Trump’ın en büyük engeli: Dokunulmazlık sorunu ABD Yüksek Mahkemesi’nde

Eski ABD Başkanı Trump 6 Ocak Kongre Baskını davasında dokunulmazlığının kaldırılması kararını Yüksek Mahkeme'ye taşıdı. Trump mahkemeden kararın askıya alınmasını talep ediyor.

Dünya 13 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: AA

ABD’de yaklaşan başkanlık seçimleri için hazırlıklarını sürdürürken bir yandan da hakkında açılan davalarla boğuşan Trump Yüksek Mahkeme’den 6 Ocak Kongre Baskını davasında başkanlık dokunulmazlığına sahip olmadığı yönündeki bir alt mahkeme kararının askıya alınmasını istemişti.

Trump seçimlere müdahale davasında başkan olarak eylemleri nedeniyle yargılanamayacağını iddia etmişti. Fakat üç alt mahkeme hakimi kendisiyle aynı fikirde olmayarak diğer vatandaşlar gibi yargılanabileceğine hükmetti.

Yüksek Mahkeme şimdi Trump’ın temyize gidebilmesi için hükmü beklemeye alıp almayacağına karar verecek. Ülkenin en üst mahkemesinin bu talebi kabul etmesi Trump’ın 2020 seçimlerini yasa dışı yollarla geçersiz kılmayı planladığını iddia eden dönüm noktası niteliğindeki ceza davasında uzun bir gecikmeye yol açabilir. Karar davanın sonuçlanmasını muhtemelen 5 Kasım’daki ABD Başkanlık Seçimleri’nden sonraya erteleyebilir.

Ancak ülkenin en üst mahkemesi kararı yürütmeyi durdurmayı reddederse Yargıç Tanya Chutkan yönetimindeki federal duruşma Mart ayından sonra yapılacak.

Mahkemeden ret

Federal temyiz mahkemesi bu ayın başlarında Trump’ın 2020’deki seçimlerde başkan olarak görev alanı kapsamında hareket ettiğini ve cezai suçlamalardan muaf olduğunu savunduğu başvurusunu reddetmişti.

Washington DC’de görülen davada oybirliğiyle alınan karar yıllardır çeşitli davalarla mücadele ederken başkanlık dokunulmazlığından bahseden Trump’a bir engel daha çıkarmış oldu.

Trump’ın 5 Kasım’daki seçimlerde kampanya sözcüsü olan Steven Cheung karardan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada eski başkanın temyize gideceğini söylemişti. Trump da temyiz için son gün olan 12 Şubat’ta bu hakkını kullandı.

6 Ocak Kongre baskını davası

Eski Başkan Trump 1 Ağustos’ta Washington DC Bölge Mahkemesi’ne sunulan 45 sayfalık iddianamede 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçlanmıştı.

2020 başkanlık seçimi sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimiyle ilgili “6 Ocak Kongre baskını” soruşturmaları kapsamında hazırlanan iddianamede Trump’a dört suçlama yöneltilmişti.

Suçlamalar “ABD’yi yanıltmak için komplo kurma,” “resmi soruşturmayı engellemek için komplo kurma,” “resmi soruşturmayı engellemeye teşebbüs” ve “seçmenlerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için komplo kurma” iddialarını içeriyor.

6 Ocak’ta ne olmuştu?

ABD’de aşırı sağcı gruplar ve Trump destekçileri, 6 Ocak 2021’de, 3 Kasım 2020 seçiminin sonuçlarının onaylanması oturumunun yapıldığı Kongre binasını basmıştı. Baskında 1’i polis 5 kişi hayatını kaybetmişti. Baskın nedeniyle halkı isyana teşvikten azil istemiyle yargılanan Trump, Şubat 2021’de Senatodaki oylamada aklanmıştı.

Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Cumhuriyetçilerin itirazına rağmen bir komite kurmuş ve olayı soruşturmaya başlamıştı. Komite, Trump’ın “isyanı tetiklemek, isyana yardım etmek ve buna ortam hazırlamak”, “resmi bir süreci engellemeye çalışmak”, “ABD’nin düzenini bozmak için komplo kurma”, “yanlış açıklama yapmak suretiyle komplo kurma” gibi suçları işlemiş olabileceği sonucuna varmıştı.

Finlandiya'nın yeni cumhurbaşkanının ilk sınavı NATO: Trump temelde haklıFinlandiya’nın yeni cumhurbaşkanının ilk sınavı NATO: Trump temelde haklı

Amerika’da Biden parantezi kapanırken dünyanın geri kalanı Trump’ı yeniden ciddiye almaya hazırlanıyorAmerika’da Biden parantezi kapanırken dünyanın geri kalanı Trump’ı yeniden ciddiye almaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.