‘2030’da Avrupa’nın batarya üretim üssü konumuna gelmekte kararlıyız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Elektrikli araç bataryasında 70 gigabayt saatlik bir üretim kapasitesine şimdiden ulaşmış bir ülke olarak en geç 2030'da Avrupa'nın batarya üretim üssü konumuna gelmekte kararlıyız" diye konuştu.

Ekonomi 5 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan fabrikanın açılışı için kurdele kurdele kesimi sırasında "İnşallah bundan sonra da batarya tesislerinin herhalde üretiminde de beraber oluruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Otomotiv üretiminde dünya sıralamasında 5 yılda 15’inci sıradan 13’üncü sıraya yükselmiş olmamız doğru istikamette ilerlediğimizi gösteriyor.” dedi. Kocaeli’de Ford Otosan Yeniköy Fabrikası’nın açılış törenine katılan Erdoğan, yaptığı konuşmada, üretime başlama heyecanını 2014’te birlikte yaşadıkları, ilave bir yatırımla 2021’de kapasite büyümesine şahitlik ettikleri Ford Otosan Yeniköy Fabrikası’nın yeniden tasarımı sonrası açılış töreni nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi.

Ford Otosan Kocaeli fabrikalarının, resmi açılışı yapılan yatırımıyla birlikte Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim tesisi haline geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Dünya markası Ford’un mühendislik ve üretim gücünün bir yansıması olan Yeniköy’deki bu tesis, pek çok öncü özelliğiyle geleceğin fabrikası unvanını hak ediyor. Ülkemizin üretim ve ihracat gücüne önemli katkı sağlayacak bu tesis hem içten yanmalı hem de elektrikli araç üretebilen özelliğiyle öne çıkıyor. Geleceğin fabrikası Yeniköy, yeni nesil Transit Custom’un yanı sıra elektrikli Transit ve Volkswagen’in bir tonluk ticari aracının üretimine de ev sahipliği yapacak. Avrupa’nın en çok satan van sınıfı aracı olan Transit Custom’un yeni versiyonunun da ülkemizdeki ve dünyadaki müşterilerine hayırlı olmasını diliyorum.”

Lityumda fiyat yeni nesil bataryalarla inişe geçtiLityumda fiyat yeni nesil bataryalarla inişe geçti

‘Otomotiv üretiminde 13’üncü sıraya yükseldik’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ticari araç üretiminin yüzde 69’unu ve ticari araç ihracatının yüzde 75’ini Ford Otosan’ın gerçekleştirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Dünyanın 94 farklı ülkesinde Türkiye’de üretilen Ford hafif ticari araç ve parçalarının kullanımını görmek bizim için kıvanç kaynağıdır. Geçen yıl toplam 6,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak otomotiv sektörünün ihracat şampiyonu unvanını devam ettiren Ford Otosan’ı bu başarısından dolayı ayrıca tebrik ediyorum. Otomotiv üretiminde dünya sıralamasında 5 yılda 15’inci sıradan 13’üncü sıraya yükselmiş olmamız doğru istikamette ilerlediğimizi gösteriyor. Üstelik bu başarıya ardı ardına yaşanan küresel krizlere rağmen ulaştık. Geçtiğimiz yıl otomotiv ihracatımız 9 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdi.”

“Amacımız, ülkemizi elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından biri haline getirmektir.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elektrikli araç bataryasında 70 gigabayt saatlik bir üretim kapasitesine şimdiden ulaşmış bir ülke olarak en geç 2030 yılında Avrupa’nın batarya üretim üssü konumuna gelmekte kararlıyız.” diye konuştu.

Küresel ekonominin son 2-3 yıldır çok ciddi zorluklarla, ardı ardına gelen son asrın en büyük krizleriyle mücadele ettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm dünyayı derinden sarsan Kovid-19 salgınının etkilerinden henüz tam manasıyla kurtulmadan Rusya-Ukrayna Savaşı patlak verdi. Tedarik zincirinde yaşanan kırılmalara, savaşla birlikte bir de enerji ve gıda fiyatlarıyla ilgili sıkıntılar eklendi. Buna bağlı olarak pek çok ülkede enflasyon oranları son 60-70 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.” dedi.

Türkiye elektrikli otomobilde kendi batarya hücresini geliştirip üretecekTürkiye elektrikli otomobilde kendi batarya hücresini geliştirip üretecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu olumsuzluklardan dünyadaki diğer tüm ülkeler gibi etkilendiklerini dile getirerek, “Üstelik bütün bunlara ilave olarak 14 milyon insanımızı etkileyen asrın felaketi 6 Şubat depremlerinde 50 binin üzerinde insanımızı kaybettik. Şehirlerimizde ciddi yıkım yaşadık. Depremle yıkılan şehirlerimizi ayağa kaldırmak için 100 milyar doların üzerinde ilave bir finansman ihtiyacımız ortaya çıktı. Buna rağmen ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu altında belirlediğimiz hedeflerimizden vazgeçmedik. Programlarımızı, yatırımlarımızı, projelerimizi rafa kaldırmadık.” diye konuştu.

‘2028’de işsizliği yüzde 7,5’e indirmeyi öngörüyoruz’

Orta Vadeli Program’ın ardından bir süre önce Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nı ve On İkinci Kalkınma Planı’nı da kamuoyunun, iş dünyasının ve milletin takdirine sunduklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm paydaşlarla istişare halinde hazırladığımız bu plan ve programları yine iş dünyamızla işbirliği içinde hayata geçireceğiz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca ekonomide bizlere rehberlik edecek kalkınma planımızda yüzde 5 oranında istikrarlı bir büyüme hedefliyoruz. Amacımız, 2028 yılında 1,6 trilyon dolar toplam ve 17 bin 554 dolar kişi başına milli gelire ulaşmaktır. Yılda ortalama yüzde 3 istihdam artışı sağlayarak, dönem sonunda işsizliği yüzde 7,5 düzeyine indirmeyi öngörüyoruz.” diye konuştu.

Batarya teknolojisinde devrim: Elektrikli araçların kullanım süresi 10 kat artacakBatarya teknolojisinde devrim: Elektrikli araçların kullanım süresi 10 kat artacak

Fabrikada, Türkiye’de ve Ford dünyasında ilk defa uygulanan verimlilik çözümleri var

 ‘Gelecek Şimdi’ vizyonuyla otomotiv ekosistemini dönüştürmek üzere uzun dönem sürdürülebilirlik hedeflerini belirleyen ve adım adım ‘karbon nötr’ olma yolunda ilerleyen Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikasında, Ford tesisleri içinde ve Türkiye’nin otomotiv sektöründe birer ilki teşkil eden öncü uygulamalar bulunuyor.

Bunlardan biri fabrikanın ön cephesine kurulan ve güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek tesisin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan ‘Fotovoltaik Cam Duvar’. Ford Otosan, yan cephedeki ‘Fotovoltaik Cam’ ve çatılardaki güneş panelleriyle elde ettiği yenilenebilir elektriği bina aydınlatmasında kullanarak elektrik tüketiminden tasarruf ediyor. Yenilikçi uygulamalardan bir diğeri olan ‘Güneş Takip Sistemleri’ teknolojisi üretim alanlarının maksimum gün ışığından yararlanmasını sağlıyor. Üretim alanındaki ısıtma ihtiyacı ise ‘Güneş Duvarları’ sistemi ile desteklenerek doğalgaz tüketimini azaltıyor.

 Üretimin geleceğini temsil eden son teknolojiler devrede

 Kocaeli’ndeki akıllı fabrika uygulamaları ile 2019’da Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Öncü Fabrika Ağı’na (Global Lighthouse Network) girmeye hak kazanan Türkiye’deki ilk, dünyadaki dört otomotiv üreticisinden biri olan Ford Otosan, akıllı fabrika olarak adlandırdığı ‘Endüstri 4.0’ çalışmalarını da Yeniköy ile bir üst seviyeye taşıyor.    Anlık veri ve yapay zekâ ile uçtan uca yönetilen Yeniköy, yüksek otomasyon seviyesiyle de dikkat çekiyor. Yeniköy’de gelişmiş robotik, makine görüşü ve yapay zekâ uygulamaları ve simülasyon modellerine dayalı operasyonların dijital ikizleri kullanılıyor. Endüstriyel ekipmanlardan sensörlerle veri toplanıyor ve bunlar Nesnelerin İnterneti ile birbirine bağlanıyor.

Ford Otosan mühendisleri tarafından sıfırdan tasarlanıp hayata geçirilen çok katlı mimariye sahip kaynak ve montaj atölyeleri ile üretim hatlarının verimi artıyor.

Akıllı fabrikaların temel özelliği olan kapalı döngü modelinin işletildiği Yeniköy’de üretim planlaması gelişmiş veri analitiği ile gerçekleştiriliyor. Böylece talep, arz ve süreç sapmalarındaki değişiklikler karşısında üretimin optimize edilmesi sağlanıyor. Yeniköy içerdiği birçok yeni nesil teknolojinin yanı sıra akılcı çözümleriyle de öne çıkıyor. Ford Otosan mühendisleri tarafından sıfırdan tasarlanıp hayata geçirilen çok katlı mimariye sahip kaynak ve montaj atölyeleri ile üretim hatlarının verimi artıyor. Bu yenilikçi mimari, ekipler arası iş birliğini artırırken farklı iş istasyonları arasında bölünmeyi azaltıyor. Ayrıca Ford Otosan montaj hatlarında ilk kez havalı presleme ekipmanı yerine kablosuz ve şarj edilebilir matkaplar kullanarak ‘sessiz fabrika’ düzeyine ulaşıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.