Rusya: Ankara çekilme güvencesi vermediği için Türkiye-Suriye normalleşmesi yavaşladı
The Wall Street Journal, Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmak için izlediği yolda yararlandığı hayalet gemilere dair kritik bir dosya haber hazırladı. Gazetenin haberinde Türkiye'ye dair de bir iddia var: Bu hayalet gemilerin bazıları Türk şirketlerine ait.
Rusya’nın Ukrayna işgaliyle başlayıp savaşa evrilen süreçte karşı karşıya kaldığı yaptırımlardan kaçınmak için izlediği yollara dair The Wall Street Journal önemli bir habere imza attı ve Rusya’nın hayalet filosuyla bu engelleri aştığını öne sürdü.
Gazetenin haberine göre sayısı yüzleri bulan hayalet gemilerin çoğunun sahipleri Türkiye, Yunanistan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki şirketler. Buna göre Türkiye merkezli şirketler Rusya petrolünün taşınması için onlarca tanker satın almış durumda.
Türkiye’de bir çorap ve iç çamaşırı firması tarafından kurulan Beks Gemi Yönetimi şirketinden örnek veren WSJ, şirketin 2021 yılından bu yana 37 tanker satın aldığını, bunların çoğunun eski petrol tankerleri olduğunu, şirketin bunlar için 2 yıl içinde 500 milyon dolar harcadığını ve filonun değerini 10 kat artırdığını öne sürüyor. WSJ, “Beks gibi firmalar, Rusya’nın dünyaya petrol tedarik etme ve Ukrayna’daki savaşa finansman sağlama çabalarında kritik öneme sahip bir unsur” diyor. Hayalet filoda yer alan gemilere sahip şirketlerin çoğunun normal endüstri standartlarının dışında faaliyet gösterdiğini, böylelikle Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan kaçındıklarını belirten gazete, Beks de dahil Türk şirketlerinin özellikle endişe kaynağı olduğu yorumunu yapıyor.
Batılı bir diplomatın görüşüne yer veren WSJ, ABD hükümetinin bu bağlamda Türkiye ve özel sektörle yaptığı görüşmelere atıfla, “Umudumuz, Türk şirketinin yaptırımla karşılaşacağı bir senaryodan kaçınmak. Onları risklerle ilgili bilgilendirmek için hem hükümetle hem de özel sektörle çalıştık” sözlerini habere taşıdı.
Beks şirketinin kurucu üyelerinden, yönetim kurulu üyesi Cemil Ersöz’ün de haberde görüşü yer aldı. Firmanın Fransa, Çin, Japonya, Tayvan ve Avustralya’dan bankalar tarafından finanse edildiğini, söz konusu finansmanın hiçbirinin Rusya’dan gelmediği yazılan haberde Ersöz, “Biz sadece Rusya’yla çalışmıyoruz. Her yerde çalışıyoruz. İngiliz avukatlarımızla tüm gerekli yaptırım kontrollerini yapıyoruz” ifadesini kullandı.