Ve İsrail saldırdı: İran başkenti Tahran vuruldu

İsrail'in 1 Ekim'den beri beklenen saldırısı 25 gün sonra geldi. İsrail ordusu İran'ın başkenti Tahran'da bazı askeri hedefleri vurduğunu bildirdi. İran medyasına göre başkentte her şey yolunda. Aynı dakikalarda Suriye'de de patlamalar oldu.

Dünya 26 Ekim 2024
Fotoğraf: Shutterstock

İran Devrim Muhafızları Ordusu 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına cevap olarak yapıldığı belirtilmişti. Bu tarihten itibaren neredeyse her gün İsrail tarafından saldırıya yanıt verileceği açıklaması geliyordu. ABD ise İsrail’in yanıtını yumuşatmaya çalışıyordu. İsrail’in saldırısının gecikme nedenlerinden birinin askeri hazırlıklarla ilgili sızan ABD istihbarat belgeleri olduğu da iddia edilmişti.

İsrail: Tahran’da ‘hassas’ hedefleri vurduk

Beklenen saldırı 25 gün sonra 26 Ekim gecesi saat 02:07 sıralarında geldi. Bu dakikalarda İran’ın başkenti Tahran’da ve Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında patlamalar meydana geldi. Yarım saat sonra da İsrail ordusundan açıklama geldi. İsrail ordusu, İran’daki ‘askeri hedeflere’ yönelik saldırılar düzenlediğini duyurdu. The Jerusalem Post’un haberine göre İsrail, İran’a düzenlediği saldırıda F-35 savaş uçakları da dahil olmak üzere 100 kadar uçak kullandı.

Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant’ın operasyonu izlerken fotoğrafları yayınlandı.

Açıklamada “İsrail’e yönelik son aylarda devam eden saldırılara yanıt olarak, şu anda İran’daki askeri hedeflere hassas saldırılar düzenlenmektedir” dendi. Ayrıca İsrail ordusunun, İran ve müttefiklerinden gelen gelişmeleri takip ettiği hem saldırı hem savunma açısından tam bir hazırlık halinde olduğu belirtildi.

İsrail Kanal 12 televizyonu bu ilk saldırının İran’ın hava savunma sistemine zarar vermeye odaklandığını geçti. Ayrıca bu saldırıda füze üretim merkezlerinin de vurulduğu iddia edildi.

NBC’te konuşan bir İsrailli yetkili nükleer tesislerin ya da petrol sahalarının hedef alınmadığını bildirdi. Yetkiliye göre geçmişte İsrail’e yönelik saldırıya karışmış ya da gelecekte tehdit yaratabilecek askeri yerler hedef alındı.

Saldırıda ikinci dalga da geldi

Daha sonra 04:15’te İsrail’den ikinci dalga bir saldırı daha geldi.

İsrail medyasına göre bu ikinci saldırıda Tahran’ın doğusundaki İslam Devrim Muhafızları komuta tesisi hedef alındı.

İsrail ile İran’ın başkenti arasında 2000 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

ABC News kanalı, İsrail’in saldırısının tek gecelik olmasının planlandığını yazdı.

İran medyası: Tahran’da her şey normal görünüyor

İran medyası da patlamaları doğruladı. Haberde bazı patlama seslerinin hava savunma sistemlerinden kaynaklandığı iddia edildi ancak net bilgi verilmedi.

Mehr Haber Ajansı, Tahran’daki petrol rafinerisinden görüntüler paylaşarak, rafineride herhangi bir patlama yaşanmadığını aktardı. Tesnim Haber Ajansı ise Tahran’daki Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı ile Mehrabad Havalimanı’nda olağanüstü bir durum olmadığını bildirdi.

Fars Haber Ajansının haberinde, “Siyonist rejimin saldırısında Tahran’ın batısı ve güneybatısındaki bazı askeri üslerin hedef alındığı görülüyor” dendi. Haberde bazı patlama seslerinin hava savunma füzelerinden kaynaklandığı ve sosyal medyada yayınlanan görsellerin çoğunun eski olduğu ve patlamalarla ilgili olmadığı belirtildi.

Tasnim ise İran’ın saldırıya karşılık vermeye hazır olduğunu yazdı. İkinci saldırının ardından İran tüm uçuşları bir süreliğine durdurdu.

Suriye: İsrail füzelerini düşürdük

İsrail’in ilk saldırısında Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında da patlama meydana gelmişti. Suriye Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada hava savunma sistemlerinin ülkenin güney ve orta kesimlerine atılan çok sayıda İsrail füzesini düşürdüğü belirtildi. İkinci dalga saldırıda Suriye hedef alınmadı.

Diğer yandan Irak’ta da patlama seslerinin duyulduğu iddia edildi ancak bu henüz doğrulanmadı.

ABD: Bilgilendirildik ancak saldırıya katılmadık

ABD’li yetkililer Reuters’a saldırıdan haberdar olduklarını ancak katılmadıklarını bildirdi. ABD’ye göre İsrail’in saldırısı ‘meşru müdafaa’ hakkı çerçevesinde.

Beyaz Saray saldırıyla ilgili olarak ABD Başkanı Joe Biden’ın da bilgilendirildiğini açıkladı.

Bir önceki ‘danışıklı dövüş’ senaryoyla aynı mı?

Nisanda İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da İran konsolosluğuna ait binayı vurması ve saldırıda ikisi general yedi İran askerinin hayatını kaybetmesiyle yine son bir aydır yaşanana benzer bir gerilim yaşanmıştı. 13 Nisan akşamı İran bu saldırıya çok sayıda insansız hava aracı (İHA) ve füzeyle karşılık vermiş, bunların çoğu İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe’ye takılmıştı. Saldırı sonrası İsrail savaş kabinesi İran’a verilecek karşılığı görüşmüş, toplantıdan Tahran’a yönelik ‘vur emri’ çıkmıştı. Yine ABD, İsrail’i durdurmaya çalışmıştı ve Tel Aviv’den ‘büyük’ açıklamalar gelmişti. Ancak İsrail’in 19 Nisan’da yaptığı saldırı İran’da herhangi bir hasar oluşturmamıştı. Bu da ‘danışıklı dövüş’ yorumlarına yol açmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.