Günübirlik ev kiralamada yeni dönem başladı

Konutların turizm amaçlı kısa dönem kiralanmasına ilişkin yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Artık konutunu 100 günden kısa süreli kiraya vermek isteyen kişi komşularının rızasını alacak.

Ekonomi 7 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Antalya Emniyet Müdürlüğü birimlerinin yaptığı denetimlerde her 100 kısa süreli kiralama yapılan evden 5'inin sahibinin yönetmeliğe aykırı hareket ettiği ortaya çıktı.

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreli kiralama yapan konut sahipleri, apartman sakinlerinden onay alıp, gerekli evrakı hazırladıktan sonra e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapacakları başvuruyla ‘Turizm Amaçlı Konut’ belgesine sahip olacak. Konutuna astığı belgeyle evini kiralayan ev sahipleri kiracının kimlik bilgisini emniyet müdürlüğüne bildirecek.
Antalya Emniyet Müdürlüğü birimleri, yönetmeliğini yürürlüğe girmesinin ardından il genelinde faaliyet gösteren günübirlik kiralanan evlere yönelik dün eş zamanlı denetim yaptı. İl genelinde 43 ekip ve 96 personelin katılımıyla yapılan uygulamada, toplam 702 günübirlik konaklama yeri kontrol edilirken, 36 işletmeye kayıt dışı konaklamadan cezai işlem uygulandı. Yani günübirlik kiralanan her 100 evden 5’inin sahibinin yönetmeliği aykırı hareket ettiği ortaya çıktı.

Odalar boş kaldı, otelciler kısa süreliğine kiralanan evlere savaş açtıOdalar boş kaldı, otelciler kısa süreliğine kiralanan evlere savaş açtı

‘Kiralık ev sıkıntısını azaltabilir’

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında 1 Ocak’tan itibaren evini 100 günden kısa süreli kiraya verecek kişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ruhsat alması gerektiğini belirtti.

Yasanın emlak sektörüne ve Antalya’da kiralık konut sıkıntısının az da olsa azalmasına yardımcı olacağını ifade Çağlar “Yasa çıktı ama günlük kiraya verilen evlerin denetlenmesi lazım. Denetim yapılmazsa kaçak olarak günlük kiraya verilmesi devam edecektir. Kaçak günlük kiralama devlete, apartman sakinlerine, sektör temsilcilerine zarar verecektir” diye konuştu.

Günlük ev kiralamaya düşünülen çözüm: Komşu onayıGünlük ev kiralamaya düşünülen çözüm: Komşu onayı

Yasanın uygulaması açısından vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü belirten Çağlar şunları söyledi:
“Apartman sakinlerinin konutun günlük kiraya verilmesini istememelerine rağmen ev sahiplerinin bu yöntemle kiralamaya devam etmesi halinde vatandaşlar ilgili kurumlara şikayet etmeliler. Yetki belgesi bulunmayan evlerin günlük kiraya verilmesi güvenlik sorununu da ortaya çıkaracaktır. Apartman sakinlerinin huzuru için de yasanın faydalı olacağına inanıyoruz”.
Yasaya göre konutları izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiraya verenlere, her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak.

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek.

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiralayanlar 1 milyon lira idari para cezası ödeyecek.

Artışta dünya rekoru kırdı, turizm amaçlı konut kiralamalarına 100 gün sınırı geliyorArtışta dünya rekoru kırdı, turizm amaçlı konut kiralamalarına 100 gün sınırı geliyor

‘Kiracının kimliğini bildirmek zorunlu’

Çağlar, “Ev sahipleri evde konaklayacak müşterilerle günlük ev kiralama sözleşmesi imzalamalı. Sözleşme gereğince kalacak kişilerin kimlik bilgileri emniyet müdürlüğüne bildirilir. Bildirim yapılmaması halinde ev sahiplerine de para cezası uygulanır” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler