Teoride ABD’yi bile vurabilir: Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füzesi rekor süreyle havada kaldı

Kuzey Kore, ABD'yi vurma kapasitesine sahip olduğu düşünülen kıtalararası balistik füzesini denemek için fırlattı. Fırlatmanın tam da Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği günlerde ve ABD seçimlerine çok az kala yapılması dikkat çekti.

Dünya 31 Ekim 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hwasong-15 ICBM fırlatılırken, Şubat 2023. Fotoğraf: KCNA

Rusya’ya gönderdiği askerlerle son günlerde Batı’yı epey meşgul eden Kuzey Kore ABD’deki seçimlere sadece beş gün kalmışken yine adından söz ettirecek bir hamle yaptı: Diğer füzelere göre çok daha uzun süre havada kalan kıtalararası balistik füzesini bir kez daha test etti. Kuzey Kore sahip olduğu silahları göstermeyi alışkanlık haline getirmiş bir ülke. Denemelerini de en çok ABD ve Güney Kore arasında askeri tatbikatlar olduğunda yapıyor. Kendisine karşı oluşturulan ittifaka bir tepki olarak da düşünülebilir. Verilen mesaj da “Bana saldırırsan bununla karşılaşırsın” oluyor.

Kuzey Kore daha önce de ABD anakarasına ulaşabilecek uzun menzilli füzelere sahip olduğunu göstermişti. Japonya Savunma Bakanlığı’na göre bu sabah saatlerinde fırlatılan kıtalararası balistik füze (ICBM) 85 dakikadan fazla havada kaldı. Bu süre Kuzey Kore’nin daha önceki 74 dakikalık rekorunu geride bıraktı.

Japonya Savunma Bakanlığı’na göre son ICBM 999 kilometre yol kat etti, neredeyse yedi bin kilometre yüksekliğe ulaştı ki bu yükseklik de yeni bir rekor. Füze Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido’nun 19 kilometre batısındaki Okushiri Adası’nın sularına düştü. Kuzey Kore, ICBM’lerini Japonya üstünden Pasifik Okyanusu’na uçurmamak için dolaylı bir rota izliyor ama bu da Tokyo ve Washington’un büyük tepkisini çekiyor.

Daha uzun süre havada kalması ne anlatıyor?

Füzelerin daha uzun süre havada kalması hem ICBM’in daha uzun mesafeler kat etme potansiyelini hem de ağır yüklerle uçma potansiyelini gösteriyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un önceliklerinden biri, tek bir füzenin verebileceği hasarı büyük ölçüde artıracak şekilde birden fazla nükleer savaş başlığı taşıyabilen güçlü bir uzun menzilli füzeler kullanabilmek. Kim bu şekilde caydırıcılığını ve saldırı gücünü büyük ölçüde artırmayı amaçlıyor.

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı fırlatmadan saatler sonraki açıklamasında füzenin uçuşuyla ilgili çok fazla ayrıntı vermedi. Bunun yerine fırlatma sırasında orada bulunan Kim’in bu fırlatmayla nükleer ittifakını artıran rakiplerine “karşı koyma iradesi”ni göstermeyi amaçladığı vurgulandı. Şu anda bölgede Kuzey Kore için sorun teşkil eden ülkeler ABD, Güney Kore ve Japonya.

Kuzey Kore en son geçen yılın aralık ayında ICBM fırlatmasını denedi. Aslında Kuzey Kore’nin bu tür uzun menzilli füzeleri denemesi Kuzey Kore’ye yaptırım uygulanmasına neden olabilirdi. Ama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri arasında Rusya ve Çin de olduğu için bir karar alınması zorlaşıyor. Her iki ülke de Kuzey Kore’yi koruyor.

Nükleer caydırıcılığını artırmaya kararlı

Kim’in buna ek olarak “Kuzey Kore’nin nükleer gücünü artırma çizgisinden şaşmayacağını” söylemesi de dikkat çekici. Bu sözler, son dönemde Rusya’da artan etkinliği de hesaba katıldığında Batı için çok daha dikkate değer hale geliyor. Şu anda nükleer güç bakımından ABD ile aşık atabilecek ülkelerin başında Rusya geliyor. Kuzey Kore’nin Ukrayna cephesinde savaşmak için Rusya’ya gönderdiği askerler Rusya’nın nükleer gücüyle ilgili eğitilebilir. Güney Kore’nin de şu an en çok evhamlandığı sorunların başında böyle bir senaryo geliyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Güney Koreli mevkidaşı Kim Yong Hyun’un Washington’da düzenledikleri ortak basın toplantısında Rusya’nın silah teknolojisine yardım etme ihtimalini gündeme getirdi. Austin şu anda Rusya’da olan Kuzey Koreli askerlere çoktan Rus üniformaları ve teçhizatı verildiğini söylüyor.

Gelecek hafta salı günü yapılacak ABD seçimlerinin sonucu Washington ve Pyongyang arasındaki ilişkilerin yeniden şekillenmesine neden olabilir. Şu anda iki ülke arasındaki ilişkiler yok noktasında. Kim, Biden yönetiminin önkoşulsuz görüşme tekliflerini hiçbir zaman kabul etmedi çünkü bu görüşmelerin olumlu bir tonda sonuçlanacağını düşünmüyorlardı. Biden’ın halefi Harris döneminde Kuzey Kore politikasının değişeceği düşünülmüyor.

Oysa Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, şimdiye kadar Kim ile görüşebilen tek ABD başkanı. Trump ve Kim temasa geçtikleri dönemde sık sık mektuplaştı da. Cumhuriyetçilerin temmuz ayındaki Ulusal Kongresi’nde Trump sahnedeyken Kim için “Şimdi Kuzey Kore yeniden hareketlendi ama biz Beyaz Saray’a döndüğümüzde onunla iyi geçineceğim. O da beni yeniden görmek istiyor. Özlemiş galiba” demişti.

Rusya'nın Kuzey Kore hamlesine cevap: AB ve NATO 'ortak görev gücü' kuruyorRusya’nın Kuzey Kore hamlesine cevap: AB ve NATO ‘ortak görev gücü’ kuruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.