Suriye ve Afganistan’dan sonra Türkiye geliyor: Almanya iltica başvuru rakamlarını açıkladı

Almanya yılın ilk beş ayında ülkeye yapılan iltica başvuru rakamlarını açıkladı. Verilere göre Türk vatandaşları Suriyeliler ve Afganlardan sonra üçüncü sırada yer aldı.

Dünya 8 Haziran 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Giderek kötüleşen ekonomisi, ifade özgürlüğü kısıtlamaları ve genç nesildeki gelecek kaygısı Türkiye nüfusunu çareyi refah seviyesi yüksek ülkelerde aramaya itiyor. Birçok ülke kontrolsüz göçün yaşattığı problemleri tartışırken Türk vatandaşlarından Avrupa’ya sığınma talebinde bulunan, turistik vizeyle seyahate çıksa dahi gittiği ülkede kalmaya çalışan sayısı artıyor.

Bu ülkelerden biri de Almanya. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) Mayıs ayına dair iltica rakamlarını açıkladı. 1960’lı yıllarda buraya işçi göçü anlaşmasıyla kalabalık işçi göçü veren Türkiye bu kez verilerdeki iltica başvurusu istatistiğiyle dikkat çekti.

DW Türkçe’nin aktarığı habere göre Almanya’ya iltica başvurularında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Suriye ve Afganistan vatandaşlarının ardından üçüncü sırada yer aldı.

Yılın ilk beş ayında Türkiye’den 13 bin 741’i ilk başvuru ve 710’u müteakip başvuru olmak üzere toplam 14 bin 451 başvuru yapıldı. Mayıs ayında Türkiye’den yapılan ilk başvuru sayısı bin 875 olarak kaydedildi. Mart ayında Türkiye’den yapılan başvuru sayısı bin 885 ve Nisan ayında ise bin 965 olarak gerçekleşmişti.

Genel istatistikler Almanya’ya başvuru sayısında azalma gösteriyor

Genel istatistiklere bakacak olursak ise Avrupa Birliği’nin (AB) en popüler destinasyonlarından biri olan Almanya’nın iltica başvurularındaki popülaritesinin düştüğünü gözlemleyebiliriz.

Mayıs ayında Almanya’ya toplamda 17 bin 231 ilk başvuru yapılırken Ocak ayından Mayıs ayı sonuna kadar olan beş aylık dönemde ise toplam başvuru sayısı 103 bin 467’ye ulaştı. Bu dönemde başvurular geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 oranında azaldı. Nisan ayında ise başvurularda bir önceki aya kıyasla yüzde 16,7’lik bir düşüş gözlemlendi.

BAMF ilk beş aylık dönemde toplamda 131 bin 750 başvuru hakkında karar verdi ve iltica kabul oranı yüzde 46,8 olarak gerçekleşti. 35 bin 892 kişinin başvurusu reddedildi, 34 bin 183 başvuru ise Dublin Tüzüğü (bir başvuru sahibinin birden fazla AB üyesi devlete başvuru yapmasını engelleme amacı taşıyan tüzük) kapsamında ya da başvurunun geri çekilmesi gibi nedenlerle durduruldu.

Ortalama işlem süresi 7,7 ay Ocak-Mayıs döneminde yapılan ilk ve müteakip başvuruların işlem süresi ortalama 7,7 ay sürdü. Mayıs ayı sonu itibarıyla henüz sonuçlandırılmamış toplam 236 bin 187 başvuru olduğu bildirildi.

Mayıs ayında ise, 17 bin 231 ilk başvuru ve bin 524 müteakip başvuru olmak üzere toplam 18 bin 755 iltica başvurusu yapıldı. Bu ilk başvuruların 8 bin 872’si Almanya’da doğan bir yaşın altındaki çocuklar için gerçekleştirildi. Mayıs ayındaki başvurularda, Nisan ayına göre yüzde 1,5’lik bir düşüş yaşandı.

Bir yandan da Sechengen çilesi

Son yıllarda otoriterleşme eğilimleri nedeniyle AB ile diplomatik ilişkilerde kopma yaşayan Türkiye’nin bu durumu vatandaşların birlik sınırlarına turistik girişinde bile aksaklıkların ve birtakım problemlerin yaşanmasına neden oluyor. Avrupa’ya tatil için gitme niyetinde olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının birliğin ortak vizesi Schengen’den yararlanma oranı da ciddi bir düşüş gösteriyor.

Mayıs ayında Avrupa Komisyonu’nun Schengen bölgesindeki AB ülkelerine 2022 ve 2023’te yapılan vize başvurularına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu verilere göre AB ülkelerinin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerine 2023’te yapılan Schengen vizesi başvurularının yüzde 16,1’i reddedildi. Bu oran 2022’de yüzde 15,7’ydi. Bu, Türkiye’den yapılan 1 milyon 55 bin 885 Schengen vizesi başvurusunun 169 bin 514’ünün onaylanmadığı anlamına geliyor.

Türk vatandaşlarının Schengen çilesi: Ret oranları artıyorTürk vatandaşlarının Schengen çilesi: Ret oranları artıyor

Türk vatandaşları Schengen vizesine 10 yılda yarım milyar euro harcadıTürk vatandaşları Schengen vizesine 10 yılda yarım milyar euro harcadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.