BM’den uyarı: Sudan ‘iç savaş’a sürükleniyor
Sudan'da 15 Nisan'dan beri devam eden çatışmalarda 20 Mayıs'ta anlaşılan ateşkes yürürlüğe girdi. 7 gün sürecek ateşkes süresinde Sudan'ın tamamında uygulanacak acil insani yardımların ulaştırılması ve temel hizmetlerin sağlanması hedefleniyor.
Ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (RSF) 15 Nisan’dan beri çatıştığı Sudan’da bir haftalık ateşkes yürürlüğe girdi.
Taraflar, başkent Hartum’un çeşitli semtlerinde ateşkese saatler kala ağır ve hafif silahlarla çatıştı. Çatışmaların diğer merkezlerinden başkentin komşuları Bahri ve Umdurman kentlerinde ise ateşkes öncesi son gün sükunet hakim oldu.
Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğuyla iki tarafın temsilcilerinin katılımıyla Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde imzalanan ateşkes anlaşması, yerel saatle 21.45’te yürürlüğe girdi. Daha önce 7 kez sağlanan ateşkes, iki tarafça da defalarca ihlal edilmişti.
Suudi Arabistan ve ABD, Sudan’da çatışan ordu ile RSF arasındaki krizi çözmek için Cidde şehrinde yapılan görüşmelerin süreceğini bildirmişti.
Sudan’ın tamamında uygulanacak ‘acil insani yardımların ulaştırılması ve temel hizmetlerin sağlanmasının’ hedeflendiği kısa vadeli ateşkes anlaşması, tarafların Cidde Bildirgesi’nde insani yükümlülüklerle ilgili taahhütlere uymasını kapsıyor.
Sudan Doktorlar Sendikası, çatışmalarda 863 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 bin 531 kişinin yaralandığını açıkladı.
Birleşmiş Milletlerin (BM) Sudan’daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) Başkanı ve BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes, BM Güvenlik Konseyi’nin Sudan konulu toplantısında yaptığı konuşmada, Sudan’da çatışmaların gittikçe ‘etnikleştiği’ ve bunun ülkeyi uzun süreli bir çatışmanın içine çekme riski taşıdığı uyarısı yapmıştı.
Perthes, şu ana kadar tahminlere göre çatışmalarda 190’ı çocuk en az 700 kişinin hayatını kaybettiği, 6 bin civarında kişinin yaralandığı, 1 milyondan fazla kişinin de yer değiştirdiği bilgisini paylaşmıştı.