İsrail Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesini vurdu: Öldürüldüğü söylenen Fuad Şükür kim?
İsrail'e silah satışını 10 kat artıran Almanya, Nikaragua'nın "soykırıma ortak oluyor" suçlamasını reddetti. Nazilerin yaptıklarından "ders aldık" diyen Almanya "Gazze'ye yardım gönderiyoruz, önceliğimiz İsrail" savunmasını yaptı.
Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında Gazze’yi işgal eden İsrail’e silah satışını artıran Almanya soykırıma destek suçlaması nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) savunma yaptı. İsrail’e askeri teçhizat gönderip BM’nin yardım kuruluşunun finansmanını kesen Almanya’ya Nikaragua’dan soykırıma destek suçlaması yöneltilmişti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı Tania von Uslar-Gleichen UAD’da Nikaragua’nın suçlamasının “aceleye getirildiğini” söyledi ve “yeterli kanıt olmadığı” gerekçesiyle reddedilmesini talep etti.
Ülkesi tarafından İsrail’e gerçekleştirilen silah ihracatının uluslararası hukukun gözetilerek gerçekleştirildiğini belirten von Uslar-Gleichen “Almanya hem İsrail hem de Filistin halkına karşı sorumluluğunu yerine getirmek için elinden geleni yapıyor” dedi. Hukuk danışmanı Almanya’nın Filistinlilere en çok insani yardım sağlayan ülkelerden biri olduğunu da iddia etti.
İsrail’e silah satışını 2022’ye göre 2023’te 10 kat artıran Almanya Nazi döneminde Yahudilere karşı işlenen insanlık suçlarından “ders aldık” dese de önceliklerinin İsrail’in güvenliği olduğunu da dile getirdi.
Von Uslar-Gleichen İbranice Holokost anlamına gelen Shoah kelimesini de kullanarak “Almanya, insanlık tarihinin en korkunç suçlarından biri olan Shoah’ın sorumluluğunu da içeren geçmişinden ders almıştır” dedi.
UAD’da Almanya’yı temsil eden avukat Christian Tams da mahkemeye 7 Ekim’den bu yana İsrail’e yapılan silah ihracatının yüzde 98’inin yelek, miğfer ve dürbün gibi genel teçhizat malzemesinden oluştuğunu söyledi. Tams’a göre gönderilen bu savunma sanayi ürünleri savaştan çok “eğitimde” kullanılmaya uygun.
Almanya Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan savaşta İsrail’in en sadık müttefiklerinden biri. Almanya Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Berlin 2023 yılında İsrail’e 326,5 milyon euro (353,70 milyon dolar) ekipman ve silah göndererek ülkenin en büyük askeri tedarikçilerinden oldu.
Gazze’deki saldırıları nedeniyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divan’ında açılan soykırım davasına müdahil olan Nikaragua Almanya’yı bu suça ortak olmakla suçlamıştı. Nikaragua Almanya’nın geçen yıl İsrail’e yaptığı 300 milyon euroluk silah satışının İsrail’in işlediği savaş suçlarına ortaklık ettiğine kanıt olduğunu belirtmişti. Öte yandan Nikaragua Almanya’nın desteği kestiği BM’nin yardım kuruluşunu da gerekçe gösterdi. Almanya BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA ) bazı çalışanlarının İsrail’e yapılan 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddiaları üzerine ajansın finansmanını askıya alan 15 Batılı ülkeden biriydi. Nikaragua’nın Lahey Büyükelçisi Carlos Jose Argüello Gomez Gazze’de ortaya çıkan açlık ve insani krize rağmen Alman hükümetinin UNRWA’ya sağlanan finansmanı kesmesinin İsrail’i desteklediğini gösterdiğine işaret etti.
Almanya’nın UNRWA’ya yönelik finansmanı askıya almasının gerekçesiz olduğunu vurgulayan Argüello Gomez “Almanya İsrail’i dinleyerek UNRWA’ya yardımı kesmiş ve “Gazze’de soykırım işleniyor olabileceği riskini göz ardı etmiştir” diye konuşmuştu.
UAD’a sunulan belgelere göre Nikaragua Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst mahkemesinden Berlin’in silah satışlarını durdurmasını ve Gazze’de faaliyet gösteren birkaç uluslararası kurumdan biri olan yardım ajansına yeniden fon sağlamasını istiyor.
Güney Afrika Cumhuriyeti 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında dava açmıştı. Güney Afrika Gazze’deki durumun aciliyet teşkil etmesi nedeniyle UAD’den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak’ta Lahey’deki Barış Sarayı’nda yapılmıştı.
Divan 26 Ocak’ta açıkladığı tedbir kararlarında İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze’deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze’deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi’nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında Mahkemeye bir rapor sunmasına hükmetmişti.
UAD Güney Afrika’nın 6 Mart’ta yaptığı ek tedbir talebi üzerine 28 Mart’ta açıkladığı ek tedbir kararında İsrail’den Gazze’ye acilen ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılmasını sağlaması, Filistinlilerin haklarını ihlal etmemesi gerektiğine ve ek tedbirlere ilişkin aldığı önlemleri bir ay içinde mahkemeye rapor etmesine karar vermişti.