Ülke yangın yeri ama Maduro’nun derdi WhatsApp: Silin, Telegram’a geçin

Venezuela’da yeniden iktidara gelen Maduro muhalefetin 'seçimde usulsüzlük' iddialarıyla karşı karşıya. Maduro ve rakibi Gonzalez yanlıları sokaklara döküldü. İç savaş endişesinin büyüdüğü ülkede Maduro herkesi Whatsapp'ı silip Telegram'a çağırdı.

Dünya 7 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Latin Amerika ülkesi Venezuela’nın 28 Temmuz’daki seçimleri geride kalsa da tartışması sürüyor. Ülkeyi 2013’ten bu yana yöneten Nicolas Maduro ve sağcı rakibi Edmundo Gonzalez’in karşılıklı zafer ilan ettiği ülkede soru işaretleri cevap bulabilmiş değil.

Maduro ve Venezuela seçim otoritelerinin açıkladığına göre mevcut başkan oyların yüzde 51’ini alarak yeniden seçildi. Ellerinde sandık çıkış anketleri olduğunu belirten sağcı muhalefet partilerinin adayı Gonzales de yüzde 63 ile başkan olmaya hak kazandığını iddia ediyor. Hal böyle olunca ülke de yangın yerine dönüştü. Hem Maduro hem de muhalefet adayının destekçileri sokaklara döküldü. 28 Temmuz’dan bu yana 2 binden fazla kişi gözaltına alındı, 24 kişi de öldü. Haliyle Venezuela’da iç savaş endişesi hakim. Maduro ve yönetimi sosyal medya platformlarını protestolardan sorumlu tutuyor. İlk hedefi de WhatsApp oldu.

Venezuela Devlet Televizyonu’na konuşan Maduro “nefret ve faşizm” yaydığını iddia ettiği WhatsApp’ı kameralar karşısında telefonundan sildi. Venezuela’da bir “siber-faşist darbe” gerçekleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Seçim sürecini de hatırlatan Maduro TikTok ve Instagram gibi platformların ülkede nefreti yaymaya ve halkı ikiye bölmeye yaradığını belirtti. Venezuela Cumhurbaşkanı WhatsApp’ı silip halkı da aynısını yapmaya teşvik ettikten sonra sosyal medya düzenlemelerine ilişkin bir yasanın yolda olduğunu işaret etti.

Maduro WhatsApp için alternatif önermekten de geri durmadı, insanları Telegram ya da WeChat kullanmaya çağırdı.

Elon Musk ile de birbirlerine girmişlerdi

X’in patronu Elon Musk Maduro’nun zaferi ardından ona “diktatör” diyen bir paylaşım yapmıştı. Maduro kendisine karşı “çirkin bir medya operasyonu” düzenlediğini iddia ettiği Musk’ı “yeni baş düşmanı” ilan etmişti. Musk ise Venezuela liderini televizyonda tartışmaya davet etmişti. Musk TV ekranlarında yapacakları münazarayı kazanması halinde Maduro’yu eşek üzerinde Guantanamo’ya göndereceğini söylemişti.

Maduro da cevaben Musk’a kendisinden korkmadığını belirtmişti.

Ne olmuştu?

‘8 Temmuzdaki seçimlerin belirsiz sonuçları ülkeyi karıştırmıştı. Protestoların alevlendiği ülkede, Maduro gözaltına alınanları “faşistler” diye nitelerken Caracas da gözaltına alınanları terör suçlamasıyla karşı karşıya bırakıyor. Hatta gözaltına alınanların avukat tutma hakkından mahrum bırakıldığı da basına yansıyan haberler arasında.

Muhalefetin orduyu resmen darbe yapmaya çağırdığı Venezuela’da Savunma Bakanı Padrino Lopez ise Maduro’ya koşulsuz desteğini vurgulamıştı.

Venezuela sokaklarındaki hareketlilik bir çok ülkenin de dikkatini çekti. 1 Ağustos günü Brezilya, Meksika ve Kolombiya Maduro’ya seçim sonuçlarını şeffaf biçimde açıklama çağrısı yaptı. Ardından İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya’nın da içinde bulunduğu yedi Avrupa Birliği (AB) ülkesi de çağrıyı tekrarladı. İçinde Amerika Birleşik Devletleri ve Arjantin’in de bulunduğu bazı ülkeler seçimin galibini ana muhalefet lideri Gonzalez olarak tanıdı.

Ülkede seçim sonuçlarına yönelik muamma devam ediyor.

Venezuella'da derin çelişki: Maduro yüzde 51, muhalefet 73'le zafer iddiasında, sokaklar karıştıVenezuella’da derin çelişki: Maduro yüzde 51, muhalefet 73’le zafer iddiasında, sokaklar karıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.