Türkiye ve Azerbaycan’ın yapmadığını Fransa yapmıştı: İsrail’den fuardan men kararına misilleme geliyor

Fransa'nın EURONAVAL Fuarı'nda İsrailli şirketlere yasak getirmesi, iki ülke arasında diplomatik krize yol açtı. İsrail, boykot kararına karşı yasal ve diplomatik adımlar atmaya hazırlanıyor.

Dünya 21 Ekim 2024
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. / Fotoğraf: AA

İsrail ve Fransa arasında yaşanan son gerilim dünya sahnesinde dikkat çeken bir diplomatik kriz haline geldi. Fransa’nın Kasım ayında Paris’te düzenlenecek Uluslararası Deniz Savunma Fuarı EURONAVAL’a İsrailli şirketlerin katılımını yasaklama kararı İsrail hükümetinin tepkisini çekti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı yasal ve diplomatik adımlar atmaya hazırlandıklarını duyurdu. Katz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada bu kararın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, Fransa’nın İsrailli firmalara yönelik boykot kararını geri alması gerektiğini belirtti.

Boykot kararı ve İsrail’in tepkisi

Katz, İsrailli firmaların uluslararası platformlarda ikinci kez boykot edilmesine karşı ciddi bir tepki göstererek bu durumun özellikle dost ülkeler arasında kabul edilemez olduğunu savundu. “İsrailli şirketlerin boykot edilmesi ve haksız şartların dayatılması, demokrasiye aykırı bir tutumdur” diyen Katz, Fransa’nın bu kararı geri alması gerektiğini söyledi.

EURONAVAL yetkilileri ise 15 Ekim’de yaptıkları açıklamada, İsrail delegasyonlarının fuara yalnızca stant açmaksızın veya ekipman sergilemeden katılmalarına izin verileceğini belirtmişti. Bu yasak kararından 7 İsrail şirketi doğrudan etkilenecek.

Bu olay, aslında iki ülke arasındaki silah ambargosu tartışmalarının yeni bir adımı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonları nedeniyle İsrail’e silah sevkiyatının durdurulmasını istemişti. Netanyahu ise bu açıklamalara sert tepki göstermiş, İsrail’in Batılı ülkelerin güvenliği için savaştığını savunarak, Macron’un İsrail’e silah ambargosu çağrılarını ‘ayıp’ olarak nitelendirmişti.

Azerbaycan ve Türkiye’den çıt çıkmamıştı

Azerbaycan’da düzenlenen ‘ADEX 2024’ adlı savunma ve iletişim teknolojileri fuarında, İsrail ordusunun savaş uçaklarını ve silahlarını üreten resmi şirketi İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) ana sponsorlar arasında yer almıştı. Diğer ana sponsorlar ise Katarlı holding Barzan ile Türkiye’den Baykar olmuştu.

Gazze’de en az 42 bin kişinin ölümüne neden olan İsrail ordusunun fuara katılım göstermesine Azerbaycan’ın müsaade etmesi ve 7 Ekim’den bu yana tüm tepkilere rağmen ticarete devam eden Türkiye’den de ses çıkmaması kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise şöyle bir açıklama yapmış, Gazze’deki savaşa değinmemişti:

“Bugüne kadar İsrail’den tedarik edilen Heron’ların veya yurtdışından milyarlarca dolar ödenerek alınan diğer askeri ürünlerin eleştiri konusu olduğunu gördünüz mü? Sosyal medyada bu konular hakkında bir tartışma yapıldığını hatırlıyor musunuz? Bundan 20 yıl önce Türkiye, İsrail’den Heron insansız hava araçlarını yüzlerce milyon dolar ödeyerek tedarik ediyordu. Üstelik bu araçlar silahsızdı. Yerli muadillerine göre 5-10 kat daha fazla maliyetle temin edilen bu sistemler, hem yüksek maliyet hem de operasyonel zorluklar çıkarıyordu. Türkiye bu araçları kullanırken birçok problemle karşılaşıyor ve çözüm dahi bulamıyordu. Aradan geçen 20 yılda Türkiye bu alanda devrim niteliğinde adımlar attı. Bugün en ileri teknolojik kabiliyetlere sahip SİHA’ları üretiyor ve ihtiyaçlarımızı çok daha maliyet etkin bir şekilde karşılıyoruz. Dahası Türkiye bu alanda dünya pazarının lideri konumuna geldi. Kardeş ülke Azerbaycan’daki ADEX Uluslararası Savunma Fuarı’nda Türk firmalarının dominant bir rol üstlenmesi ve büyük sponsorlar arasında yer alması da bu başarının en somut göstergesidir. Bu gelişmeden ancak gurur duyulabilir. Sosyal medyada bize karşı yürütülen ‘false flag’ operasyonlarına alışığız. Ülkemizin milli kazanımlarını sosyal medya operasyonlarına kurban ettirmemeye kararlıyız.”

Fransa İsrail'e silah satışlarının durdurulması çağrısı yaptı: Lübnan ikinci Gazze olmamalıFransa İsrail’e silah satışlarının durdurulması çağrısı yaptı: Lübnan ikinci Gazze olmamalı

Fransa-İsrail hattında Hizbullah krizi: Savunma Bakanı Macron'u düşman bellediFransa-İsrail hattında Hizbullah krizi: Savunma Bakanı Macron’u düşman belledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.