İstanbul Teknik Üniversitesi’nin teknokenti Arıkent’ın düzenlediği ‘Big Bang’ adlı etkinlikte 50 yeni teknoloji girişimi görücüye çıktı, bunlara yapılan yatırım geçen yılı ikiye katlayıp 2,85 milyar lirayı buldu.
Türkiye’nin en büyük start-up buluşması tamamlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki Arıkent Teknokentinin düzenlediği “Big Bang” etkinliğinde sahneye çıkan ve hepsi teknoloji girişimi olan 50 şirkete bu yıl toplamda 2,85 milyar liralık yatırım ve ödül geldi. Geçen yıl aynı toplantıda bunun yarısından az yatırım almıştı start-up şirketler ve girişimler.
Arıkent’in içindeki kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek bu yıl 13’üncü kez Big Bang Startup Challenge adlı etkinliği düzenledi.
Etkinlikte yedi farklı sektörden 50 teknoloji girişimi kendilerini yerli ve yabancı yatırımcıların beğenisine sundu.
2023’te 1,28 milyar liralık ödül, nakit ve yatırımın duyurulduğu Big Bang’de bu yılki toplam destek iki kattan fazla artarak 2,85 milyar liraya çıktı.
Geliştirdikleri teknolojilerle büyük beğeni toplayan ve yatırımcıları etkileyerek ilk beşte yer almaya hak kazanan girişimler sırasıyla Pomeco, Sensed AI, Waste Log, Aylara Güç Çözümleri ve Genoride oldu.
Girişimcilere sunduğu desteğin yanı sıra yatırımcı kimliğini bu yıl da devam ettiren İTÜ ARI Teknokent, Big Bang sahnesinde sunum yapan 50 girişim arasından Exar, Fire-Stopper ve Pomeco’ya 25 biner dolar değerinde yatırım yaptı.
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş dünyanın en iyi teknoparkı olma vizyonuyla Türkiye’nin teknolojisinin global arenada hak ettiği yerde olabilmesi için hep birlikte inovasyon odaklı bir yaklaşımla çalıştıklarını belirtti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal da AR-GE ve yenilik süreçlerinde dönüşümün öneminin arttığını, bu doğrultuda geliştirme odaklı nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağı gereksiniminin daha da önem kazandığını ifade etti.
İTÜ Çekirdek’in 2024’te yedi bini aşkın başvuru aldığına dikkati çeken Mandal şunları kaydetti:
“Altıncı Yenilik Dalgası olarak tanımlanan yeşil ve dijital dönüşümün iş modellerini kökten değiştirmesi de sürdürülebilir yaşam tarzları ve daha temiz enerji sistemlerini sunması bekleniyor. Bu noktada İstanbul Teknik Üniversitesi olarak AR-GE ve yenilik birikimlerimizi ‘Birlikte geliştirme ve birlikte başarma’ yaklaşımları kapsamında harekete geçiriyoruz.”
İTÜ ARI Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülsün Sağlamer de Big Bang’in yıllar içinde büyüyerek geniş bir ilgi yelpazesinde beklenen bir etkinliğe dönüşmüş olmasından mutluluk duyduklarını belirtti.
Katılımcı çoğunluğunun gençlerden oluşmasının gelecekle ilgili beklentileri artırdığını vurgulayan Sağlamer “İTÜ Çekirdek’in 2024’te yedi binin üstünde başvuru alması İTÜ ARI Teknokent’in başarılarının önemli bir göstergesi. Bunun dışında yapay zeka bu yıl da girişimlerin en çok odaklandıkları alan olmaya devam etti. Tüm bunların ışığında taşıdığı nitelikleri, konumu, araştırma kuruluşları, genç araştırmacıların etkileyici proje başvuruları ve AR-GE firmalarının kalitesi ile İTÜ ARI Teknokent uluslararası düzeyde haklı bir görünürlüğe sahip olmaya devam ediyor.”