WikiLeaks davası: Assange ABD’ye iadesine itiraz edebilecek
ABD'nin yeni başkanı Trump'ın kamu sağlığı hizmetlerinin başına seçtiği Dr. Janette Nesheiwat'ın trajik bir hikayesi var: 13 yaşında makas almak için babasının odasına giren Nesheiwat yanlış kutuyu devirerek babasının ölümüne neden olmuş.
Gelecek ay yemin töreniyle başkan olarak ikinci dönemine resmen başlayacak Donald Trump, kamu sağlığı hizmetlerinin başına Dr. Janette Nesheiwat’ı getirmeyi planlıyor. Aslında bu alışılmadık bir tercih. Çünkü bu göreve getirilecek kişiler genelde halk sağlığı yetkilileri, sağlık politikası uzmanları, ünlü doktorlar ya da hastalıklarla başarılı şekilde savaşmayı başarmış kişiler arasından seçiliyor.
Oysa Nesheiwat kariyerinin büyük kısmını araştırma merkezlerinden, hastanelerden ve üniversiteden uzakta geçirdi. Peki neredeydi bu kadın? Son 15 yıldır STK olarak işlev gören klinik zinciri CityMD’de acil doktoru olarak çalışıyordu. Covid-19 salgınının başında Sox News’e düzenli olarak hastalıkla ilgili bilgilendirmeler yapıyordu. Medyada görünürlüğü arttıkça Nesheiwat’ın geçmişte yaşadığı trajedi daha da dikkat çeker oldu. Neydi bu trajedi?
New York Times gazetesinin haberine göre, Ürdün asıllı Nesheiwat 13 yaşındayken makasa ihtiyaç duyduğu için babasının uyuduğu yatak odasına girmişti. Yatağın üstündeki rafta duran olta takımı kutusuna uzanmıştı. Oda karanlıktı. Yanlışlıkla kutuyu devirmişti, içinden düşen şey de büyük bir gürültüye neden olmuştu. O zaman gazetelerde “tuhaf bir kaza” olarak yer alan bu olayda Nesheiwat’ın düşürdüğü kutunun içindeki .380 kalibrelik tabanca kazara ateş almıştı ve mermi babasının kafasına isabet etmişti.
1990’ın şubat ayında Florida’nın küçük Umatilla kasabasında meydana gelen bu olay Nesheiwat’ın hayatını kökünden değiştirmişti. Büyüyüp doktor olacak, babasının ölümünden duyduğu acıyı bastırmak için başkalarının acısını dindirecekti.
Nesheiwat bu ay yayınlanacak “Beyond the Stethoscope: Miracles in Medicine” adlı kitabının ilk cümlesinde babasının ölümünden şöyle bahsediyor: “13 yaşındayken sevgili babamın bir kaza yüzünden nasıl da öldüğünü, kanların her yere saçılışını çaresizce izledim. Onun hayatını kurtaramadım.”
Yazının devamında o andan itibaren başkalarına yardım etmeyi arzuladığını söyleyen Nesheiwat “Doktor olma ve şifa dünyasına girme hikayem böylece başlamış oldu” diyor. Kitabın sonraki 260 sayfasında babasının ölümünden hiç bahsetmiyor, nasıl öldüğünden detaylıca bahsetmiyor. Ama Orlando Sentinel gazetesinin 25 Şubat 1990 tarihli baskısında Nesheiwat’ın nasıl öldüğü çok daha detaylı bir şekilde anlatılıyor.
Nesheiwat’ın yere düşürdüğü kutu olta takımı kutusu değil, av tüfeği kutusuydu. Düşen kutudan ateş alan silah, Nesheiwat’ın babasının kafasına isabet etmiş, adam olayın ertesi günü Orlando’daki hastanede hayatını kaybetmişti. Babasının ölümünü 911’e bildiren de Nesheiwat’tı. 911’i aramadan önce banyoya gidip havlu almış ve babasının başına buz koymuştu.
Polis olay yerine geldiğinde ölmek üzere olan Ziad “Ben” Nesheiwat’ı çarşafların arasında bulmuştu. Daha sonrasında olay kayıtlara “kazara vurulma” olarak geçmişti.
Trump’ın geçiş ekibinin sözcüsü Brian Hughes “Kitabında da belirttiği gibi Nesheiwat babasının trajik ölümü nedeniyle doktor oldu. Hayat kurtarmak için doktor olmayı seçti. Başkan Trump’ın onu yeni kamu sağlığı hizmetleri başkanı seçmesinin nedeni de Amerikalıların hayatlarına verdiği değer” dedi.
Mevcut kamu sağlığı hizmetleri başkanı Dr. Vivek H. Murthy ateşli silah ölümlerini “acil halk sağlığı sorunu” olarak belirledi ve temmuz ayında bununla ilgili olarak tavsiye raporu yayınlamıştı. Amerika’da ateşli silahlar nedeniyle her yıl yaklaşık 500 kişi hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yüzde biri kayıtlara “kasıtsız vurulma” olarak geçiyor. Nesheiwat senatonun onayını alır da yeni kamu sağlığı hizmetleri başkanı olursa ateşli silah ölümleriyle ilgili bir şey yapacak mı merak konusu.
48 yaşındaki Nesheiwat 2012 yılında New York’a taşınarak CityMD’nin acil kliniğinde çalışmaya başladı. CityMD 2010’da kurulduğundan beri New York’ta sağlık hizmetleri üstünde büyük etkiye sahip oldu. Yılın 365 günü geç saatlere kadar açık kalan kliniğe grip olanlar, ilaç reçetesi yazdırmak isteyenler ve kesik ya da çıkığı olanlar geliyor.
Amerika’daki bazı doktorlar ve sağlık uzmanları acil kliniklerinin pratisyen hekimlerin rolünü zayıflatabileceğini söylüyor. Ancak New Yorklular aynı fikirde olmasa gerek. Zira Nesheiwat CityMD’ye katıldığında 10 tane bile klinikleri yokken şimdi eyalette 150’den fazla CityMD kliniği var. Yılda yaklaşık beş milyon kişi bu kliniklere gidiyor.
Covid-19 salgınının en yoğun olduğu dönemde birçok New Yorklu Covid testi için de CityMD’ye güvendi.