Tepkilere dayanamadı: İsveç bile Kuran yakma eylemini kınadı

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın gelecekteki Kuran yakma olaylarını önlemek için tedbir alınması çağrısında bulunmasının ardından İsveç hükümeti, Kuran'ın yakılmasını 'İslamofobik' bir eylem olarak nitelendirerek kınadı.

Dünya 3 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika isimli bir kişi Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yaktı. Fotoğraf: AA

İsveç’in başkenti Stockholm’da Irak asıllı 37 yaşındaki Salwan Momika’nın Kurban Bayramı’nın ilk günü Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerim yakması, başta Türkiye olmak üzere Müslümanların ağırlıkta yaşadığı birçok ülkede tepkiyle karşılandı.

Merkezi Suudi Arabistan olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) de olaya tepkisini göstererek, Kuran yakılmasını önlemek için toplu önlemler alınması çağrısında bulundu. 57 üyeli örgüt, Momika’nın Kuran’ı yaktığı olaya karşılık Cidde’deki merkezinde toplandı.

Olağanüstü toplantının ardından yapılan açıklamada, “Kuran ya da başka herhangi bir kutsal kitabın yakılması saldırganca ve saygısızca bir eylemdir ve açık bir provokasyondur. Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve bunlara bağlı hoşgörüsüzlük ifadelerinin ne İsveç’te ne de Avrupa’da yeri yoktur” denildi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı ise kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, “İsveç hükümeti, İsveç’teki gösterilerde bireyler tarafından gerçekleştirilen İslamofobik eylemlerin Müslümanları incitebileceğinin tamamen farkındadır. İsveç hükümetinin görüşlerini hiçbir şekilde yansıtmayan bu eylemleri şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bu arada İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da İsveç’i protesto amacıyla söz konusu ülkeye yeni büyükelçi göndermeyi ertelediğini açıkladı. Bakan, İran’ın İsveç’e büyükelçi göndermeyi ne kadar süre erteleyeceğini belirtmedi.

Kuran yakma eylemleri yeni değil

Ne var ki İsveç ilk kez Kuran yakma olaylarına şahit oluyor sayılmaz. Danimarkalı aşırı sağcı Rasmus Paludan, daha önce birçok kez Kuran yakma eylemlerinde bulundu. Hatta bu eylemlerinden birini Stockholm’daki Türkiye büyükelçiliğinin önündeki gerçekleştirmesinin bedeli İsveç için ağır olmuştu.

Zira aylardır NATO’ya girme mücadelesi veren ülkenin üyeliğinin önündeki en büyük engel Türkiye ve Macaristan ve bu eylemlerin ardından Finlandiya’nın birliğe üyeliği kabul edilirken, İsveç’in üyeliği hâlâ sürüncemede, onaylanmayı bekliyor.

Ülke, Türkiye’nin talebiyle terörle mücadele yasalarında katılaşmaya gitse de Kuran yakma eylemlerinin, ‘anayasal olarak korunan toplanma, ifade ve gösteri özgürlüğü hakkı’ olduğunu, dolayısıyla bu eylemlere müdahale edemeyeceğini belirtiyor.

Momika’nın ifade özgürlüğü kapsamında Kuran yakma eylemine izin veren İsveç polisi, bu eylemin bir caminin yakınlarında yapılmasının ‘etnik bir gruba karşı kışkırtma’ olduğunu gerekçe göstererek soruşturma açtı.

AB'den provokasyon açıklaması: 'Kur'an veya herhangi bir kutsal kitabın yakılması açık provokasyondur'AB’den provokasyon açıklaması: ‘Kur’an veya herhangi bir kutsal kitabın yakılması açık provokasyondur’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.