Yunanistan’da zeytinyağı da tüketici de iklim değişikliği kurbanı oldu
Yunanistan'ın Mora açıklarında geçen çarşamba batan, en az 78 kişinin ölümüne ve 500'den fazla kişinin kayıp olarak aranmasına yol açan teknede özellikle Pakistanlıların güvertenin altında kalmaya zorlandığı iddia ediliyor.
Yunanistan’ın Mora açıklarında batan ve yaklaşık 500 kişiden henüz haber alınamayan tekneyle ilgili ilk olarak kadın ve yaklaşık 100 çocuğun ambarda tutulduğu ve daha sonra da Yunan sahil güvenliğinin tekneyi çekerken batırdığı iddia edilmişti. Yunan sahil güvenliğinin yaşanan trajedideki rolünü ‘örtbas edip etmediğine’ ilişkin sorular henüz cevaplanmamışken, teknedeki koşullara ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.
Hayatta kalanların sahil güvenlik görevlilerine anlattığına göre, Pakistanlılar güvertenin altında kalmaya zorlanırken, diğer milletler olası bir batma olayına karşı daha güvenli olan üst güvertede tutuldu. Daha önce de basına yansıdığı üzere kadın ve çocukların aşırı kalabalık teknede ‘daha güvende olmaları için’ ambarda tutulduğu söyleniyor.
İngiliz gazetesi The Guardian, geminin altında tutulanların yalnızca kadın ve çocuklar olmadığını, Pakistanlıların da aynı kaderi paylaştığını ve su aramak ya da üst güvertede bulunanların arasına karışma girişiminde bulunduklarında mürettebatın kötü muamelesine maruz kaldıklarını öne sürdü.
Şimdiye kadar kurtulan neredeyse herkesin erkek olduğu belirtilirken, Pakistan medyasında yer alan haberlerde teknede bulunan en az 298 Pakistanlının öldüğü belirtiliyor. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, şu ana kadar hayatta olduğu bildirilen 78 kişiden 12’sinin Pakistanlı olduğunu doğruladı.
Teknede yaklaşık 400 Pakistanlı olduğu tahmin ediliyor. Pakistan medyasında yer alan başka bir habere göre yetkililer, faciayla ilgili 9 kişinin Keşmir, 1 kişinin ise Gujrat kentinde tutuklandığını duyurdu.
Öte yandan teknedeki koşulların çok kötü olduğu, öyle ki batmadan önce su bittiği için altı kişinin çoktan öldüğü iddia ediliyor.
Yunan sahil güvenliği, tekneyi batışından saatler önce fark ettiğini ve yardım teklifinde bulunduğunu belirtse de hem Yunanistan’ın eski Başbakanı Aleksis Çipras hem de teknedeki bazı kişilerle iletişim halinde olan yarı Faslı yarı İtalyan mülteci aktivisti Nawal Soufi, göçmenlerin yardım çağrısında bulunduğunu belirtiyor. Kurtarılanların ifadesi de teknenin motorunun batmadan günler önce arızalandığını ve mürettebatın yardım istemiş olabileceği yönünde.
Tekneniz nasıl battığı sorusu da henüz tam olarak cevaplanmış sayılmaz. Sahil güvenlik görevlileri ilk açıklamalarında tekneye ‘belli bir mesafede’ olduğunu öne sürse de cuma günü bir hükümet sözcüsü, sahil güvenliğin tekneyi ‘dengede tutmak’ için halat atıldığını doğruladı.
Osnabrück Üniversitesi Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Çalışmalar Enstitüsü’nden Maurice Stierl, “Sahil güvenlik teknede ani bir ağırlık değişimi olduğundan bahsediyor. Peki bu ani ağırlık değişimine sebep olan neydi? Gemide panik mi yaşandı? Sahil güvenlik onlara bir şey verirken mi bir şey oldu? Yoksa güvenlik tekneyi çekti mi? Bu çekme sonucunda mı tekne battı?” gibi bir dizi soru sıraladı.