AB’den yeni karar: OECD üyesi olmayan ülkelere plastik atık gönderilmeyecek
Avrupa Birliği (AB), çevresel nedenlerle satılamayan tekstil, ayakkabı ve giyim ürünlerinin doğrudan imhası yasaklayacak. Şirketlere karara uyum için süre verilecek.
Avrupa Birliği (AB), satılamayan veya elde kalan tekstil ürünlerinin imha edilmesini yasaklamaya hazırlanıyor. AB Konseyi, üye ülkelerin sürdürülebilir ürünler için çevreci tasarım koşullarını belirleyecek yeni düzenlemeye ilişkin ortak pozisyonlarını belirlediklerini açıkladı. Buna göre, AB pazarına sunulan her türlü mal ve ürüne çevresel sürdürülebilirlik şartı getirilecek.
Çevreci tasarım yönetmeliği bütün ürün kategorileri için geçerli olacak. Böylece, belirli ürün gruplarının hem enerji hem de kaynak kullanımı açısından verimli olması sağlanacak.
Ürünlerin, dayanıklı, güvenilir, yeniden kullanılabilir, onarılabilir, geri dönüştürülebilir ve kolay bakımı yapılabilen biçimde tasarlanması gerekecek.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yeni “Dijital Ürün Pasaportu” ile ürünlerin çevresel sürdürülebilirliği hakkında bilgi paylaşılacak. Söz konusu ürün pasaportu, tüketicilerin ürünle ilgili bilinçli seçimler yapmasına, kamu yetkililerinin kontrol ve denetimleri daha kolay gerçekleştirmesine yardımcı olacak. Satılmayan tüketici ürünlerinin imhası önlenecek. Bu çerçevede satılamayan tekstil, ayakkabı ve giyim ürünlerinin doğrudan imhası yasaklanacak.
Büyük şirketler imha yasağına uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte hemen uyum gösterecekler. Küçük ve orta büyüklükteki şirketler için ise uygulama farklı olacak. Küçük şirketler yasak kapsamı dışında olacaklar. Ancak 249’tan az çalışanı ve yıllık 50 milyon euoradan küçük cirosu bulunan orta büyüklükteki şirketlere ise uyum için süre verilecek. Bu yasakla, üretilen ancak hiç kullanılmayan giysi veya aksesuarların çevresel etkisininin azaltılması hedefleniyor. Bu aşamadan sonra düzenlemeye son haline getirmek üzere Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkeler arasında müzakereler gerçekleştirecek.