Ukrayna savaşının 448’inci günü: Tahıl Koridoru Anlaşması uzatıldı

Ukrayna savaşında 448'inci günü geride bıraktık. Rusya, Kiev semalarında başlattığı saldırılarda Patriot füze savunma sistemini imha ettiğini iddia ederken, Ukrayna da Rusya'ya ait altı hipersonik füzesini vurduğunu öne sürüyor.

Dünya 18 Mayıs 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Ukrayna Acil Durum Servisi, Kiev'de roket saldırısının ardından çıkan yangını söndürürken. Fotoğraf: Ukrayna Acil Durum Servisi

Ukrayna savaşı hem cephede hem de cephe ardında tüm şiddetiyle devam ediyor. Çinli üst düzey diplomat savaş konusunu tartışmak üzere Ukrayna’yı ziyaret etti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Avrupa turunda ülkelerden tek tek silah yardımı talep ederken, Rusya da boş durmayarak Ukrayna’nın başkenti Kiev’e hava saldırıları gerçekleştirdi. Öte yandan tüm dünyayı ilgilendiren tahıl anlaşması iki ay daha uzatıldı.

İşte savaşın 448’inci gününde öne çıkan olaylar:

Kuleba’dan Li’ye: Rusya’ya toprak vermeyiz

Daha önce Rusya’da büyükelçilik görevinde de bulunan Çinli üst düzey diplomat Li Hui’nin başta Ukrayna olmak üzere Rusya, Polonya, Fransa ve Almanya’ya gideceğini daha önce burada belirtmiştik.

Li Hui’nin salı ve dün Ukrayna’ya geldiği ve ülkenin Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştüğü bildirildi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana ilk kez Çin’den üst düzey bir yetkilinin Kiev’e gelmesinden dolayı bu ziyaretin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kuleba’nın görüşme sırasında Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı temeline dayanan sürdürülebilir ve adil bir barışın yeniden tesis edilmesi ilkeleri hakkında bilgi verdi. Kuleba’nın Ukrayna’nın toprak kaybetmesini ya da savaşın durdurulmasına yönelik hiçbir teklifi kabul etmeyeceğini vurguladı.

Birleşik Krallık ve Hollanda, Ukrayna’ya F-16 konusunda yardımcı olacak

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ve Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte, İzlanda’daki Avrupa Konseyi Zirvesi’nde görüştü. Görüşmenin ardından Downing Street’ten yapılan açıklamaya göre iki NATO ülkesi ABD yapımı F-16 savaş uçaklarını Ukrayna’ya ulaştırmaya ve Kiev’deki pilotları bu uçakları kullanmaları için eğitmeye hazırlanıyor.

F-16’ların Rus füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı savunma için gerekli olduğunu söyleyen Ukrayna, İngiliz ve Hollandalı liderlerin açıklamasını doğal olarak memnuniyetle karşıladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinin sorumlusu Andriy Yermak, “F-16’lara ihtiyacımız var ve müttefiklerimizin pilotlarımıza eğitim vermesi de dahil olmak üzere bu yönde adımlar atmasına minnettarız” dedi. Yermak ayrıca bir diğer NATO üyesi Belçika’nın da Ukraynalı pilotları ‘eğitmeye hazır olduğunu’ söyledi.

Tahıl Koridoru Anlaşması iki ay uzatıldı

Şimdiye kadar iki kez uzatılan tahıl anlaşmasının süresi 18 Mayıs’ta sona eriyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 4 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamada sürenin uzatılması için çalışmaların devam ettiğini bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde yaptığı konuşmada, Karadekiz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın iki ay daha uzatıldığını duyurdu. Erdoğan konuşması sırasında, “Dostumuz Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’e bu süreçteki çabalarımıza verdiği samimi destek için şükranlarımı sunuyorum. Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye de yapıcı iş birliği için teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres’e de süreçteki gayretleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Rusya ve Ukrayna yetkilileri de anlaşmanın 18 Temmuz’a kadar uzatıldığını doğruladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Böylece sözde değil, fiilen küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına, her şeyden önce de en çok ihtiyaç sahibi ülkelere yardım etme şansı oluştu” açıklamasını yaptı.

Macaristan EPF bütçesinin Ukrayna’ya aktarılmasına karşı çıktı

Macaristan, Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa Barış Fonu’ndan (EPF) Ukrayna’ya sağladığı askeri desteğin bir sonraki ödemesini onaylamadı. 2021’de oluşturulan EPF, AB’deki çatışmaların önüne geçmeyi, barışı inşa etmeyi ve uluslararası güvenliği güçlendirme kabiliyetini artırmayı amaçlayan bağımsız bir bütçe.

Macaristan’ın İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir sözcüsü, “Macaristan, AB’nin diğer kaynaklarının üzerine EPF’yi de sadece Ukrayna için kullanmasını kabul etmiyor. Zira bu yardım devam ederken AB’nin diğer alanlardaki faaliyetlerinin desteklenmesi için yeterli fon sağlanamıyor” dedi. Diğer alanlardan kasıtlarının ise Balkanlar ve Kuzey Afrika olduğu belirtildi.

AB, bugüne kadar EPF bütçesinden Ukrayna’ya toplamda 3.6 milyar euro askeri destek sağladı.

Ukrayna, Patriot savunma sisteminin imha edildiği iddiasını yalanladı

Zelenski Avrupa’da silah avına çıkmışken Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e art arda hava saldırılarına başladı. Ukrayna’dan yapılan açıklamada Ruslara ait altı Kinzhal füzesinden altısının düşürüldüğü ve Kremlin’in en güçlü hipersonik silahının etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı bir açıklamada Kiev’e gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında hipersonik füzesinin, ABD yapımı Patriot savunma sistemini imha ettiğini iddia etti. İki ABD’li yetkili ise Patriot sisteminin hasar görse de imha edilmiş gibi görünmediğini söyledi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ihnat, Ukrayna televizyonuna verdiği demeçte Patriot’un akıbeti konusunda endişe duyulmasına gerek olmadığını belirtti. Rusya’nın iddiasının ihtimaller dışında olduğunu da sözlerine ekledi.

Ukrayna Yüksek Mahkeme başkanı yolsuzluktan gözaltına alındı

Ukrayna savaş devam etse de AB’ye katılma koşullarından biri olan yolsuzlukla mücadele konusunda adımlar atmaya devam ediyor. Savcılık, geçen gün yolsuzlukla mücadele birimlerinin Yüksek Mahkeme sistemindeki büyük ölçekli bir yolsuzluğu araştırdığını duyurmuştu.

Bu kapsamda Yüksek Mahkeme başkanı, 2,7 milyon dolar rüşvet aldığının iddia edildiği soruşturmada gözaltına alındı. Öte yandan Yüksek Mahkeme’nin yaptığı acil oturumda söz konusu yolsuzluk olayı kınandı. Mahkeme, yetkililerle tam bir işbirliği için olunacağını bildirdi.

Polonya’da mülteci sayısı 12 milyonu geçti

Ukrayna’da savaşın patlak vermesinden bu yana Ukraynalı mültecilerin en çok gittiği ülkelerin başını çeken Polonya’nın, 16 Mayıs itibarıyla yaklaşık 12 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığı bildirildi. Bu mültecilerin 11 milyon 119 binini Ukraynalılar oluşturuyor.

Ukrayna’dan Polonya’ya geçenlerin yüzde 80’inden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ukraynalıların yüzde 80’i Polonyalıların kendilerine karşı olumlu bir şekilde yaklaştığını söylüyor. Bununla birlikte savaş bittikten sonra Ukraynalıların yüzde 74’ü ülkesine dönmeyi planlıyor.

Ukrayna savaşının 446'ncı günü: 'Wagner Ukrayna'ya Rus askerlerinin yerini söylemeyi teklif etti' iddiası, Sunak'tan Zelenski'ye kucaklamalı karşılamaUkrayna savaşının 446’ncı günü: ‘Wagner Ukrayna’ya Rus askerlerinin yerini söylemeyi teklif etti’ iddiası, Sunak’tan Zelenski’ye kucaklamalı karşılama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.