ABD ile çelik anlaşmazlığında Türkiye aleyhine karar

Dünya Ticaret Örgütü ABD ile çeliğe ek vergi anlaşmazlığında Türkiye aleyhine karar verdi. Türkiye Trump yönetiminin Mart 2018'de çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına yüzde 10 vergi uygulamasının ardından misillemede bulunmuştu.

Ekonomi 20 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Türkiye, ABD'nin Donald Trump yönetiminde çelik ve alüminyum ithalatına yönelik "madde 232" olarak adlandırılan ulusal güvenliğe dair incelemesine dayanarak Mart 2018'de çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına yüzde 10 vergi uygulamasının ardından misillemede bulunmuştu.

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Türkiye’nin ABD’nin çelik ve alüminyum vergilerine misilleme olarak uyguladığı ek vergileri kendi politikaları ile “tutarsız” bularak Türkiye’nin vergileri kaldırması gerektiğine karar verdi. WTO’nun anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulmasından sorumlu organı tarafından yayımlanan raporda “Panel Türkiye’nin WTO ile uyumsuz olan tedbirini yükümlülüklerine uyumlu hale getirmesini tavsiye ediyor” dendi.

Türkiye ABD’nin Donald Trump yönetiminde çelik ve alüminyum ithalatına yönelik “madde 232” olarak adlandırılan ulusal güvenliğe dair incelemesine dayanarak Mart 2018’de çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına yüzde 10 vergi uygulamasının ardından misillemede bulunmuştu.

ABD Türkiye’nin yanı sıra misilleme tedbirleri nedeniyle Avrupa Birliği, Kanada, Rusya ve başka ülkelere karşı anlaşmazlık çözüm süreci başlatmıştı.

Demir-çelik ürünlerindeki gümrük vergisine bir erteleme dahaDemir-çelik ürünlerindeki gümrük vergisine bir erteleme daha

 

 

ABD karardan memnun

ABD kararı memnuniyetle karşıladı. ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) Sözcüsü Sam Michel “Türkiye’nin bu anlaşmazlığı sürdürme kararı WTO’da ABD’ye dava açıp tek taraflı olarak gümrük vergileriyle misilleme yapmanın çelişkisini vurguluyor” dedi.

ABD 2021 yılında AB’den yapılan ithalata yönelik gümrük vergilerini kaldırmayı kabul etmiş, ancak Başkan Joe Biden yönetimi Trump’ın stratejisinin en önemli parçalarından olan metallere yönelik gümrük vergilerini uygulamaya devam etmişti.

Türkiye çelikte 8 yıl sonra ilk kez net ithalatçı oldu

Bu arada dünyanın sekizinci büyük ham çelik üreticisi konumundaki Türkiye Avrupa’da düşen talep, korumacılık önlemlerinin etkisi, artan Çin rekabeti ve oluşan fiyat dezavantajının etkisiyle ihracatta yüzde 30 civarı kayıp yaşarken nihai çelik ürünlerinde de 2015’ten bu yana ilk kez net ithalatçı konumuna düştü. Zayıf iç talebin de etkisiyle kapasite kullanım oranlarının yüzde 50-55’e gerilediği sektör ithal ürünlere yönelik ek vergi getirilmesini bekliyor.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından 2023 yılına ilişkin düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan ÇİB Başkanı Adnan Aslan “2022’de ihracatımız 20 milyon tonun üzerine çıkmıştı. 2023’ün tamamında ise 14 milyon ton seviyelerine yaklaşacak. Normal şartlar altında 2023 hedefimiz 16 milyon ton ve 16 milyar dolar ihracattı, ancak gerisinde kaldık” diye konuştu. Toplantıda verilen bilgiye göre bu yılın ilk 11 ayında sektör ihracatı geçen yıl aynı döneme göre gelir bazında yüzde 31,2 düşüşle 13.5 milyar dolara, miktar bazında da yüzde 28,8 düşüşle 13 milyon tona geriledi.

Çelik üretimi tüketime yetmedi, ithalat artıyorÇelik üretimi tüketime yetmedi, ithalat artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.