AB hem büyüme hem de enflasyon beklentisini yükseltti

AB Komisyonu’na göre ekonomi bu yıl yüzde 1,1 büyüyecek, enflasyon ise faizleri yılların zirvesine çıkartan ardı ardına artırımlara rağmen 5,8 olarak gerçekleşecek.

Ekonomi 16 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
AB Komisyonu da enflasyona karşı parasal sıkılaştırmadan yana olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar” raporu yayımlandı. Rapordaki veriler ekonomide bir canlanma beklentisine işaret ederken, hızlı ve ardı ardına gelen faiz artırımlarına rağmen enflasyonist beklentinin AB Komisyonu’nda bile kırılamadığını gösteriyor.

Raporda, 27 üyeli AB’nin ekonomisinin 2023’te yüzde 1, 2024’te yüzde 1,7,  AB üyelerinden 20’sinin dahil olduğu euro bölgesi ekonomisinin de 2023’te yüzde 1,1 ve 2024’te yüzde 1,6 büyüyeceği öngörüldü. AB Komisyonu’nun bir önceki “kış” raporunda, 2023’te AB’nin yüzde 0,8, Euro Bölgesi’nin yüzde 0,9 büyüyeceği tahmin edilmişti. Son raporla birlikte AB ve euro bölgesinin bu yılki büyüme beklentileri yüzde 0,2 oranında yukarı yönlü yenilenmiş oldu.

Avrupa Merkez Bankası faiz artırımında hız kestiAvrupa Merkez Bankası faiz artırımında hız kesti

Enflasyon beklentisi yüksek

AB Komisyonu, euro bölgesine ilişkin enflasyon beklentisini 2023 için yüzde 5,6’dan yüzde 5,8’e yükseltti. AB için de enflasyon öngörüsü 2023 yılında yüzde 6,4’ten yüzde 6,7’ye çıkartıldı. Böylece AB Komisyonu’nun AB ve Euro Bölgesi enflasyon beklentileri de bu yıl için yukarı yönlü yenilenmiş oldu. Geçen yıl enflasyon AB’de yüzde 9,2 Euro Bölgesi’nde ise yüzde 8,4 olmuştu.

Raporda, bu yıl İsveç’in yüzde 0,5 ve Estonya’nın yüzde 0,4 küçüleceği, Almanya’nın yüzde 0,2, Fransa’nın yüzde 0,7, İtalya’nın yüzde 1,2 ve İspanya’nın yüzde 1,9 büyüyeceği kaydedilirken, enflasyonun da bu yıl Almanya’da yüzde 6,8, Fransa’da yüzde 5,5, İtalya’da yüzde 6,1 ve İspanya’da yüzde 4 olacağı öngörüldü.

Faiz artırımı devam edecek

Ekonomik görünüme yönelik aşağı yönlü risklerin arttığına dikkati çekilen raporda, “Daha kalıcı çekirdek enflasyon, hane halkının satın alma gücünü sınırlamaya devam edebilir” ifadesi kullanıldı.

Raporda, finansal stresin artış dönemine girmesinin riskten kaçınmaya yol açabileceği ve bunun borç verme standartlarını belirgin biçimde zorlaştırabileceği kaydedildi.

Genişlemeci mali politika duruşunun enflasyonu daha da artırabileceği belirtilen raporda, “Bankacılık sektöründeki çalkantı veya daha geniş jeopolitik gerilimler küresel ekonomi açısından yeni zorluklar ortaya çıkarabilir” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, enerji fiyatlarındaki olumlu gelişmelerin enflasyonun daha hızlı düşmesine ve iç talebe olumlu yansımalara yol açabileceği ancak devam eden Rusya-Ukrayna savaşının kalıcı belirsizlikler ortaya koyduğu belirtildi.

‘’Türkiye’de enflasyon bu yıl yüzde 45 olur’’

Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3,5, 2024’te yüzde 4 büyüyeceği, enflasyonun bu yıl yüzde 45, 2024’te yüzde 30,3 olması öngörüldü.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve euro bölgesi’nin 2023 Mart ayı mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim verilerini açıkladı. Buna göre, bölgede sanayi üretimi, martta bir önceki aya göre yüzde 4,1, geçen yılın aynı ayına göre ise de yüzde 1,4 düştü. AB’de ise söz konusu düşüşler sırasıyla  yüzde 3,6 ve yüzde 1,3 oldu.

Piyasa beklentileri, euro bölgesinde martta sanayi üretiminin aylık yüzde 2,5 düşmesi yönündeydi. Son verilerde sanayi üretimindeki düşüş beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti.

İrlanda çöktü

Martta AB ülkeleri arasında aylık bazda sanayi üretiminde en fazla düşüş yüzde 26,3 ile İrlanda’da, yüzde 3,9 ile İsveç’te ve yüzde 3,1 ile Almanya’da tespit edildi. Sanayi üretimi yıllık bazda da en fazla yüzde 26,1 ile İrlanda’da, yüzde 16,6 ile Litvanya’da ve yüzde 12,6 ile Estonya’da geriledi.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.