Suçlu da mağdur da gazeteciye patladı: Sana ne?
Azalan arzla birlikte konut bulma sıkıntısı artarken, tek başına eve çıkmak isteyenler için koşullar daha da zorlaşıyor. Sektör temsilcileri sıkıntının çözümünü yasaklanan 1+0 dairelere izin verilmesinde görüyor.
Artan ev ve kira fiyatları nedeniyle konut piyasasında sorunlar derinleşirken, sorunun çözümü için 2017’de yapımı yasaklanan stüdyo (1+0) dairelere yeniden izin verilmesi bekleniyor. Hane halkının yüzde 20’sine yakın bölümünün tek başına yaşadığı Türkiye’de, küçük daire üretimi ile çok daha fazla konut üretimi mümkün olabileceği gibi uygun fiyata konuta erişiminin de mümkün olacağı dillendiriliyor.
Planlı alanlar yönetmeliği ile stüdyo dairelerin yasaklandığını söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Halbuki hane halkımızın 19.8’i tek kişi yaşıyor. Bu nedenle bizim özellikle 1+0 modelli evlere ihtiyacımız var” dedi. Yasak kaldırılırsa dairelerin sayısının daha çok artacağı kaydeden Özelmacıklı, “Yapı ruhsat sayısında ve iskan sayısında düşüş var. O nedenle daha düşük metrekarelerde konut yapımına tekrar dönmemiz gerekiyor. Bu ihtiyaç tek yaşayan hane haklarının ihtiyacı için önemli. Çünkü kredi finansmanı ve artan konut fiyatları son dönemde durağanlık göstermiş olsa da şimdide kira fiyatları artıyor” dedi.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Kurucu ve Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman da küçük daire ihtiyacına dikkat çekti. “Tek kişilik hane halkı sayısı artıyor. Küçük daire uygulaması ile aynı malzemeden daha çok konut yapılabilir. Özellikle yeni evli çiftler, polis, öğrenci için bu tarz daireler gerekli. Ayrıca günümüzde yapılan 50 metrekarelik küçük evler, geçmişin 100 metrekaresine eşit” diye konuştu.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise bu konuda farklı bir öneri sundu. İçinde mutfak olan her 1+0 daire maliyetlerini yükselteceğini söyleyen Durbakayım, “Her odanın içinde banyo olmalı. Mutfak ise ortak olmalı. Böyle bir paketle bu tarz daire ihtiyacı karşılanabilir” dedi. Bunun dışında boş kalan otellerin de konut gibi kullanılabileceğini aktaran Durbakayım, “Kamu arazileri bedelsiz olarak 30-40 yıllığına yerli ve yabancı fonlara verilip buralarda yüzde 50 daha ucuza konut üretimi mümkün kılınabilir” önerisinde bulundu.