Google yapay zekada enerji ihtiyacını karşılamak için yüzünü nükleere döndü
Rosatom Genel Müdürü Lihaçev kendi bünyelerinde Mersin'de inşa edilen Akkuyu NGS'nin ardından Türkiye'nin ikinci nükleer santralini de yapacaklarını açıkladı. Türkiye, Sinop'ta da nükleer santral yapmak istiyor ama henüz ihale yapmadı.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev Ankara’nın Türkiye’deki ikinci nükleer güç santralinin inşasını da Rosatom ile yapacağını öne sürdü. Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda konuşan Lihaçev Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni santral inşasını “Rosatom’a emanet etmek için siyasi karar aldığını” söyledi.
Sputnik’te yer alan habere göre Lihaçev yeni nükleer santral konusunda Türk tarafıyla çok aktif müzakereler yapıldığını da belirtti. Yeni inşaat sahasının muhtemelen Sinop olacağını ifade ederek “Cumhurbaşkanı Erdoğan, başka bir sahanın bize devredilmesi için siyasi bir karar alındığını açıkça dile getirdi. Şimdi detaylar üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Lihaçev 2022 yılında yaptığı bir açıklamada Türkiye ile Sinop’ta nükleer güç santrali inşa edilmesi müzakerelerine başladıklarını açıklamıştı. Sinop’un nükleer konusunda çalışma yapan herkes tarafından bilinen, dört güç üniteli büyük bir nükleer santral inşası için cazip bir nokta olduğunu anlatan Lihaçev “Büyük bir nükleer santralin gelecekteki varlığını da göz önünde bulundurarak teknolojik ittifaklar kurulması, yatırım politikası ve Türkiye enerji piyasasının şekillendirilmesi açısından yaklaşımlar oluşturmak üzere Türk iş ortaklarımızla görüşmelere başladık” demişti.
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin anlaşma Rusya ile 2010’da imzalanmıştı. Akkuyu’da yapılacak santral dört reaktörden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak. İlk reaktörün 29 Ekim 2024’te devreye girmesi bekleniyor.
Sinop NGS’de üretilen elektrik miktarının yıllık 34 milyar kilowatt saat olması planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ay önceki Yunanistan ziyaretinde Sinop’ta yapılacak nükleer santral konusuna değinmişti. Erdoğan “Mesela bizim Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralimizin enerjisinden Yunanistan’a da imkan tanıyabiliriz” demişti.
Moskova ve Minsk’in Belarus’ta olası yeni nükleer üretim kapasitelerinin inşası konusunu da incelediğine dikkat çeken Lihaçev ülkenin güneyinde iki üniteden oluşan bir nükleer enerji santrali inşa etme olasılığının değerlendirildiğini ve Rosatom’un bu projeye de katılmaya hazır olduğunu söyledi.
Ukrayna’da bulunan ve Rus kontrolü altında olan Zaporijya Nükleer Güç Santali’nin (NGS) tahrip olan fiziksel koruması hakkında da konuşan Lihaçev “Santralin Ukrayna ordusunun çekildiği sırada imha edilen fiziksel koruması yeniden sağlandı” dedi.