili RN partisinden, 16 milletvekili ise aşırı sağcılarla ittifak yapan ve Cumhuriyetçiler’den ihraç edilen Eric Ciotti ve arkadaşlarının kurduğu “Sağda” partisindendi.
Cumhuriyetçi Sağ grubu 47, 2018’de kurulan LIOT grubu ise 21 milletvekili ile temsil edildi. Yeni mecliste ayrıca hiçbir siyasi gruba dahil olmayan 8 milletvekili de yer aldı.