Afrika’dan her yıl 35 milyar dolarlık altın kaçırıyorlar

SwissAid'in raporunda geçen yıl Afrika'dan 35 milyar dolarında altının kaçırıldığını belirterek, bunun yüzde 80-85'inin Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiği belirtildi.

Ekonomi 1 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Afrika'da en fazla altın çıkarılan ülkeler Mali, Zimbabve ve Fildişi Sahili.

Dünyanın en çok altın üreten kıtası olan Afrika’da her yıl küçük ölçekli madencilik yoluyla üretilen yaklaşık 435 tonluk 35 milyar dolar değerindeki altın beyan edilmeden sınır dışına kaçırılıyor. İsviçre merkezli bağımsız yardım kuruluşu SwissAid tarafından yayınlanan “Afrika Altının İzinde” raporuna göre, kaçırılan altının yüzde 80-85’i Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gidiyor. Afrika’da yıllık ortalama 321 ila 474 ton kayıt dışı altın üretildiği belirtilen raporda, 2022’de en az 435 ton altının kıta dışına kaçırıldığı kaydedildi.

Kaçırılan tonlarca altının Afrika ülkeleri için gelir kaybı olduğu vurgulanan raporda, yolsuzluk, yönetim krizleri ve silahlı çatışmaların kaybı derinleştirdiği ifade edildi.

Afrika ülkelerinden ihraç edilen endüstriyel altının çoğu Güney Afrika, İsviçre ve Hindistan’a gidiyor. Üretilen tüm altının yaklaşık yüzde 11’ini oluşturan endüstriyel altın tıp, elektronik, otomotiv, havacılık ve savunma sanayilerinde kullanılıyor.

Raporda Afrikalı yoksullar tarafından bin bir güçlükle çıkarılan altının yasa dışı yollardan çıkarılmasının büyük gelir kaybı yarattığı belirtildi.

Kıta genelinde altın kaçakçılığının geçmiş yıllara nazaran 2022’de iki kat arttığı bildirilen raporda, İsviçre, BAE ve Hindistan’ın, Afrika altınının en büyük üç ihracatçısı olduğu belirtildi.

Raporda 2022’de en fazla altın çıkarılan ülkeler Mali, Zimbabve ve Fildişi Sahili olarak sıralanırken, kayıt dışı altın üretiminin en çok Gana, Güney Afrika, Gine ve Burkina Faso’da yapıldığı açıklandı.

Öte yandan raporda, Afrika’da çıkarılan ve kayıt dışı olan altın miktarının tahmin edilenden daha fazla olduğu kaydedildi.

Türkiye bunu da başardı: Altın 'karaborsa'ya düştü, kaçakçılığı patladıTürkiye bunu da başardı: Altın ‘karaborsa’ya düştü, kaçakçılığı patladı

Kaçakçılık patlayınca işlenmemiş altında kota 10 kilo artırıldıKaçakçılık patlayınca işlenmemiş altında kota 10 kilo artırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.