Uzmanlar anlattı: Oynak borsa nasıl yön bulacak?
Suriye'de parlamento seçimlerinin sonuçları açıklandı. Resmi sonuçlara göre Devlet Başkanı Esad'ın Baas Partisi parlamentonun kontrolünü elinde tuttu.
2011’den bu yana iç savaşın yaşandığı Suriye’de parlamento seçim sonuçları açıklandı. Resmi sonuçlara göre Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Baas Partisi’nin sandalyelerin çoğunluğunu kazandığını ortaya koydu.
250 milletvekili için yapılan seçimler pazartesi günü ülkenin hükümet kontrolündeki bölgelerinde 8, bin 151 merkezde gerçekleştirildi. Ancak seçim yetkilileri, bazı bölgelerde usulsüzlükler yaşandığını belirtti. Bu sebeple Halep, Lazkiye, Hama ve Dera’nın da aralarında bulunduğu bazı bölgelerde oylama tekrarlandı. Seçmenlerin iki kez oy kullanması gibi ihlallerin tespit edilmesi üzerine bazı seçim merkezlerinin başkanları yargıya sevk edildi.
Toplamda 1516 aday 250 sandalye için yarıştı. Ancak, Baas Partisi ve müttefik partiler 185 kişilik bir aday listesi sunduğu için bu sandalyelerden sadece 65’i rekabete açık olarak görüldü. Genellikle Baas Partisi’nin ön seçimlerini geçip nihai listede yer alan tüm adaylar sandalye kazanıyor.
Perşembe günü açıklanan sonuçlar, Baas Partisi ve müttefiklerinden 185 adayın tamamının beklendiği gibi sandalye kazandığını ve 2020’de koalisyon tarafından kazanılan 177 sandalyeden bir artış olduğunu gösterdi.
Seçim yetkilileri, seçime katılım oranının 19.2 milyon seçmenin yüzde 38’i olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden farklı olarak diasporadaki Suriyeliler parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip değil.
Sonuçları açıklayan Seçim Yüksek Yargı Komitesi Başkanı Cihad Murad sonuçların “Suriye halkının çeşitli grup ve sektörlerdeki en geniş temsilini yansıttığını” söyledi.
Bu seçimler, ülkedeki iç savaşın başladığı Mart 2011’den bu yana yapılan dördüncü seçim oldu. Esad’ın görev süresinin 2028’de dolacak olması nedeniyle bir sonraki parlamentonun Esad’ın görev süresini uzatacak bir anayasa değişikliğini kabul etmesi bekleniyor.
Anayasa değişikliği için dörtte üç çoğunluk, yani Baas Partisi ve müttefiklerinin sahip olduğu sandalye sayısından biraz fazla olan 188 oy gerekiyor. Ancak, sözde bağımsız adaylar da genellikle hükümete sadık olarak görülüyor.
Son dönemde Suriye lideri Beşar Esad’ın Türkiye’yi ziyaret etme ihtimali üzerine çeşitli spekülasyonlar ve haberler gündeme geldi. Bu ziyaretin olası tarihi ve detayları hakkında resmi bir açıklama yapılmış değil ancak uluslararası medya ve diplomatik kaynaklardan gelen bilgiler, bu ziyaretin hem iki ülke ilişkileri hem de bölgesel güvenlik dinamikleri açısından önemli etkiler yaratabileceğini gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Şanghay İşbirliği Örgütü 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamada “Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşecek misiniz?” sorusuna “Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir” şeklinde yanıt vermişti.
Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşının ardından gerilmişti. Türkiye Suriye’deki savaş nedeniyle mülteci akını ve güvenlik sorunları yaşadı, bu da iki ülke arasındaki ilişkileri zora soktu. Ancak son yıllarda, özellikle de Suriye’deki çatışmanın azalması ve Astana Süreci gibi diplomatik çabaların artmasıyla birlikte ilişkilerde bir yumuşama gözlemlendi.
Esad’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaretin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştirme çabalarını hızlandırması bekleniyor. Ayrıca Suriye krizinin çözümüne yönelik ortak stratejilerin geliştirilmesi ve mülteci sorununun ele alınması gibi konularda önemli adımlar atılabilir. Ziyaretin içeriği ve sonuçları, bölgesel istikrar ve güvenlik açısından da belirleyici olabilir.
Suriye liderinin ziyareti, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde farklı tepkilere yol açabilir. Türkiye’deki bazı politik gözlemciler bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirebileceğini öngörürken, bazıları ise bu adımın çeşitli siyasi ve stratejik riskler taşıyabileceğini düşünüyor. Uluslararası toplumun da bu ziyarete nasıl yaklaşacağı merak konusu.
Beşar Esad’ın olası Türkiye ziyaretinin ayrıntıları netleşmedikçe bu durumun iki ülke ve bölgesel güvenlik açısından ne gibi sonuçlar doğuracağı bilinmiyor. Ancak bu ziyaretin gerçekleşmesi halinde, Suriye krizinin çözümüne yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilebileceği ve uluslararası ilişkilerde yeni bir dönemin kapısını aralayabileceği düşünülüyor.