12 yıllık esaretin ardından: WikiLeaks kurucusu Assange serbest, peki ya basın özgürlüğü?
Türkiye'den tekneyle İngiltere'ye gelen göçmen sayısındaki 'büyük artışın' ardından İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın, sınır dışı etme işlemlerini hızlandırmak için Türkiye ile zamanında Arnavutluk'la yaptığına benzer bir anlaşma arayışında olduğu iddia edildi.
Sene başından beri Türkiye’den 1000’den fazla göçmenin yola çıkarak Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık’a geldiği düşünülüyor. Bu sayı, Birleşik Krallık için önceki yıllara göre önemli bir artışa işaret ediyor. İngiliz basını, Türkiye’nin artık İngiltere’ye yasa dışı yollardan gelenlerin en yaygın geçiş ülkelerinden biri haline geldiğini belirtiyor.
İngiliz gazetesi The Telgraph’ın haberine göre İçişleri Bakanı Suella Braverman ile Göç Bakanı Robert Jenrick, Arnavutluk’tan gelen göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandırmak için yapılan anlaşmaya benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapma yollarını aramaya başladı.
Gazeteye göre Jenrick, Türk hükümetiyle yasa dışı göçmenlerin İngiltere’den çıkarılmasını kolaylaştıracak olası bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay İstanbul’a gelecek. İçişleri Bakanlığı’na yakın bir kaynak, “Henüz erken ama Braverman özellikle bu yıl yasa dışı girişlerde geçiş olarak kullanılan ülkelerle geri gönderme anlaşmalarının nasıl geliştirilebileceğine bakıyor. Türkiye gerçek bir endişe kaynağı çünkü oradan gelişlerde büyük bir artış var ve oradaki insanları daha kolay sınır dışı edebilmemiz gerekiyor” dedi.
Buna göre İngiliz bakanlar, Türk yetkililerden göçmen kaçakçılığında kullanılan teknelerin üretim ve dağıtımının durdurulmasını sağlayacak önlemler almalarını isteyecekleri bir anlaşma yapmayı istiyor. Gazete, Türkiye’nin Manş Kanalı’ndan geçişten kullanılan tehlikeli teknelerin tedarikinde büyüyen bir endüstrinin merkezinde yer aldığını yazdı.
Geçen yıl İngiltere ve Arnavutluk arasında yapılan anlaşmada, ikinci ülkenin ‘güvenli’ olarak kabul edilerek, Arnavutlar tarafından yapılan iltica başvurularının büyük çoğunluğunun asılsız kabul edilmesi ve söz konusu kişilerin hızla sınır dışı edilmesi amaçlanmıştı. Bakanlar buna benzer şekilde Türkiye ile bir düzenleme yapmayı hedefliyor.
Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, göçmenleri taşıyan balıkçı teknelerinin Manş Denizi’nden geçişini durdurma sözü vermişti. İngiltere, iade anlaşmalarının, özellikle de göçmenler kendilerine sığınma hakkı verilmeyeceğine inanıyorsa caydırıcı bir unsur olduğunu düşünüyor.