TMSF Adabank’ı 14. ihalede artık satmayı hedefliyor
Tosyalı Holding'in 'Altay Tankı Projesi'ni yürüten iştiraki BMC Otomotiv, bu yıl dış ticaret sermaye şirketi statüsü verilen 84 şirketten biri oldu. BMC Otomotiv'in ihracatı geçen yıl 200 milyon dolara yaklaşmıştı.
Tosyalı Holding’in ‘Altay Tankı Projesi’ni gerçekleştiren iştiraki BMC Otomotiv, 100 milyon dolarlık ihracat sınırını geçtiği için bu yıl ‘dış ticaret sermaye şirketi’ statüsü verilen toplam 83 şirket arasına katıldı. ‘Dış ticaret sermaye şirketi’ statüsünü alan şirketler ihracatçılara sağlanan devlet desteklerinden öncelikli olarak faydalanıyor.
Bakanlığın, Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine İlişkin Karar Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla bu yıl “dış ticaret sermaye şirketi” statüsü verilen şirket sayısı 84’e çıktı.
Dış ticaret sermaye şirketine sahip şirketler, ülkenin ihracatının geliştirilmesi, tanıtılması ve pazardaki payının arttırılması için devlet yardımlarından öncelikli olarak faydalanan şirketler olarak tanımlanıyor. Bu statü, sermayelerinin en az 2 milyon TL’si ödenmiş olan ve bir önceki takvim yılında gümrük beyannamesi en az 100 milyon ABD doları veya eş değerdeki fiili ihracatı gerçekleştiren anonim şirketlere veriliyor.
Edinilen bilgiye göre Türk Savunma Sanayi Kara Aracı Üreticileri 2022 yılı içinde (Ocak-Kasım 2022) 428 milyon dolarlık ihracat yaptı. Toplam ihracatın yaklaşık yüzde 45’ini yani 192 milyon dolarlık bölümünü tek başına gerçekleştiren BMC, savunma sanayi kara aracı üreticileri arasında birinci olurken tüm savunma sanayi üreticileri arasında ise beşinci sırada yer almıştı.
Açılımı ‘British Motor Company’ olan BMC, 1964’te İngiliz Leyland otobüslerinin montajı amacıyla kurulmuş ve zaman içinde Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biri olmuştu. Şirket, Çukurova Holding’in Interbank’tan kaynaklanan borçları nedeniyle Mayıs 2013’te Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçmiş; 2014’te ise Ethem Sancak TMSF’den tamamını 751 milyon TL’ye satın almıştı.
Sancak ailesi satın alma işleminin hemen ardından şirketin yüzde 49,9’unu 300 milyon dolar bedelle Katar ordusuna devrederek BMC’ye ortak etmişti. Ethem Sancak daha sonra, elinde kalan hisselerin yüzde 25,1’ini Talip Öztürk’e sattı. Böylece BMC hisselerin yüzde 25’lik kısmı Sancak ailesinde kalmıştı. Ancak sonraki yıllarda Fuat Tosyalı’nın BMC’ye talip olması sonrası yapılan görüşmeler tamamlandı ve Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Sancak ve Öztürk ailelerinin toplam 50,1’lik hissesi Tosyalı Holding’e geçti.
Satış bedeli ise iddiaya göre 480 milyon dolar oldu. Sancak ve Öztürk ailelerinin hiçbir hissesi kalmazken BMC’nin büyük hissedarı Tosya Holding oldu. BMC’nin yüzde 49,9’unu 2014’te 300 milyon dolara alan Katarlı ortakların yönetimdeki yeri değişmemişti.