Stoltenberg: Rusya, Ukrayna’yı sonsuza kadar kaybetti

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Alman DPA'ya konuştu. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı sonsuza kadar kaybettiğini söyledi.

Dünya 22 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Brüksel'de NATO Bakanlar Toplantısında

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna ile arasındaki savaşın Rusya açısından stratejik bir yenilgi olduğunu söyledi. Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı sonsuza kadar kaybettiğini de ifade etti.  Savaş alanındaki durumun çok zor olduğunu ve cephe hattında son haftalarda pek değişim olmadığını ifade eden Stoltenberg, Ukrayna’nın kaybettiği toprakların yüzde 50’sini geri almayı başardığını ifade etti.

Stoltenberg, “Ancak nereden başladığımızı hatırlamamız gerekiyor. Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal ettiğinde çoğu kişi, birkaç gün içinde Kiev’in kontrolünü ele geçireceğinden korkuyordu. O zamandan bu yana Ukraynalılar, başlangıçta işgal ettikleri toprakların yüzde 50’sini kurtarmayı başardı. Kiev, Harkov ve Herson’da büyük muharebeler kazandılar, bunlar dikkate değer askeri zaferler. Ukrayna, kendisini egemen ve bağımsız bir devlet olarak ortaya koydu ve bu süreçte Rusya’ya ağır kayıplar verdirdi” dedi.

‘Putin, komşularına hükmedebileceği bir Avrupa istiyor’

Stoltenberg, Rusya’nın kayıplarıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: “Bu işgalin sözde amacı Ukrayna’nın NATO ve Avrupa Birliği’ne (AB) doğru ilerlemesini engellemekti. Putin, Rusya’nın komşularına hükmedebileceği bir Avrupa istiyor ancak Ukrayna, şu anda NATO ve AB’ye her zamankinden daha yakın. Bu, Rusya için büyük bir stratejik yenilgidir. Başkan Putin, Ukrayna’yı sonsuza kadar kaybetmiştir. Buna ek olarak Rusya yüzlerce uçağını, binlerce tankını kaybetti ve 300 bin askeri öldü ya da yaralandı. Rusya, ayrıca siyasi olarak daha da izole oldu ve ekonomisi zayıfladı. Enflasyon yükseliyor ve yaşam standardı düşüyor.”

Brüksel’de oturup savaş alanında çok zor kararlar verenleri yargılamak konusunda çok ihtiyatlı olduğunu belirten Stoltenberg, Ukrayna’nın cephede önemli bir ilerleme kaydedememesinin nedenlerine ilişkin, “Rus ordusu, büyük mayın tarlaları yaptı, siperler kazdı. Savaş tankları için, iyi hazırlanmış savunma hatları inşa etmek için zamanı oldu. Bu savunma hatlarına nüfuz etmek zordur, özellikle de bu operasyonları gerçekten destekleyebilecek bir hava gücünüz yoksa” değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, Ukrayna’nın müttefiklerinin stoklar konusunda yardımcı olabilmek için ellerinden geleni yaptığını ifade ederek, “Müttefikler Ukrayna’ya mühimmat ve destek sağlayabilmek için mevcut stokların derinliklerine indi. Bu doğru bir karardı. Şimdi bu stokların yeniden doldurulmasına ihtiyaç var” dedi.

Konuşmasında Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna’ya daha fazla destek sağlama fırsatına sahip olabilmeleri için ‘üçüncü ülkelerle’ ihracat anlaşmalarını değiştirip değiştiremeyeceklerini incelemeleri gerektiğini söyleyerek ‘bir başka sorunun da şu anda yaptıkları gibi üçüncü ülkelere bu kadar çok silah ihraç etmelerinin gerekip gerekmediği’ olduğunu vurguladı.

Genel Sekreter, ittifak ülkelerinin Kiev’e askeri yardım sağlamak ve kendi savunmaları için silah üretimini şu ya da bu şekilde arttırmaları gerektiğini dile getirerek desteğin sürdürülmesinin elzem olduğunun altını çizdi. Stoltenberg bu durumu ‘NATO için kritik bir zaman’ şeklinde adlandırarak ABD’nin kimin başkan seçildiğinden bağımsız olarak NATO’ya bağlı kalacağına olan güvenini de dile getirdi.
Stoltenberg bu konuya ilişkin, “Her şeyden önce, bu Amerika Birleşik Devletleri’nin çıkarına. Dünyadaki hiçbir güç -ne Rusya ne de Çin- ABD’nin NATO ile sahip olduğu şeylere sahip değildir. NATO ABD’yi daha güvenli ve daha güçlü kılıyor” dedi.

Ukrayna, siyaset ve ordu krizinin gölgesinde seferberliğe hazırlanıyorUkrayna, siyaset ve ordu krizinin gölgesinde seferberliğe hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.