Küresel piyasaları artan devlet tahvili getirileri endişesi sardı
ABD'de tarım dışı istihdam temmuzda 187 bin ile beklentilerin altında arttı. Aylık istihdamın son 2,5 yılın en düşük seviyesine indiğini belirten uzmanlar, bunun Fed'in faizi son 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarmasıyla işgücü piyasasının soğuması anlamına geldiğini söylüyor.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ülkede tarım harici sektörlerde istihdam temmuzda, 200 bin olan beklentinin altında kalarak sadece 187 bin kişi arttı. Böylece son aylarda 200 bin civarında seyreden aylık istihdam rakamı, son 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. İstihdamın beklenenden daha az artmasının, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarmasının ardından artan işçilik maliyetleri nedeniyle işgücü piyasasının soğumasının bir işareti olduğu belirtiliyor.
İşsizlik oranı ise temmuzda 0,1 puan azalarak yüzde 3,5’e geriledi. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen işsizlik oranı, haziranda yüzde 3,6 olmuştu. Ülkedeki işsiz sayısı temmuzda 116 bin kişi azalarak 5 milyon 841 bine indi. İş gücüne katılım oranı ise bu dönemde değişmeyerek yüzde 62,6 ile Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyede kalmaya devam etti. Haftalık ortalama çalışma saati 34,3’e inerken, Fed’in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç yüzde 0,4 artarak 33,74 dolara tırmandı. Piyasa beklentileri ise ortalama saatlik kazancın söz konusu dönemde yüzde 0,3 artması yönündeydi.
ABD’de ücret artışları yıllık yüzde 3’e inen enflasyonu geride bırakmaya devam ederek bir yıl öncesine göre yüzde 4,5 arttı. Ancak bir önceki çeyrekte yüzde 4,8 olan artış hızı yavaşladı. Çalışma Bakanlığı eski Sekreter Yardımcısı Angela Hanks, rakamların iş piyasasının “genel olarak dirençli” kaldığını gösterdiğini belirterek, “Haziran ayında ücretlerin nihayet enflasyonu geride bırakmaya başladığını gördük ve bu ayki rapor da bu eğilimin devam ettiğini gösteriyor. Bu da insanların bu ücret artışlarını gerçekten hissetmeye başladıkları anlamına geliyor” dedi.
Temmuz ayı istihdam rakamları ve diğer ekonomik göstergeler, Fed’in “yumuşak iniş” yapabileceğini, yani bazı ekonomistlerin bu yılın sonlarına doğru gerçekleşmesini beklediği gibi bir resesyona neden olmadan enflasyonu düşürebileceğini gösteriyor. Haziran ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 3 ile son 2 yılın en düşük seviyesine ulaşmıştı. Birçok ekonomist, ekonominin istikrara kavuşması için Fed’in faiz artırımlarını yakında durdurmasını bekliyor. İstihdam rakamlarının güçlü seyretmeye devam etmesi ekonominin dayanıklılığının bir işareti ancak ekonomi henüz yüksek faizlerin etkisine tam olarak yanıt vermemiş olabilir.
Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Çok yol kat ettik ve sıkılaştırmamızın tam etkileri henüz hissedilmedi” demişti. Powell, enflasyonu Fed’in hedefi olan yüzde 2’ye ulaştırmak için daha gidilecek çok yol olduğuna da dikkat çekmişti.