Yemen açıklarında gemi battı: 50’ye yakın ölü, 140’tan fazla kayıp

Yemen açıklarında batan teknede Etiyopya'dan geldiği belirtilen göçmenlerden en az 49'u yaşamını yitirdi. 70'ten fazla göçmen bölge sakinleri tarafından kurtarılırken en az 100 göçmen kayıp.

Dünya 11 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Dünya genelinde savaş ve çatışmalar milyonlarca insanı yerinden etmeye devam ediyor. Hal böyle olunca daha iyi yaşam umuduyla farklı bir ülkeye sığınmayı deneyenlerin sayısı da giderek artıyor.

Yemen’in de dahil olduğu Afrika Boynuzu adlı bölge bu göçmen rotalarından biri olarak tekne facialarına oldukça aşina. Onlardan biri de bugün gerçekleşti. Yerel yetkililer bölgede en az 49 kişinin Yemen açıklarında teknelerinin alabora olması sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hayatta kalanlar kurtarma ekiplerine yaklaşık 250 kişiyi taşıyan teknenin şiddetli rüzgâr nedeniyle battığını söyledi. Halen kayıp yaklaşık 140’tan fazla kişinin aranmasına devam ediliyor.

78 kişiyi balıkçılar kurtardı

Aden Körfezi’nin doğusunda bulunan Rudum’daki yerel yetkililer gemide bulunanların çoğunlukla Etiyopya’dan gelen ve Körfez ülkelerine ulaşmak için Yemen’i bir geçiş noktası olarak kullanan göçmenler olduğunu söyledi.

Rudum Bölge Müdürü Hadi Al-Khurma Reuters haber ajansına teknenin kıyıya ulaşmadan battığını açıkladı. Balıkçılar ve bölge sakinleri göçmenlerden 78’ini kurtarmayı başarırken aynı teknede kendileriyle birlikte bulunan yaklaşık 100 kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

İç savaşa rağmen: Yemen’e geçen yıl 97 bin göçmen girdi

Al-Khurma “Arama çalışmaları halen devam ediyor ve Birleşmiş Milletler (BM) olayla ilgili olarak bilgilendirildi” dedi. BM’ye göre geçen yıl Afrika Boynuzu’ndan Yemen’e 97 bin göçmen geldi.

Bu artış Yemen’deki savaşa ve Husilerin Kızıldeniz’de gemilere yönelik son saldırılarına rağmen gerçekleşti.

2023’ün ortasında 110 milyon kişi yerinden edildi

Son yıllarda göçmen krizine ilişkin veriler incelendiğinde durumun vahameti de anlaşılabiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Joyce Msuya Mayıs ayında açıkladığı raporda çatışmalarda zorla yerinden edilmeye dikkati çekti, 2023’ün ortasında 110 milyon kişinin çatışma, baskı, şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yerinden edildiğini bildirdi.

Msuya çatışmanın açlığı da tetiklediğini belirterek 19 çatışma bölgesinde 117 milyon kişinin kriz düzeyinde gıda güvencesizliğiyle mücadele ettiğini aktardı.

Sivillerin maruz bırakıldığı zararın 2023’te alarm verici düzeyde olduğunu, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukuna uyulmadığının altını çizen Msuya bunun BMGK’nin sivillerin korunması yönünde 25 yıldır kabul ettiği kararların da uygulanmadığının göstergesi olduğunu söyledi:

“Çatışmada tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi için çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız.”

Suçluların cezalandırılmasının önemine işaret eden Msuya “Bu çerçevede Uluslararası Ceza Mahkemesinin bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumalıyız” dedi.

Ege’de göçmen teknesi battı, 13’ü çocuk 20 kişi öldü, 30 kişi kayıpEge’de göçmen teknesi battı, 13’ü çocuk 20 kişi öldü, 30 kişi kayıp

Erzurum'dan Ankara'ya sahte göçmen belgesi ticaretiErzurum’dan Ankara’ya sahte göçmen belgesi ticareti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.